USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків

2 Грудня 2020 17:02
Організації Об’єднаних Націй виключила медичний канабіс з категорії найнебезпечніших наркотиків у світі, таких як героїн.

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Голосування Комісії з наркотичних засобів, в яку входять 53 держави, розглянуло ряд рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо рекласифікації канабісу і його похідних.

Але увага була зосереджена на ключовій рекомендації щодо виключення канабісу зі Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, де він був до цього часу поряд з небезпечними наркотиками, що викликають сильну залежність, серед яких є героїн.

Експерти кажуть, що схвалення рекомендації не матиме безпосередніх наслідків для ослаблення міжнародного контролю, і уряди як і раніше матимуть право щодо того, як саме класифікувати канабіс.

Але це рішення ООН є символічною перемогою для прихильників зміни політики щодо медичного канабісу.

«Світ змінився з початку 1960-х років. Нинішня регуляція вживання канабісу є стримуючим фактором для досліджень, а зміна класифікації ООН, швидше за все, допоможе у легалізації канабісу в усьому світі.

У нас буде ООН, головний орган з наркополітики, який визнає медичну цінність канабісу», – сказав Альфредо Паскуаль, журналіст тематичного ресурсу Marijuana Business Daily перед голосуванням.

Проте рішення викликає великі суперечки в багатьох країнах, що призвело до затримок в голосуванні.

США, європейські та деякі інші країни підтримали цю пропозицію, а Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія виступили проти.

Україна утрималася від голосування.

Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і при яких захворюваннях, наразі бракує. Перш за все, через те, що заборона на використання конопель часто гальмує процес вивчення.

Існуює вже чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал канабісу для полегшення:

- хронічного болю;

- нудоти та втрати апетиту (наприклад, внаслідок хіміотерапії);

- хвороби Паркінсона;

- запалення кишківника;

- посттравматичного стресового розладу;

- епілепсії;

- розсіяного склерозу.

Коли мова йде про легалізацію медичного канабісу, то мається на увазі не вільна торгівля косяками.

«Це не про дозволити курити траву, – зауважує речник Української асоціації медичного канабісу Тарас Ратушний. - Це про можливість створювати безпечні та зручні форми ліків, а також контролювати цей процес».

Використання трави у натуральному вигляді не завжди може допомогти хворій людині, пояснює Ратушний: «Вживання суцвіть канабісу через дим чи пар і навіть кустарний метод екстракції – це лише мізерна частка того, що може запропонувати марихуана у медичній сфері. Більшість препаратів з канабісу вимагають чітких фармацевтичних технологій».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus