USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Паліативна допомога, ерготерапія, масаж: як реабілітують пацієнтів у Волинському обласному хоспісі

22 Червня 2023 18:52
У Волинській обласній лікарні «Хоспіс», що в Ковелі, впродовж двох місяців роботи реабілітаційного відділення щодня надають допомогу орієнтовно пів сотні пацієнтам.

Про це Суспільному Волині розповіла директорка медзакладу Наталія Віслогузова.

З її слів, на реабілітацію можна потрапити за направленням сімейного лікаря або за зверненням пацієнта.

У фізіотерапевтичному кабінеті в медичному закладі є декілька видів апаратів, з допомогою яких пацієнти проходять процедури. На одному з апаратів, розповіла медсестра Світлана Рикуцька, можна застосовувати кілька методів реабілітації: діодинамік, електрофорез та ультразвук. Також є пресотерапія і лазеротерапія.

«Тут жінка в нас лікує спину, в неї остеохондроз і сколіоз. Порушились в неї м’язи і процедура для покращення та стимуляції кровообігу», – каже медична сестра.
Уже тиждень із села Облапи приїздить на реабілітацію – масаж ніг та пресотерапію – Оксана Килиба. Каже: під час процедури отримує масаж лімфатичної системи стиснутим повітрям.

«Дуже добрі відчуття... Якщо нам добиратися з Облап, то по часу і далеко це до Луцька. А тут близько – 15 км і ти на місці», – зазначила волинянка.
Волинянка Ольга Пилипчук три тижні приїжджає на реабілітацію з села Воля-Ковельська Ковельського району. Розповідає: відвідує лазеротерапію, ультразвукову терапію на коліно й спину, зарядку, а також ходить на масаж.

«В мене проблеми з хребтом, я не могла піднятися на другий поверх, тільки на четвереньках повзла. Зараз я іду, піднімаюсь на другий поверх своїми ногами», – каже жінка.
Меддопомога пацієнтам

Реабілітаційне відділення «Хоспісу» працює за чотирма напрямками: фізична реабілітація, ергореабілітація, фізичні процедури та масаж, – розповів фізичний терапевт Ярослав Добовик. З його слів, щодня тут отримують послуги дорослі і діти.
У кабінеті ерготерапії розробляє руки пацієнт із травмою хребта. Зі слів Ярослава Добовика, застосовують новий метод реабілітації.

«Він дає змогу заново адаптувати хворого до навколишнього середовища, надати хворому незалежності, самостійності в побуті. Наприклад: людина залишилась сама, щоб вона сама могла дістати чашку, зробити обід і так далі», – каже терапевт.
Як зазначила директорка медзакладу Наталія Віслогузова, реабілітаційне відділення – це початок, адже на базі «Хоспісу» готують до роботи Центр реабілітації, який запрацює до осені цього року. З її слів, у цьому Центрі планують поєднати паліативну допомогу та реабілітацію.

«Питання дуже слушне, тому що маємо багато військових, які потребують реабілітації. І планується бальнеологічне відділення з басейнами, з ванними, підводним душем-масажем, з тренажерними залами. В нас є лікувально-оздоровчій корпус, якій і був побудований під таки процедури», – каже керівниця.
Для відновлення оздоровчого корпусу, додала Наталія Віслогузова, планують залучити гроші Євросоюзу, напрацювання співпраці з польськими колегами вже є.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus