USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пенсійний вік в Україні хочуть змінити. Кого торкнуться нововведення

4 Лютого 2021 10:01
Українці зможуть достроково оформити пенсію в разі, якщо вони були звільнені напередодні досягнення пенсійного віку (58,5 років і старше). Водночас в Міністерстві соціальної політики розповіли, як будуть змінюватися пенсійні виплати в 2021, які планують підвищити деяким громадянам в січні. Програма підвищення пенсій в наступному році буде проходити в кілька етапів.

Про це з посиланням на законопроєкт про «Удосконалення пенсійного законодавства», який 27 січня затвердив Кабінет міністрів, пише Обозреватель.

Повідомляється, що в 50 років на заслужений відпочинок виходитимуть матері, які виховують дитину з рідкісним захворюванням, але без інвалідності. Батьки за згодою з матерями зможуть виходити на пенсію в 55 років з тієї ж причини.

Що пропонують:

– дозволити на 1,5 роки раніше виходити на пенсію тим, кого звільнять в 58,5 років або пізніше за умови, якщо у них є необхідний стаж (в цьому році 28 років);

– матері п’яти дітей, жінки, у яких є дитина з рідкісним захворюванням, зможуть виходити на пенсію в 50 років. На вибір таким же правом може скористатися і чоловік, але йому доведеться працювати до 55 років;

– щорічну індексацію пенсій проводитимуть 1 березня.

Крім того, на стипендії дітям-сиротам встановлять підвищення на рівні 150% прожиткового мінімуму. Загальний розмір пенсії буде на рівні 3 тис. грн.

Під час осучаснення на 11% підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої рахується пенсія. Однак при цьому підвищувати будуть тільки розрахунковий розмір. Тобто без урахування надбавок за наднормовий стаж, доплат для окремих категорій тощо.

Нововведення не торкнеться:

– тих, хто за формулою заробив на пенсію, розмір якої менше ніж 11% від мінімальної;

– тих, хто зараз отримує максимальну пенсію.

Також в 63 роки на пенсію тепер зможуть вийти українці з робочим стажем 18 років, а в 65 – особи при наявності від 15 років стажу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Економісткиня Показати IP 4 Лютого 2021 10:39
Дешевше для держави було б всю зекоманду вже на пенсію відправити.
Ці кава Показати IP 4 Лютого 2021 13:15
Пенсія по інвалідності? По скудоумію?
Анінім до Ці кава Показати IP 5 Лютого 2021 11:49
Торкнеться пенсіонера Прокопчука.
Я їду Показати IP 4 Лютого 2021 13:56
Пенсію в Україні буде получати тільки Дункан Маклаут.
Баламут Показати IP 4 Лютого 2021 23:07
А якщо в мене стажу лише 4 роки і надалі працювати аж ніяк не виходить, бо дуже зайнятий цілий день різними справами - то новини прочитати, то фейсбук полистати, то ютубчик переглянути, то в танчики поганяти, то поїсти , то потім поспати. Тому питання, На яку пенсію я можу розраховувати і в скільки років???
Лучанин Показати IP 5 Лютого 2021 07:07
"матері п’яти дітей, жінки, у яких є дитина з рідкісним захворюванням, зможуть виходити на пенсію в 50 років. На вибір таким же правом може скористатися і чоловік, але йому доведеться працювати до 55 років". Може хтось підкаже, бо я щось призабув. В цій країні ніби є така писулька, під назвою "Конституція". Яка ніби як має бути основним законом. І ніби як всі інші закони мають відповідати цій писульці, бо інакше но-но. І в цій писульці ніби щось було колись сказано про "загальну рівність перед законом", і про "статеву рівність", і про рівність чоловіка і жінки, і про всяке таке. Було колись таке в цій країні, чи то я поплутав?
Дідо Показати IP 5 Лютого 2021 07:43
Де рівноправність? Жінки і чоловіки мають йти на пенсію в один і той же вік.
Анонім до Дідо Показати IP 5 Лютого 2021 15:29
Дійсно,як так то вони рівні права мають,а як на пенсію то раніше,чому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus