USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пенсії у 2023 році підвищувати не будуть, але вони все одно зростуть. Кому і коли перерахують виплати

2 Січня 2023 09:19
Влада України на час війни фактично заморозила розмір соціальних видатків попри інфляцію, яка за два роки зменшить реальний розмір виплат більш ніж на половину. Виключення у 2023 році становитимуть тільки пенсії, які будуть проіндексовані.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на бюджетні показники та рішення уряду.

«Ми ввели обмеження на збільшення соціальних виплат, дозволивши лише індексацію пенсії за правилами», – йдеться у листі перших осіб України до керівництва МВФ.

Мінімальна пенсія

Закон України про держбюджет не передбачає підвищення мінімальної пенсії у 2023 році. Вона становитиме 2093 гривні. Таким чином, не буде перерахунку доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

У мирний час мінімальна пенсія в України зростала на прогнозований рівень інфляції або більше.

Мінімальна зарплата та пов’язані пенсійні виплати

У 2023 році мінімальна зарплата залишиться на рівні 6700 гривень. Зростання мінімальної зарплати є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли 65 років і старші та мають страховий стаж: чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Він встановлюється на 40%.

Індексація пенсій

В уряді вирішили провести у 2023 році планову індексацію пенсій, передбачену законодавством. Вона відбудеться з 1 березня. Поки що на ці цілі виділено близько 40 млрд гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 2 Січня 2023 09:56
інфляція вирівняє. з іншого боку, менше пенсіонерів - легше великому крадівництву. профіт!!!
скептик Показати IP 2 Січня 2023 13:12
легальний голодомор
Олександр Показати IP 3 Січня 2023 10:57
Ціни виросли приблизно в 2 рази, а мін зарплата залишилась 6700 я розумію що йде війна але як людям жити нам же допомагає увесь світ(за словами влади) невже не можна хочаб ціни контролювати хоча б на продукти. Може меньше владі потрібно брехати і красти.
Людмила Показати IP 10 Січня 2023 08:36
Країна в стані війни. Найменш захищені сьогодні пенсіонери. В той же час, корупція розростається. Можновладці не соромляться навіть під час війни збільшити свої статки. Достаньо інформації про митну службу. А в Державній службі зайнятості в кінці року виплатили по 300% відсотків премії! За які заслуги? Не чула інформації про виплату таких премій нашим захисникам.
громодянин Показати IP 20 Січня 2023 10:15
а хіба ви не знали, що чим меншу пенсію нарахує пенсійний фонд пенсіонеру . тим більша премія для працівників пенсійного фонду. а премії в них дай Боже кожному .....
Ірина Показати IP 20 Січня 2023 12:19
Та деж та правда? Заробив стаж 30 років,а то бі на пенсію мінімальну 2090 гр!!? А ті хто не працював,теж мінімальну отримають? Коли ж буде хоч шось для людей зроблено.Принизливі пенсії,щоб ти здох називсються...а самі ворують і шикують,а де ж допомога міжнародна зникає,по кишенням можновладців прикриваючих війною.Крик душі...!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus