USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пам’ять має бути молитовною: у селі Залюття встановили пам’ятник розстріляній сім’ї

12 Червня 2018 18:20
Сімдесят п’ять років тому у старовижівському селі Залюття трапилася кривава трагедія, під час якої фашистська зондеркоманда розстріляла сім’ю Сидора Шави: самого господаря, його дружину Христину, котра тримала на руках немовлятко Любу, найстаршого сина – чотирнадцятирічного Федора, дворічного Миколку та дванадцятилітнього Івана.

10 червня цього року поблизу хати загиблої за зв’язок з партизанами родини зібралися родичі Сидора, його односельчани, представники районної влади та сільської ради, духовенство, щоб відкрити пам’ятник безневинно убієнним в роки Другої світової війни.

– Ідея увіковічнити пам’ять загиблих належить жителю села Залюття Михайлу Фещуку, – розповів у своєму виступі на мітингу голова Дубечненської ОТГ –. – Її підтримали депутати нашої об’єднаної територіальної громади, виділивши кошти на облаштування пам’ятника, який був споруджений в максимально короткий строк.

–У довоєнному Залютті Сидір Шава був одним із найосвіченіших жителів села. Мав добру освіту, бо закінчив польську лісову школу,згодом чоловіка призначили об’їждчиком у лісництві, -- продовжує Анатолій Петрович. – На чималому обході Сидора Юхимовича пролягав відрізок залізниці Вижва-Кримне.

У 1942-1943 роках на цій ділянці дороги партизани чи не найчастіше підривали ворожі ешелони. Коли у фашистів увірвався терпець, вони звинуватили у пособництві партизанам Сидора Шаву.

8 березня 1943 року людям наказали з’явитися на сходи в школу. Її будівля знаходилася майже навпроти обійстя Сидора Шави, якого до гурту чомусь не покликали. Люди зібралися не було ще й десятої. А на подвір’ї їхнього односельчанина вже розгорталася кривава драма. Із самісінького ранку із Заболоття в село прибула зондеркоманда на чолі зі своїм начальником Зіцлером, а ще добре знайомі людям місцеві поліцаї Микола Дуфанець, Артем Бубела та Пилип Рибачук, яких після війни засудили до смертної кари за злочини перед власним народом. Останні пильнували у школі усіх, хто прийшов.

Стара Сидорова мати, Хаврона, сиділа на призьбі старої оселі, що прогрівалася першим весняним сонечком, і не могла второпати, що то робиться біля нової синової хати, куди родина щойно перебралася. Фашисти вивели на подвір’я сім’ю Шави.

Раптом жінка побачила, як одне за одним, ніби підкошені, впали її рідні.

Коли все стихло, Сидорів швагро, Терентій Гетюк звернувся до карателів, щоб дозволили поховати убієнних на кладовищі в Кримному, але йому відмовили. « Тоді похоронимо тут, на подвір’ї», – вирішив Терентій. Ті слова, видно, змусили німців змінити свою думку і вони наказали закопати покійників виключно за цвинтарною огорожею. Ховали сім’ю у трьох домовинах: Христину з донькою Любою, Сидора з Миколкою, Федора з Іваном. Нині їх могили – в центрі кладовища, що за багато років розрослося. А вулицю, на якій і досі стоїть Сидорова хата, депутати Дубечненської ОТГ назвали його іменем.

– Пам’ять про загиблих не буде повною, якщо вона не молитовна, – наголосив на урочистостях благочинний Кримненської округи протоієрей Сергій Никонюк.

Тому він разом із настоятелем місцевого храму протоієреєм Юрієм Гриньком освятили пам’ятник та відслужили заупокійну літію, пом’янувши при цьому й 19 полеглих під час Другої світової війни односельчан, а ще воїнів-«афганців», загиблих під час чорнобильської катастрофи.

Зі знаковою для села подією привітав залюттівців і заступник голови Старовижівської райдержадміністрації Петро Філюк. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, під час якої у скорботі притих навіть легенький вітерець на пекучому сонці.

Наталія Легка

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Українці Показати IP 12 Червня 2018 19:16
ВІЧНАЯ ПАМЯТЬ ЖЕРТВАМ НАЦИСТІВ І КОМУНІСТІВ.
Канановічі до Українці Показати IP 12 Червня 2018 20:47
Камунізди-то здєсь прічьом?64
Нюрберг Показати IP 12 Червня 2018 20:06
Чому досі немає матеріалів по цій справі, а місцеві шуцмани це учасники ОУН -УПА ,ви цим самим кидєте тінь на організацію.
Волиняка до Нюрберг Показати IP 14 Червня 2018 06:51
Місцеві шуцмани і були шуцманами, ніякого відношення до ОУН-УПА вони не мали. Їх засудили до розстрілу ще на початку 80-х

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus