USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Переробляють утретє: через «реставрацію» будинків Косачів у Колодяжному поліція відкрила кримінал

18 Липня 2022 13:10
Через кілька місяців після завершення реставраційних робіт на стінах меморіальних будинків Лесі Українки в Колодяжному з’явилися тріщини, у підлозі утворилися щілини, а фарба облущилася.

Підрядник – «компанія Житлобуд-2» – пообіцяв усе переробити, однак, за словами працівників музею, з цього нічого не вийшло, ідеться в сюжеті «12 каналу».

Як тільки робоча бригада покинула об’єкт вдруге, на стінах знову утворилися тріщини, а перероблене виявилося нічим не кращим за те, що було до того. Такою реставрацією зацікавилася поліція, яка проводила на території музею слідчі дії.

Нагадаємо, музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному – безцінна пам’ятка. Уже кілька років культурні діячі били на сполох, адже меморіальні будинки руйнувалися і занепадали.

Торік до Лесиного ювілею держава таки виділила кошти на реставрацію – понад 11 мільйонів гривень. Але те, як провели роботи та освоїли державні гроші будівельники із «Житлобуд-2», шокувало.

Читати ще: Тріщини у стінах і вікна, що протікають: як за 6 млн «відреставрували» меморіальні будинки Косачів у Колодяжному

У цілому в результаті тендеру вартість робіт здешевили до шести мільйонів гривень.

Як пояснювала майстриня будівельної дільниці ТзОВ «Житлобуд-2» Галина Капризова, неякісний результат реставрації – несприятливі погодні умови.

«Роботи проводилися в дуже стислі терміни і в зимовий період. А всі роботи були мокрого процесу: штукатурні роботи, малярні роботи. Є певний технологічний процес. Штукатурка перед малярними роботами повинна висохнути. А в нас не було часу, тому що договір закінчувався у грудні», – зазначила вона.
Усі недоопрацювання закінчили 15 червня. У музеї сподівалися, що нарешті вдасться відкрити експозицію. Однак у стінах знову почали з’являтися тріщини.

«Третій раз переробляють ті стіни і знову – тріщини. Гарантія – 10 років. Вони кажуть, що постійно будуть приїжджати і переробляти. Але як музейні працівники ми не можемо внести експонати, тому що їх через день знову потрібно буде виносити. Через місяць знову почали з’являтися тріщини», – розповіла завідувачка музею-садиби Лесі Українки в Колодяжному Ольга Бойко.

Читати ще: «Коли приїхав у Колодяжне, відразу запитав, кому належить земля». Чому швейцарця, який підтримує Росію у війні проти України, не можна пов’язувати з Лесею Українкою

Компанію «Житлобуд-2», яка виконувала роботи, очолює знаний на Волині забудовник Леонід Стефанович.

«Я не вірю, що «Житлобуд-2» зробить усе так, як нам того хотілося би, як ми на те сподівалися», – сказала Ольга Бойко.

Додала, що на веранді було багато тріщин, а підлога надулася. Усе переробили, але так, що дошки просто відвалювалися, коли на них наступали. Припіднявши їх, музейники побачили, що у веранді робітники залишили будівельне сміття.

За словами представників компанії, не все так погано, як здається. Виконроб ТзОВ «Житлобуд-2» Андрій Денисюк наголосив, що недоліків обмаль і їх можна усунути буквально за один день.

Реставрацією зацікавилися в поліції. Уже здійснюють досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 ККУ. Ідеться про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Правоохоронці проводили на території музею слідчі дії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 18 Липня 2022 13:57
З року в рік кидають в останній місять бюджетникам мільйони, і їх необхідно використати до кінця року. Інакше пропадуть. І хватають ті бюджетники буль-що по завищених продавцями цінах Бо за місяць до цього кидалова мільйонів продавці встигнуть створити штучний дефіцит і підняти ціни.
Справа честі Показати IP 18 Липня 2022 14:14
І ото такі замовники реконструкції, підрядники, контролюючі органи вже широко розчепірили кишені і хочуть відбудовувати Україну після війни на європейські і українські гроші ! Та таких на пушечний вистріл не можна допускати до будівництва ! Сьогодні ганьблять Україну вдома, а завтра зганьблять на весь світ ! Заберіть сертифікати, ліцензії, накажіть і повиписуйте "вовчі білети" !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus