USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перевозили човнами: як волиняни долучилися до доставки гуманітарки жителям Київщини та евакуації населення

26 Травня 2022 18:12
У період окупації російськими військами до населених пунктів на Київщині волонтери доставляли гуманітарну допомогу водним шляхом – через Київське водосховище. Ним же евакуйовували населення. Значну допомогу в організації таких перевезень надали волиняни.

Іншої безпечної можливості доставити вантаж жителям тоді окупованих населених пунктів Київської області не було. Про це пише суспільно-політична газета Іванківщини «Трибуна праці».

Як розповів депутат Київської обласної ради, голова обласної фракції «ЗА Майбутнє» Ярослав Москаленко, водний шлях через село Страхолісся був дуже ризикований, тому пізніше волонтери використовували ще один маршрут.

«Розвіддані свідчили, що окупантам поставлено завдання заарештувати деяких представників місцевої влади, тому з обласної військової адміністрації нам запропонували їх евакуювати. Спочатку я вважав, що водним шляхом це взагалі неможливо. До того ж, у Глібівці був випадок, що жінка з дитиною рятувалися човном, але зникли безвісті... Проте місцевих це не зупиняло, хоч окупанти й контролювали правий берег водосховища. Дехто доставляв водою продукти до Глібівки і Ясногородки», – сказав він.

Загалом на воді працювали чотири групи волонтерів, зокрема кілька єгерів із Чорнобильської зони відчуження.

«Усі вантажі, посилки доходили до своїх адресатів. У Вишгороді ми формували спеціальний резерв на чотирьох складах. У цьому нам допомагали Луцький міський голова Ігор Поліщук, голова Тернопільської облради Михайло Головко, мер Житомира Сергій Сухомлин та інші. А відправляли допомогу до сіл Іванківської громади човнами з села Ровжі, що на лівому березі Київського водосховища.

Дещо пізніше знайшли ще один шлях постачання допомоги – через село Базар Малинського району. Возили продукти з Новоград-Волинського, де знайомі аграрії виділили склад.

Нам дуже допоміг, насамперед фінансами, народний депутат України, мажоритарник із Волині Ігор Палиця. Від мого імені на АЗС у Нових Петрівцях заправлялися пальним військові, голови ОТГ Вишгородського району – і він це все оплачував. Запропонував також 10 мільйонів гривень для закупівлі потрібних продуктів. Надав офіс у Луцьку, звідки координувалася вся наша гуманітарна робота. Ми також створили запас борошна для випікання хліба», – пригадав Ярослав Москаленко.

За 36 днів із зони окупації волонтери та військові загалом вивезли понад 15 тисяч людей.

Як ми писали, завдяки співпраці депутатів політичної сили «ЗА Майбутнє» та лідера партії, засновника Фонду «Тільки разом» Ігоря Палиці від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України люди на гарячих напрямках отримували найнеобхідніше.

Активно Київщині допомагала також Луцька громада. Зокрема, відправляла гуманітарні вантажі в ті міста, що найбільше постраждали від окупації (Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка, Мотижин, Борщагівка тощо).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus