USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.86

Палац окупували «козаки» і «цигани». ФОТО

12 Січня 2012 15:23
Чорти, козаки, цигани, солдати, Іроди, звіздарі та інші герої різдвяного вертепу «окупували» Палац культури в Луцьку.

Міський фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим» розпочався 12 січня в облцентрі Волині вже втринадцяте.

Усього у фестивалі взяли участь 17 колективів з різних навчальних закладів.

Зокрема музичний керівник колективу «Пізнайко» дошкільного навчального закладу №5 Лариса Салайда розповіла, що її підопічні охоче беруть участь у фестивалі. «Ми на цьому дійстві вже приблизно всьоме чи увосьме. Діти дуже люблять співати колядки, щедрівки. Співають в основному старші – 5-6 років. Пишемо сценарії, роздаємо слова, розучуємо колядки», - розповіла музкерівник.

Як повідомили організатори, мета фестивалю – відродження та збереження традицій вертепного мистецтва, підвищення виконавського рівня аматорських колективів, збагачення їх репертуару.

Вертепні колективи оцінювало компетентне журі. До його складу увійшли директор обласного лялькового театру Данило Поштарук, член національної спілки письменників України, Заслужений журналіст Надія Гуменюк, заступник директора навчально-методичного центру Волині Петро Клекоцюк, директор луцького Палацу культури, заслужений діяч мистецтв України Юрій Войнаровський та завідувач етнографічного відділу обласного краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Журі оцінювало конкурсні виступи колективів-учасників фестивалю у чотирьох вікових категоріях. Під час оцінки вертепів враховували зміст текстів вертепної вистави, наявність вертепної атрибутики, відображення традицій відзначення релігійних свят зимового циклу; виконавську майстерність та художнє оформлення дійства.




Довідково:

Вертеп (зі старослов'янської — «печера») — мандрівний театр маріонеток, поширений в Україні в барокову добу (17-18 століття). Мав форму двоповерхового дерев'яного ящика. На другому поверсі показували різдвяну драму; на першому — механічно прив'язану до неї сатирично-побутову інтермедію. Перш, різдвяна частина вертепу, яку називали «свята», мала більш-менш стабільну композицію, натомість, друга змінювалася в залежності від місцевих умов, здібності й дотепності вертепника.
До сьогодні зберігся переважно на західноукраїнських землях у вигляді різдвяних вистав на релігійну тематику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
parliament Показати IP 12 Січня 2012 16:08
Я не знав що козаки і звіздарі - НЕЧИСТЬ,,,)))
Ви знущаєтесь? Показати IP 12 Січня 2012 16:58
"Нечисть" у заголовку і фото дітей? Де ваша коректність?
Ми знущаємось! Показати IP 12 Січня 2012 20:20
яка на**р нечисть, це ж діти, ау аффтар!
Знаючий Показати IP 12 Січня 2012 23:08
невдала назва, яка до того ж є неповагою до дітей
Єва Показати IP 12 Січня 2012 23:11
наш творчий молодіжний колектив УМХ( Українська молодь Христовім) при Луцькому монастирі Св. Василія Великого також 5 років поспіль беремо участь у цьому конкурсі, але цього разу компетентне журі поставили ставку саме на дитячі колективи, шкільного та до шкільного віку, котрі цього разу і зайняли призові місця. Це було не даремно, адже мета фестивалю – відродження та збереження традицій вертепного мистецтва не лише старшого покоління та молоді, але і діток молодшого віку для того щоб закладати зернини традицій у наших дітей для наслідування та Господнього вшанування.
Вінстон Показати IP 13 Січня 2012 09:57
Да, дійсно і хто там нечисть? Ті хто на сцені чи в залі? Може автор? :)
Spaceman Показати IP 13 Січня 2012 11:49
Автор, де твоя політкоректність? Не "цигани", а "роми" :)
Антициган до Spaceman Показати IP 13 Січня 2012 12:03
Які там роми,цигани є цигани! Нечисть 100%! Всіх вигнати з країни! Бидло нічого не робить крім дітей,а тільки просить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus