USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Опублікували стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським

25 Вересня 2019 18:13
Білий Дім опублікував стенограму розмови президента США Дональда Трампа із президентом України Володимиром Зеленським. Про це пише Новое время.

Ця розмова, яка відбулася ще 25 липня, призвела до звинувачень американського лідера у спробах втягнути Київ у передвиборчу кампанію. ЗМІ повідомляли, що Трамп тиснув на Зеленського, наполягаючи на проведенні розслідування щодо сина кандидата у президенти від Демократичної партії Джо Байдена.

Через це щодо Трампа навіть почали процедуру імпічменту.

У відповідь президент США розпорядився опублікувати стенограму розмови із Зеленським. З неї випливає, що Трамп кілька разів згадав Байдена і його сина й те, що розслідування проти нього було припинене, і просив українського лідера співпрацювати з генеральним прокурором Вільямом Барром та адвокатом Руді Джуліані.

Видання наводить переклад стенограми телефонної розмови Трампа із Зеленським.

Трамп: Вітаю з великою перемогою. Ми всі у Сполучених Штатах спостерігали за вашою приголомшливою роботою. Перебуваючи у програшній позиції з мінімумом шансів, ви легко перемогли. Це фантастичне досягнення. Вітаю.

Зеленський: Ви абсолютно праві, пане президенте. Ми дійсно перемогли і багато працювали для цього. Ми багато працювали, але я хотів би зізнатися вам, що у мене була можливість вчитися у вас. Ми використовували чимало ваших навичок і знань та змогли використовувати їх як приклад для наших виборів — і так, це правда, що це були унікальні вибори.

Ми опинилися в унікальній ситуації, з якої змогли вийти переможцями, досягти унікального успіху. Можу сказати вам наступне: вперше ви подзвонили мені, щоб привітати з перемогою на президентських виборах, вдруге ви зараз телефонуєте, коли моя партія перемогла на парламентських виборах. Я думаю, я повинен перемагати частіше, щоб ви могли дзвонити мені частіше, і ми могли розмовляти по телефону частіше.

Зеленський: Так, чесно кажучи, ми стараємося з усіх сил, тому що хочемо побороти корупцію в нашій країні. Ми привели багато-багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, тому що ми хочемо створити новий формат і новий тип уряду. Ви великий вчитель для нас і в цьому.

Трамп: Ну, це дуже мило з вашого боку — сказати це. Скажу, що ми робимо багато для України. Ми докладаємо багато зусиль і присвячуємо багато часу. Набагато більше, ніж європейські країни, які повинні допомагати більше, ніж вони роблять це зараз. Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять, — це говорять, і я думаю, у вас повинні бути питання до них. Коли я спілкувався з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона не робила ніяких дій. Аналогічно як і багато європейських країн. Тому я думаю, що вам варто звернути увагу на це. А США добре ставляться до України. Я б не сказав, що це обов’язково взаємно, тому що відбуваються нехороші речі, але США дуже-дуже добре ставляться до України.

Зеленський: Так, ви абсолютно праві. Не просто на 100%, а на 1000%. І я можу сказати вам наступне. Я говорив з Ангелою Меркель і зустрівся з нею. Я також зустрічався і розмовляв з Макроном. І я сказав їм, що вони роблять недостатньо в питаннях, пов’язаних із санкціями. Вони не застосовують санкції. Вони не працюють стільки, скільки повинні працювати для України. Логічно, щоб Європейський Союз був нашим найбільшим партнером, але фактично США є набагато більшим партнером, ніж Євросоюз. І я дуже вдячний вам за це, тому що Сполучені Штати роблять дуже багато для України. Набагато більше, ніж Європейський Союз, особливо, коли йдеться про санкції проти Російської Федерації. Я б також хотів подякувати вам за вашу велику підтримку в галузі оборони. Ми готові продовжувати співпрацю для подальших кроків. Зокрема, ми практично готові купити більше джевелінів у США з метою оборони.

Трамп: Я хотів би, щоб ви зробили нам ласку, бо наша країна багато пережила і Україна знає багато про це. Я хотів би, щоб ви дізналися, що сталося з усією цією ситуацією з Україною, з Crowdstrike. Напевне, можна залучити когось із ваших людей. Сервер, вони говорять, він в Україні. Багато чого відбувається навколо цієї ситуації. Я думаю, що ви оточуєте себе такими ж людьми. Я б хотів, щоб генеральний прокурор подзвонив вам або вашим людям, і щоб ви були в курсі цього. Як ви бачили вчора, вся ця плутанина закінчилася провалом Роберта Мюллера, це був провальний спектакль, але вони кажуть, що багато що почалося з України. Дуже важливо, щоб ви зробили все, що у ваших силах, якщо це можливо.

Зеленський: Так. Для мене дуже важливо все, що ви щойно згадали раніше. Для мене як президента - це дуже важливо, і ми відкриті для будь-якого майбутнього співробітництва. Ми готові відкрити нову сторінку співпраці у відносинах між США та Україною. Для цього я щойно відкликав нашого посла із США, і його замінить дуже грамотний і дуже досвідчений посол, який працює над тим, щоб наші народи стали ближче. Я також хотів би і сподіваюся, що він завоює вашу довіру, у вас будуть хороші відносини, щоб ми могли співпрацювати ще більше. Я особисто скажу вам, що один із моїх помічників говорив з містером Джуліані, зовсім недавно, і ми дуже сподіваємося, що містер Джуліані зможе відвідати Україну і ми зустрінемося. Я просто хотів ще раз запевнити вас, що серед нас лише ваші друзі. Я впевнений, що я оточив себе найкращими і найдосвідченішими людьми. Я також хотів сказати вам, що ми друзі. Ми великі друзі і у вас, пане президент, є друзі в нашій країні, тому ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми, а щодо цього розслідування, то я як президент України гарантую, що воно буде прозорим і чесним. В цьому я вас запевняю.

Трамп: Добре, тому що я чув, що у вас є прокурор, який був хороший, а потім його зупинили, і це дійсно несправедливо. Багато людей говорять про це, що вони зупинили вашого дуже хорошого прокурора, і до цього були залучені у вас дуже погані люди. Містер Джуліані дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, великим мером, і я хотів би, щоб він вам подзвонив. Я попрошу його зателефонувати разом з генпрокурором. Руді дуже добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви могли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол США, жінка, це погана новина, і люди, з якими вона мала справу в Україні, теж були поганою новиною. Я просто хочу, щоб ви про це знали. З іншого боку, є багато розмов про сина Байдена, що Байден припинив кримінальне переслідування, і багато людей хочуть дізнатися про це. Тому те, що ви можете зробити з генпрокурором, було б чудово. Байден став розповідати, що він припинив переслідування, так що, якщо ви можете розглянути це… це звучить жахливо для мене.

Зеленський: Я хотів розповісти вам про прокурора. Перш за все я гарантую, що я добре обізнаний із ситуацією. Оскільки ми виграли абсолютну більшість у нашому парламенті, наступний генпрокурор на 100% буде моєю людиною, моїм кандидатом, який буде затверджений парламентом і почне виконувати свої обов’язки у вересні. Він або вона розглянуть ситуацію, особливо щодо компанії, яку ви згадали у зв’язку з цим питанням. Питання у зв’язку з розслідуванням цього випадку насправді питання того, щоб переконатися у відновленні чесності, тому ми подбаємо про це і будемо працювати над розслідуванням справи. До того ж, я хотів би просити вас, якщо у вас є якась додаткова інформація, яку ви можете надати нам у цій справі, це б дуже допомогло. Щоб ми змогли здійснити правосуддя в нашій країні щодо посла України в США (очевидно мова йшла про посла США в Україні Марі Йованович, — ред.), наскільки я пам’ятаю її звали Йованович. Це чудово, що ви були першим, хто сказав мені, що вона була поганим послом, я згоден з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона обожнювала попереднього президента, і вона була на його боці. Вона не сприймала мене як нового президента.

Трамп: Ну, їй доведеться змиритися з деякими речами. Я скажу, щоб містер Джуліані вам подзвонив і мені також повинен зателефонувати генеральний прокурор Барр і ми докопаємося до істини. Я впевнений, що ви з цим розберетеся. Я чув, що з прокурором дуже погано обійшлися, і він був дуже чесним прокурором, так що удачі у всьому. Я передбачаю, що ваша економіка буде все кращою і кращою. У вас багато активів. Це велика країна. У мене багато друзів-українців, вони неймовірні люди.

Зеленський: Я хотів би сказати вам, що у мене також є досить багато українських друзів, які живуть у Сполучених Штатах. Насправді востаннє, коли я був у США, то зупинявся у Нью-Йорку недалеко від Центрального парку, і я зупинявся у Трамп-тауер.

Я поговорю з ними і сподіваюся побачити їх знову у майбутньому. Також хотів би подякувати вам за запрошення відвідати Штати, особливо Вашингтон. З іншого боку, я також хочу запевнити вас, що ми дуже серйозно поставимося до цієї справи і будемо працювати в плані її розслідування. Що стосується економічного розвитку, у наших двох країн великий потенціал, і одне з питань, яке є надзвичайно важливим для України — це енергетична незалежність.

Я вважаю, що ми можемо досягти чималих успіхів у співпраці у сфері енергетичної незалежності зі Сполученими Штатами. Ми вже працюємо над цим. Ми купуємо американську нафту, але я дуже розраховую на майбутню зустріч. У нас буде більше часу і можливостей обговорити ці можливості і краще пізнати один одного. Я хотів би подякувати вам за вашу підтримку.

Трамп: Добре. Добре, велике спасибі, і я це ціную. Я скажу Руді (Джуліані, - ред.) і генеральному прокурору Барру зателефонувати. Дякуємо. Як тільки вам захочеться в Білий дім — дзвоніть, не соромтеся. Назвете дату — ми все влаштуємо. Я з нетерпінням чекаю зустрічі з вами.

Зеленський: Дуже дякую. Я буду дуже радий приїхати і радий зустрітися з вами особисто і познайомитися ближче. Я з нетерпінням чекаю нашої зустрічі і хотів би запросити вас відвідати Україну і приїхати до Києва, це дуже гарне місто. У нас прекрасна країна, в якій вам будуть раді. З іншого боку, вважаю, що у вересні ми будемо в Польщі і, сподіваюся, зможемо зустрітися там. Сподіваємося зустрітися у Польщі. А після цього ваша подорож до України може виявитися чудовою ідеєю. Ми можемо або сісти на мій літак і полетіти в Україну, або на ваш літак, який, імовірно, набагато кращий за мій.

Трамп: Добре, розберемося. Я з нетерпінням чекаю зустрічі з вами у Вашингтоні і, можливо, у Польщі. Ддумаю, що ми обидва там будемо в один і той же час.

Зеленський: Велике спасибі, пане президенте.

Трамп: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви виконали. На вас весь світ дивився. Думаю, що поздоровлень було більше, ніж розчарування.

Зеленський: Дякую, пане президенте, до побачення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Да! Показати IP 25 Вересня 2019 20:33
Це не та розмова! І вона була не одна ! Все попереду !
Андрій Показати IP 25 Вересня 2019 21:37
А хто редагував текст чому вын выдрызняэться выд оригыналу?
Анонім Показати IP 25 Вересня 2019 21:38
Мусять щось писати і подавати бо попереду великий скандал походу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus