USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вимирання видів: п'ята частина диких тварин і рослин можуть зникнути вже в цьому столітті

10 Вересня 2020 23:39
П’ята частина диких видів тварин та рослин перебуває під загрозою зникнення вже у цьому столітті.

Про це йдеться у звіті Всесвітнього фонду природи (WWF) «Жива планета», який публікується кожні два роки, передає УНІАН.

«П’ята частина диких видів перебувають під загрозою зникнення вже у цьому столітті внаслідок зміни клімату, навіть якщо будуть впроваджені значні попереджувальні заходи», – наголошується у дослідженні.

Нагадується, що у 2016 році вже було зафіксовано перший відомий випадок зникнення ссавця безпосередньо внаслідок зміни клімату – йдеться про мишоподібних гризунів Melomys rubicola, які мешкали на островах поблизу Австралії.

Крім того, зазначається, що з 1994 по 2007 роки більш ніж 30 тис. криланів – представників принаймні двох видів із глобальної популяції, що нараховувала до 100 тис. тварин, – загинули внаслідок спекотних погодних умов. Адже ці тварини не мають фізіологічної можливості витримувати температуру, вищу за 42 градусів Цельсія.

Експерти WWF наголошують, що наслідки зміни клімату, які торкнулися криланів та вищезгаданих гризунів, засвідчують, наскільки швидко зміна клімату може призвести до значного скорочення популяцій, а також попереджають про приховану загрозу для інших видів.

У звіті також йдеться, що розміри популяцій ссавців, птахів, риб, земноводних та плазунів катастрофічно зменшилися в середньому на 68% з 1970 року.

«Прісноводне біорізноманіття знижується набагато швидше, ніж біорізноманіття океанів або лісів... Під час нещодавнього створення світової мапи стали очевидні масштаби перетворень унаслідок людської діяльності, зокрема те, як змінено мільйони кілометрів річок», – пояснюють фахівці.

За даними WWF, такі зміни мали значний вплив – показники розмірів популяцій прісноводних видів різко впали.

Так, чисельність 3 тис. 741 популяції, що представляють 944 види ссавців, птахів, амфібій, рептилій і риб, у прісноводних екосистемах зменшилася в середньому на 84%. Здебільшого таке зниження стосується прісноводних амфібій, рептилій і риб, що зафіксовано у всіх регіонах, особливо в Латинській Америці та Карибському регіоні.

Крім того, внаслідок дій людини у значній небезпеці опинилося й біорізноманіття океанів, яке страждає через руйнування природних оселищ морського дна, нелегальне та нерегульоване рибальство, забруднення важкими металами, мікро- та макропластиком, а також через витік палива з суден й скидання ними відходів.

Дані звіту свідчать, що серйозних втрат внаслідок зміни клімату зазнає й різноманіття рослин.

Так, кількість задокументованих зникнень рослин удвічі вища, ніж число зниклих ссавців, птахів і амфібій разом узятих. Наразі один із п’яти (22%) видів рослин перебуває під загрозою зникнення, переважно в тропіках.

Дослідники наголошуються, що матеріальний добробут людей та їхнє здоров’я залежить від здоров’я природи, тому пропонують кілька сценаріїв щодо зупинення тенденції до втрати біорізноманіття.

Зокрема, науковці наголошують на необхідності збільшення зусиль, спрямованих на охорону природи (збільшення площі заповідних територій та досконаліше планування екологічного відновлення та природоохорони на рівні ландшафту), більш сталого виробництва (зростання і посилення сталості сільськогосподарського виробництва та торгівлі сільськогосподарськими товарами) та більш стале споживання (скорочення продовольчих відходів на шляху від поля до столу та зміна раціону харчування, що передбачає зменшення надходження калорій із продуктів тваринного походження у країнах з високим рівнем споживання м’яса).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus