USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Переправляли за кордон безкоштовно? Двох волинян продовжують судити через оперного артиста

18 Січня 2024 08:11
Двом волинянам інкримінують незаконне переправлення особи через державний кордон. Мовляв, вони сприяли виїзду музиканта зі столичної опери за кордон в перші дні війни. Проте в останній момент прикордонники зняли його з потяга «Київ – Варшава». До речі, сам митець сказав, що жодних грошей за переправлення з нього не брали. Самі ж обвинувачені повністю не згідні з інкримінованим їм злочином. Кажуть: єдине, в чому зголосились допомогти чоловіку, – це влаштувати йому зустріч з начальником потяга, який би мав розтлумачити киянину правила перетину кордону під час війни.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

У справі про ймовірне незаконне переправлення оперного артиста через кордон допитали ще одного свідка – це прикордонник, який був на зміні 5 березня 2022 року. Він розповів, як тоді відбувалась перевірка пасажирів евакуаційного потяга «Київ-Варшава».

Читати ще: На Волині за переправлення оперного артиста за кордон судять митника і залізничника

«Тоді, на початку війни, на законодавчому рівні жінки і діти не оформлялися. Оформляли тільки чоловіків, які підлягають призову, – це особи від 18 до 60 років», – пригадав свідок Вадим.

Додає: якби там була виявлена особа, яка намагалася незаконно перетнути кордон, то на неї мали би скласти адмінпротокол.

Зауважимо, саме в потязі «Київ-Варшава» виявили чоловіка, якого буцімто намагались незаконно переправити у Варшаву двоє волинян, один із яких працює на митниці. До слова, чоловік, якого зняли з потяга, вже свідчив у суді раніше. Запевнив: жодних грошей волинянам за це не платив. З його слів, йому вони нічого конкретно не розповіли, коли везли до потяга.

«Мене не попередили, ці люди не давали ніякого плану дій. Тобто, коли я сів в авто, то не знав, що далі буде. Я не знав, чи це злочин, чи ні. І коли вже мене зняли з потяга, то я зрозумів, що люди вчинили злочин», – розповів свідок Олександр Госачинський.

Як зауважив адвокат одного з обвинувачених, у відповіді на запит прикордонники 6-го загону повідомили, що на виявленого тоді у вагоні «зайця» не склали адмінматеріалів. Тож, як припустив адвокат, свідчення такого характеру цей свідок давав неспроста.

«Покази свідка Госачинського обвинувального характеру відносно наших підзахисних давалися в зв’язку з наданням йому певних привілеїв або звільнення від юридичної відповідальності. За таких обставин порушено право на справедливий суд», – наголосив захисник Сергій Полячук.

Один з обвинувачених, який працює на митниці, розповів, що з оперним артистом його познайомила односельчанка, яка прихистила його родину як біженців. Мовляв, киянин шукав способів, як вивезти сім’ю за кордон. Митник каже: в день прибуття потяга пообіцяв звести киянина з начальником поїзда, аби той розповів артисту, як діяти. Але у вказаний день, пригадує обвинувачений, біженець запізнювався на станцію. Тож він попросив чоловіка на ім’я Анатолій, який ремонтував йому авто, вивезти киянина до потяга машиною з ремонту.

«Оскільки Анатолій Чебеляк і Госачинський приїхали на залізницю в той момент, коли потяг відправлявся до пункту перестановки колісних пар, я сказав Олександру, що він запізнився і не зможе безпосередньо з’ясувати ті питання, які його цікавили. Оскільки я поспішав та не мав часу очікувати повернення потяга на станцію, вирішив поїхати до пункту перестановки колісних пар та особисто попросити начальника потяга, щоб він при нагоді привіз з Польщі запчастину до мого автомобіля», – розповів обвинувачений Олександр Рудський.

Туди ж, каже, і під’їхало авто з оперним артистом. Чоловік запевняє, що поки він балакав з начальником поїзда, водій на автівці терміново відлучився із станції і десь в той період, схоже, артист сів у вагон, де його виявили прикордонники.

Чоловік, який привіз на станцію артиста, у справі числиться як співучасник. Він своєї вини, як і митник, в інкримінованому йому злочині не визнає. Незабаром обвинувачених чоловіків мають допитати у суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Діагноз Показати IP 18 Січня 2024 08:48
Дурний брехливий зрадник !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus