USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

Батьківські внески в закладах освіти Луцька хочуть врегулювати законодавчо

16 Липня 2015 18:30
У межах Луцька сума готівкових коштів, які батьки сплачують в освітніх закладах міста на різноманітні потреби, становить понад 100 000 000 гривень. І це ті готівкові кошти, рух яких слід врегулювати законодавчо, переконані депутати Луцької міськради.

Так, члени депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич та Петро Савчук, розробили проект рішення Луцької міської ради, яким буде врегульований готівковий потік коштів в комунальних закладах освіти Луцька, шляхом створення благодійних фондів як юридичних осіб, що є відповідальними за свою діяльність у порядку визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Нагадаємо, 6 липня 2015 року голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк та директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик підписали Меморандум про співпрацю, в рамках якого батьківським комітетам луцьких ДНЗ допоможуть оформитися юридичними особами, і навчать батьків вести прозору фінансову звітність та оптимально використовувати кошти.

Автори проекту рішення Луцької міськради стверджують, оскільки матеріальна підтримка освітніх закладів з боку батьків буде врегульована законодавчо, за їх витрати буде особиста відповідальність і сувора звітність.

Отже, депутати Луцької міськради пропонують з 1 жовтня 2015 року в комунальних закладах освіти Луцька заборонити отримувати готівковікошти у будь-який формі та за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів. А керівникам та працівникам комунальних закладів освіти утримуватись від формування рахунків витрат чи звернень до батьківських комітетів щодо надання матеріальної допомоги чи отримання грошових коштів від батьків чи батьківських комітетів.

Натомість, члени групи «Новий Луцьк» пропонують батьківські кошти сплачувати у безготівковій формі шляхом зараховування на відповідний розрахунковий рахунок освітнього закладу; матеріальні цінності повинні передаватись із дотриманням порядку передання благодійної пожертви.

Крім того, на їхню думку, після створення благодійних фондів, батьківські внески повинні здійснюватися винятково на добровільній основі; благодійниками і меценатами можуть виступати будь-які фізичні і юридичні особи.

У пояснювальній записці до проекту рішення, його автори стверджують, що дотепер у батьківських комітетів відсутні будь-які правові підстави одержувати грошові кошти з батьків, навіть якщо такі кошти сплачуються добровільно чи умовно добровільно. При цьому мають місце елементи недовіри, недостатньої контрольованості та незрозумілості принципів і пріоритетів витрачання батьківських коштів.

Отже, прийняття відповідного рішення законодавчо врегулює готівковий потік коштів у комунальних закладах освіти Луцька. Крім того, це дасть можливість чітко громадськості контролювати витрати на потреби освіти. А ще – відновить авторитет і довіру щодо фінансової діяльності освітніх закладів міста.

Члени депутатської групи «Новий Луцьк» проект рішення «Про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти Луцька» проситимуть включити до порядку денного найближчої сесії Луцької міської ради VІ скликання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Вася Показати IP 16 Липня 2015 20:30
Школам не виділяють нічого, тепер і батьки не будуть допомагати. Бідна освіта стане гірше жебрака.
ас до Вася Показати IP 17 Липня 2015 09:12
поки дiти вчаться будемо нести грошi iнакше дитину зацькують таку програму самi вчителi не тянуть ,а домовитись завжди можна коли класний керiвник тобi винен
Валентина Показати IP 16 Липня 2015 22:22
А чому б нашим депутатам не забезпечити державні садочки і школи саме державним фінансуванням, а не батьківськими коштами??? Я вважаю, що це ми ,самі батьки, маємо вирішувати, куди нам вкладати кошти, в свою касу, чи в якийсь банк( який може стати неплатоспроможним, і "плакали" наші батьківські грошики) , і де купувати необхідне (на ринку- дешевше, чи в магазині-дорожче),. Я так розумію, що дешевше купити на ринку не зможемо, бо там не буде змоги оплатити рахунок.
Микола Показати IP 16 Липня 2015 22:48
Зрозуміло, що свої кошти ми будемо довіряти головам батьківських комітетів, бо це, як правило, порядні люди. І ми самі будемо розпоряджатися власними грошима, а не довіряти чорт -зна кому. Потім буде так, що ні грошей, ні фонда, і класні приміщення не буде за що відремонтувати. Не довіряєм такій формі роботи, яку пропонують!!!
Остап Показати IP 16 Липня 2015 23:53
Нічого у вас не вийде шановні депутати! Я та інші завжди будуть зацікавлені щоб саме моя дитина отримала те благо на яке скидаються батьки групи чи класу. А не якісь там фонди з пос-терміналами приватбанку з комісією в 2 %!!! А як добровільно скинутися і я і інші завжди знайдемо законний спосіб. Краще підніміть суму на харчування дитини в садках та школах... бо 5 гривень в день - навіть не смішно!!!
Остап Показати IP 16 Липня 2015 23:57
А щоб ніхто - ні прокуратура ні податкова ні інші органи не мали претензій до батьківського комітету чи вихователя чи вчителя рекомендую щоб батьки кожної дитини які будуть здавати кошти написали особисто чи колективно спільну заяву про те що кошти збирають добровільно і довіряють розпоряжатися ними певній особі(ам).
віра Показати IP 17 Липня 2015 07:29
А ще треба заснувати фонд і фондики і набрати цілу купу працівників з доброю зарплатою....А ви, батьки, здавайте, здавайте..........А там ,дивись, -і банк зробиться банкрутом. Скільки можна з людей дерти шкіру - садки, школи,лікарні, Ато, інш., де ж держава?????!
СКАЙ Показати IP 17 Липня 2015 13:25
А ЯК ВИТРАЧАЮТЬ ЦИ ГРОШИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus