USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Переселення ексчиновників з держдач обійдеться бюджету в мільйони гривень, – ЗМІ

22 Червня 2021 15:19
Переселення колишніх топ-чиновників з державних дач у «Конча-Заспі» та «Пущі-Водиці» може коштувати державному бюджету десятки мільйонів гривень. Адже особи, які потрапили до списку, претендують на грошові компенсації.

Журналістам Bihus.Info. вдалося потрапити на закриті території, щоб провести власний аудит і показати, хто та як облаштувався на відомчій землі, передає УНІАН.

Раніше чиновниками укладалися так звані інвестиційні договори, за якими їм дозволяли вкладатися в перебудову існуючих будинків або ж зведення нових і вписувати загальну вартість в рахунок оренди.

Так, найбільшу компенсацію може отримати Раїса Богатирьова – керівниця МОЗ часів президентства Віктора Януковича. Будинок Богатирьової за документами від «Конча-Заспи» має площу у 641 квадратний метр та відноситься до першого, найвищого, класу комфортності. Відповідно, орендна плата за квадратний метр в ексчиновниці теж найвища. За прайсом «Конча-Заспи» у 2020 році усе це мало би коштувати майже 200 тисяч гривень на місяць – без оплати комунальних послуг.

Будинок нардепа 8 скликань Юхима Звягільського, 988 кв. м, за тарифами «Конча-Заспи» у 2020 році місячна оренда – близько 220 тис. гривень.
Будинок ексспікера Володимира Литвина, 657 кв. м, за тарифами «Конча-Заспи» у 2020 році місячна оренда – майже 150 тис. гривень.
Будинок екснардепа Оксани Білозір, 149,8 кв. м, за тарифами «Конча-Заспи» у 2020 році місячна оренда – майже 25 тис. гривень.
Будинок ексспікера Володимира Рибака, 823 кв. м, за тарифами «Конча-Заспи» у 2020 році місячна оренда – майже 185 тис. гривень.
Проте, за інвестиційним договором Богатирьова вклала у реконструкцію маєтку понад 18 мільйонів гривень, і ці кошти мали бути враховані в рахунок майбутньої оренди. Станом на 2021 рік колишня керівниця МОЗ «витратила» лише 7 мільйонів, тож при виселенні може претендувати на повернення 11 мільйонів гривень різниці.

Інвестиційні договори укладали майже всі мешканці «Конча-Заспи», адже в початковому вигляді будиночки були не такими і були перебудовані новими мешканцями.
Окрім «Конча-Заспи», під Києвом є ще одна ділянка з держдачами – «Пуща-Водиця». Там також десятки років проживають колишні посадовці, які перебудовують і підлаштовують під себе відомчі маєтки. Щоправда, зараз жоден з мешканців «Пущі-Водиці» поки не потрапив у перелік на виселення. Журналісти припускають, що юридично здійснити цей процес там значно складніше, адже частина будинків вже виведена з держвласності і була приватизована.

14 травня президент Володимир Зеленський доручив провести аудит земель і резиденцій Конча-Заспи й Пущі-Водиці, зокрема, майже 400 га заповідної землі та понад 100 державних будівель і дач.

«Наприкінці 2014 року, за часів колишнього президента та згідно з постановою уряду, було скасовано перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Що, на перший погляд, виглядає непогано, а насправді – легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях за дуже символічну плату низки незрозумілих осіб. Це колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландік, Васюник, міністри часів Януковича – Табачник і Богатирьова, віце-прем’єр часів Порошенка Зубко й навіть директор департаменту корпорації «Богдан» Олександр Ільїн», – сказав президент.

За його словами, низка людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування за витрати на ремонт у розмірі 50% і за символічну плату могли там проживати.

4 червня секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов оприлюднив перші 20 прізвищ людей, яких виселяють з маєтків у Конча-Заспі та Пущі-Води.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ототакот Показати IP 22 Червня 2021 15:57
Де розум?! Якщо вони там були незаконно і це доведено у суді, то нехай за свій кошт і виїзджають, не бідні люди, а то все за наш кошт?! Вже взагалі розум запаморочився?! Чи все ж незаконно виселяють і це як компенсація? Нехіло так влаштувались!!! Не ту країну назвали Гондурасом!!!
Читачка Показати IP 22 Червня 2021 16:23
Мабуть, задніми числами уклали інвестиційні договори. хороша схема. Хто доведе, що саме стільки було вкладено в ремонти, і чи взагалі щось було вкладено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus