USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Пам’ятаєте, як російське ТБ транслювало звернення нашого президента». У Луцьку вчилися зламували кіберсистеми. Фото

13 Березня 2023 14:31
В обласному центрі Волині відбувся хакатон з кібербезпеки, під час якого три команди студентів отримали завдання зламувати кіберсистеми та середовища. Науковці, бізнесмени та представники влади, своєю чергою, на дискусійних панелях напрацьовували практичні кроки у сфері кібербезпеки, які можна використати у захисті кіберпростору громад під час війни з росією.

Російська Федерація ще кілька років тому готувала плацдарм до повномасштабної війни, зокрема у кіберсередовищі. У 2021 році хакери, імовірно – з «ДНР», зламали сайт Військово-морських сил України і виклали у вільний доступ списки учасників міжнародних навчань Sea Breeze 2021 та інші документи, повʼязані з навчаннями.

А за тиждень до повномасштабного вторгнення повідомили, що хакери здійснюють кібератаки на сайт Міністерства оборони України. Окрім того, у ніч на 16 лютого тривала DDOS-атака на інші об’єкти критичної інфраструктури України – державні банки «ПриватБанк» та «Ощадбанк». Тоді організатора кібератак не називали, але після повномасштабного наступу стало зрозуміло, звідки ростуть ноги.

Вже під час повномасштабного вторгнення на авансцену вийшла хакерська група Anonimous, яка напряму звернулася до президента росії володимира путіна з вимогою припинити війну в Україні та скласти повноваження. Хакери обіцяли злити в мережу всі секретні дані очільника Кремля та його прибічників.
Тому, як зазначила завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки ЛНТУ Наталія Чернящук, кібербезпека – одна з основних ліній захисту під час сучасної війни, адже кіберпростір – це один з театрів можливих воєнних дій. Кількість та складність кіберзагроз зростає щодня, а їхній вплив поширюється на усі сфери життя. Тому Україна повинна реагувати на такий вид гібридної війни та виявляти кібератаки, щоденно зміцнюючи кіберкордон.

«Наш захід – це можливість обмінятися знаннями, поглибити співпрацю в сфері кібербезпеки між представниками безпекового та оборонного сектору, наукової спільноти та бізнесу. Відкриті дискусійні панелі та кіберхакатон дадуть змогу швидко та якісно віднайти рішення проблем в сфері кібербезпеки», – розповіла науковець.
Відзначимо, що в кіберхатаконі беруть участь три команди, які змагаються у форматі CTF. Це інноваційний захід, який надає можливість учасниками змагатися в сфері кібербезпеки, використати свої знання та навички в галузі цифрової безпеки, вразливості програмного забезпечення та захисту комп’ютерної мережі від кібератак. Учасники хакатону отримали систему та середовище, яке їм необхідно зламати, знайти приховані повідомлення, розв’язати задачі криптографічного характеру, аби отримати прапорець на правильно виконаних завданнях. Перемагає та команда, яка знаходить найбільшу кількість прапорців.
Заступниця голови Волинської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Вікторія Левчук наголосила, що питання кібербезпеки нині дуже актуальне, адже ми вперше стикнулися з викликами, які стосуються безпеки у кіберпросторі під час війни, і достойно захищаємо свою державу. Велику роль у цьому мають науковці, які забезпечили захист кіберпростору держави. Вона відзначила, що на Волині 54 громади, які активно намагаються цифровізуватися. Перед ними постав виклик кіберзахисту та кібергігієни, тому нині шукають способи побудови правильної системи кіберзахисту громад.
Читати ще: Була спроба хакерської атаки на сайти територіальних громад Волині

Проректор ЛНТУ Надія Ковальчук акцентувала, що воїни кіберфронту на рівні з усіма іншими стали 24 лютого на захист України і не зупиняються донині.

«Їхня робота є успішною. Згадайте, коли російське телебачення транслювало звернення нашого президента та коли усім відома фраза транслювалася у білоруських автобусах. Все те, що роблять воїни кіберфронту, дозволяє нам виборювати наше безпечне майбутнє», – переконана Надія Ковальчук.
Регіональна координаторка програми EGAP у Волинській області Оксана Киричук відзначила, що Волинь є унікальною серед інших регіонів у плані цифровізації, адже минулого року, коли по усій Україні проходили форуми цифрової трансформації, саме на волинському форумі піднімали питання кібербезпеки.

«На Волині ми говоримо про синергію науки, бізнесу та влади. Ми хотіли, аби захід був максимально практичним. Тому я дякую представникам силового блоку, які погодилися на діалог з громадою. Сьогодні є запит на практичні кроки для громад у сфері кібербезпеки», – зауважила Оксана Киричук.
Поки юні хакери виконували завдання зі зламу кіберсередовищ, представники департаменту кіберполіції ГУНП у Волинській області, СБУ, державної служби спеціально зв’язку та захисту інформації, територіального управління Бюро економічної безпеки у Волинській області та представники громад обговорювали кібербезпеку в рамках двох дискусійних панелей: «Як подолати пробіл в навичках кібербезпеки, щоб скористатися можливостями цифрового перетворення?» та «Кіберстійкість як основа безперервності бізнесу. Реалії кіберзахисту, впровадження базових інструментів кібербезпеки сьогодні».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Здоровий глузд Показати IP 13 Березня 2023 15:15
путіна звати на "володимир", Його звати "владімір". Ми не "адіннарод".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus