USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Перевірка в ЛНТУ: в.о.ректора Петро Савчук систематично порушував закон. Документ

12 Жовтня 2020 18:05
Попри те, що нинішній виконувач обов’язків ректора ЛНТУ Петро Савчук повсякчас хвалиться своїми здобутками, аудитори встановили системні порушення вимог законодавства в управлінській діяльності, організації освітнього процесу, використанні кадрового потенціалу. Зокрема, виявилося, що чимало порушень стосувалося зарахування навантаження на викладачів. Працівники згідно з розкладом проводили одну кількість занять, а в індивідуальних планах їм вказували іншу кількість – меншу. Крім того, на деяких кафедрах керівників призначали всупереч вимогам законодавства.

Державна служба якості освіти перевірила Луцький національний технічний університет на прохання голови наглядової ради університету, волинського народного депутата Степана Івахіва. Перевірка відбувалася з 6 по 8 жовтня.

Нагадаємо, нардеп звертався до Міністра освіти з проханням відсторонити Петра Савчука з посади виконувача обов’язків ректора на час виборів очільника університету.

Викладачі читали більше годин, ніж повинні були

Законодавство передбачає, що максимальне навчальне навантаження на одну ставку науково-педагогічного працівника не може перевищувати 600 годин на навчальний рік. Проте дані перевірки свідчать, що розрахунок навантаження робили штучно, бо, наприклад, обсяг навчального навантаження кожного науково-педагогічного працівника кафедри професійної освіти та комп’ютерних технологій, а також кафедри комп’ютерних наук на 2020/2021 навчальний рік становить 600 годин рівно.
Також аудитори встановили, що в університеті немає єдиного підходу до обчислення навчального навантаження на різних факультетах та кафедрах. Наприклад, на кафедрі дизайну до обсягу навчальної роботи на 2020-2021 н. р. не включені семестрові консультацїї, консультації перед екзаменами та модульні роботи. Разом з тим, такі види робіт включені до обсягу навчального навантаження інших кафедр (кафедри комп’ютерних наук, прикладної математики та інші).

Окремі види навчальної роботи істотно занижені. Наприклад, на кафедрі дизайну за керівництво курсовими роботами з навчальних дисциплін «Матеріали в дизайні середовища» (11 студентів), «Матеріали в графічному дизайні» (15 студентів), «Матеріали в дизайні одягу» (11 студентів) до обсягу навчального навантаження кафедри внесено лише 3 години замість 111 годин. За керівництво мистецькими проектами з навчальних дисциплін «Проектування житлово-адміністративного середовища» (11 студентів), «Проектування поліграфічної продукції» (15 студентів), «Проектування одягу» (11 студентів) до обсягу навчального навантаження кафедри також внесено лише 3 години замість 148 годин.

В університеті невірно обраховують години і занижують навантаження на викладачів.

Також виявила перевірка, що заплановане навантаження не відповідає розкладу занять. Простими словами, викладачі читали більше лекцій, аніж це вказано в їх індивідуальному навантаженні. Звичайно, за те, що вони перепрацьовували подекуди вдвічі більше часу, їм не доплачували.

Нагадаємо, працівники університету не раз скаржилися на кадрову політику ректора Петра Савчука, говорили про тиск керівника, шантаж і підкуп.

Читати ще: МАСОВЕ ПРЕМІЮВАННЯ ТА НЕОЧІКУВАНЕ ЗБІЛЬШЕННЯ ОКЛАДІВ: РЕКТОР ЛНТУ ЗАЙМАЄТЬСЯ ПІДКУПОМ ВИБОРЦІВ

Керівників кафедр призначали всупереч законодавству

Також під час перевірки виявили, що в закладі порушують закон «Про вищу освіту». Зокрема, в законі йдеться, що керівник кафедри повинен мати науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання відповідно до профілю кафедри. Але ректор призначав завідувачами кафедри людей, які не мали наукового ступеня та/або вченого звання відповідно до профілю кафедри. Наприклад, завідувачем кафедри комп’ютерних наук обрали Юрія Тулашвілі, який є доктором педагогічних наук, кандидатом технічних наук. А завідувачкою кафедри готельно-ресторанної справи стала Лариса Поліщук, яка є кандидатом технічних наук , спеціальність «Технологія зернових, бобових, круп'яних і комбікормів, олійних та луб’яних культур». Доценткою по кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи вона стала в липні 2020 року, через два місяці після оголошення конкурсу на заміщення завідувача кафедри.

Крім того, згадана Лариса Поліщук з 6 травня по 24 версня 2020 року одночасно виконувала обов’язки завідувача кафедри туризму та готельно-ресторанної справи та завідувача сектору ліцензування та акредитації, що є порушенням законодавства. Оскільки особа у закладі вищої освіти не може одночасно займати дві та більше посад, що передбачають виконання адміністративно-управлінських функцій. Крім того, у червні 2020 року Ларисі Поліщук присвоїли вчене звання доцента всупереч Порядку присвоєння вчених звань науковим і науково-педагогічним працівникам, затвердженого наказом МОН. Річ у тім, що вчене звання доцента присвоюється працівникам вищих навчальних закладів, які здійснюють освітню діяльність за відповідною спеціальністю на відповідному рівні вищої освіти, та мають стаж роботи не менше ніж п’ять навчальних років. Та на момент присвоєння звання Лариса Поліщук не мала п’ятирічного стажу роботи на посадах науково-педагогічних працівників, адже науково-педагогічну діяльність вона розпочала з 1 вересня 2015 року.

Керівництво університету звітується формально

Також аудитори виявили, що на кафедрах університету не забезпечується на належному рівні контроль за якістю викладання навчальних дисциплін, навчально-методичною та науковою діяльністю викладачів, виконанням навчальних планів і програм навчальних дисциплін.

Індивідуальні плани роботи викладачів заповнюються формально, види робіт та передбачені заходи не деталізовані, терміни виконання чітко не визначені, відмітки про виконання запланованих робіт відсутні.

Звітування науково-педагогічних працівників за 2019/2020 навчальний рік носить формальний характер: паперові звіти про виконання індивідуального плану не деталізовані за видами робіт та не відображають змісту індивідуальних планів роботи викладачів, заслуховування звітів на засіданнях більшості кафедр не проводиться, щорічне оцінювання науково-педагогічних і педагогічних працівників та оприлюднення результатів таких оцінювань не здійснюється.

При обрахунку навантаження не забезпечується дотримання обсягів аудиторних годин, визначених відповідними навчальними планам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Звільнена працівниця Показати IP 12 Жовтня 2020 18:53
Нарешті настала справедливість. Хабарнику та нездарі не бути ректором. ..
Brutus Показати IP 12 Жовтня 2020 18:55
І це все?))
Катя Показати IP 12 Жовтня 2020 19:18
Чудо юдо
Кафедра Показати IP 12 Жовтня 2020 19:50
А чому нічого в звіті не сказано про кафедру іноземних мов? Порушення закону бачимо як у виборах завідувача , так і в розрахунку навантаження викладачів?!
Інша кафедра до Кафедра Показати IP 12 Жовтня 2020 21:33
та тому, що про інші кафедри також не сказано.
До кафедри Показати IP 12 Жовтня 2020 22:10
З тої кафедри взагалі зробив Бог знає що! Понабирав... завкаф чого варта! Три слова англійською не може зв‘язати! Бачив і чув особисто! Соромно просто!
Експерт Показати IP 13 Жовтня 2020 07:13
Добре було б, якби всі ЗВО перевірили так, як у Луцьку.
Добродій Показати IP 13 Жовтня 2020 17:41
А я казала Петро не завжди так буде. Ще Міськів Олену Володимирівну з Технічного коледжу з собою забери. Нахабарились і хватить. Мерзенні особи. Скільки людей звільнилося через вас. Та Бог все бачить.
ВДВС Показати IP 13 Жовтня 2020 18:14
На прикладі Степана Петровича ініціювати Ігорем Палицею незалежний аудит в усіх підрозділах ВНУ ім. Лесі Українки.
Сунак Олег Петрович, Показати IP 14 Жовтня 2020 18:38
Смішно повісити на відповідальність ректора такі зауваження. Я не працював при керівництві Савчука. Але знаю, як бувший зав. кафедри ПЦБ, усю цю кухню. Як приходиться виживати у наші дні вищій освіті. На мою думку заключення написано на замовлення. Не потрібно сприймати серйозно те, що недоопрацювує Міносвіти України.
Кафедра до Сунак Олег Петрович, Показати IP 14 Жовтня 2020 22:09
Якщо ви не працювали при керівництві Савчука, то ви і ніколи не зрозумієте що відбувається в університеті. А це суцільний жах. Інтриги, брехня, абсолютна незацікавленість в навчальному процесі...і багато іншого, що ЗОВСІМ не стосується ні науки ні навчання
Викладач ЛНТУ Показати IP 15 Жовтня 2020 20:04
Це ще скромно перевірили. МОН, перш ніж допускати до участі у конкурсі на посаду ректора на другий термін, необхідно в першу чергу перевіряти і проаналізувати фінансову діяльність.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus