USD 39.50 39.95
  • USD 39.50 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Особливість нинішнього спалаху Covid-19: розвиток діабету і тромбозу

29 Вересня 2022 06:32
Зростання Covid-19, яке спостерігається сьогодні вже не викликає тієї напруги в суспільстві, яке спостерігалося раніше.

Про це пише видання Факти.

За словами професорки, інфекціоністки Ольги Голубовської, киснезалежних пацієнтів у стаціонарах не так багато, хоча відділення переповнені хворими і до них додаються нові перепрофільовані.

Це тому, що одна з особливостей сьогоднішнього Covid-19 – декомпенсація хронічних хвороб: діабет, гіпертонія, серцева недостатність тощо, а не розвиток дихальної недостатності.

Такі стани важко лікуються, прогресують і часто є причиною смерті хворих. Іноді таке трапляється з молодими пацієнтами. Наприклад, нещодавно ми поховали хлопця сорока з невеликим років, у якого Covid-19 викликав тяжку декомпенсацію вперше виявленого під час хвороби діабету.

Ще одна проблема нинішнього спалаху – тромбози. Вони й раніше були неприємним ускладненням, але зараз їхня частота збільшилася, причому в різні терміни хвороби, іноді прямо з першими симптомами.

Також почастішали випадки транзиторної енцефалопатії. У процес залучені пацієнти до різних вікових категорій. Іноді енцефалопатія також виникає із першими симптомами.

Що можна зробити

По-перше, для мінімізації ризиків тяжкого перебігу захворювання потрібна противірусна терапія всім, хто належить до груп ризику, а це не лише люди похилого віку, а й молоді люди з надмірною масою тіла (ожирінням) та цукровим діабетом або синдромом інсулінорезистентності (про присутність якого далеко не всі знають, на жаль).

– Мені абсолютно незрозуміла теорія, що противірусні препарати вже не потрібні, – каже Ольга Голубовська. – Хто це вигадав? Якщо хтось бачить лише амбулаторних хворих і не розуміє проблеми цілком, це не означає, що її немає. На жаль, ми не можемо передбачити, у кого захворювання пройде саме, а у кого ні, ризики надто високі.

Професор Голубовська вважає, що противірусна терапія показана всім, хто має високу температуру тіла в дебюті, але оскільки ресурсів не вистачає, її рекомендують лише групам ризику.

– Рання противірусна терапія не тільки збільшує шанси на виживання та нетяжкий перебіг хвороби, а й профілактує ускладнення та віддалені наслідки хвороби, – нагадує Голубовська.

По-друге, необхідно вчасно діагностувати наявні проблеми і приймати призначені фахівцями препарати, наприклад, статини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 29 Вересня 2022 08:05
А чому ніхто не говорить, що ризик тромбозу після вакцинації такий же як після ковіду!
Микола до Анонім Показати IP 29 Вересня 2022 08:41
Ну нє, навіть близько не такий
Ура Показати IP 29 Вересня 2022 11:57
Борцуни з вакцинаціями є латентними кацапами. Ті теж вічно в усьому змови шукають: зог, масони, байден, американські провокації

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus