USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Під загрозою електропостачання Волині, - обленерго

16 Лютого 2012 09:49
Мільйонні борги споживачів поставили під загрозу стабільне електропостачання області. З кожним днем 2012 року суми, які споживачі боргують за використану електроенергію, невпинно зростають. За станом на 16 лютого обсяг заборгованості сягнув 17 мільйонів гривень.

Про це йдеться у відкритому листі дирекції ПАТ «Волиньобленерго».

У період аномально низьких температур колектив ПАТ «Волиньобленерго» ціною важких зусиль забезпечував весь необхідний комплекс робіт для життєзабезпечення господарюючих суб’єктів та населення області, оперативно ліквідовував аварійні відключення.

Незважаючи на максимальне навантаження по потужності в об’єднаній енергетичній системі України, до споживачів не застосовувалися жодні обмеження і примусові відключення. Не здійснювалися в цей час обмеження щодо електропостачання навіть стосовно тих суб’єктів, які мають чималі борги перед товариством за використану електроенергію.

Проте сьогодні мільйонні борги споживачів поставили під загрозу стабільне електропостачання області. З кожним днем 2012 року суми, які споживачі боргують за використану електроенергію, невпинно зростають.

Особливо складна ситуація склалася з розрахунками бюджетної та житлово-комунальної сфер. Так, ще в минулому році різко погіршився рівень оплати підприємствами водоканалізаційного господарства міст обласного значення. Їхня сумарна заборгованість на 1 січня 2012 року сягнула рекордних 17 мільйонів гривень (з них 10 мільйонів – борг 2011 року).

Різниця в цінах на послуги водопостачання через відсутність механізму та джерел її відшкодування сьогодні реально фінансується за рахунок недоплати за електроенергію з боку підприємств житлово-комунального господарства.

Органи місцевого самоврядування міст обласного значення досі не виконали роботу по введенню економічно обґрунтованих тарифів на водопостачання та водовідведення, тому цілком ймовірно, що борг, утворений таким шляхом, зростатиме й надалі.

На заваді вчасної оплати за електроенергію бюджетними організаціями постав той факт, що їх керівники не зуміли забезпечити своєчасне подання необхідних матеріалів для закупівлі електроенергії на 2012 року. Через запізніле з їхньої вини проведення тендерних процедур вже за два місяці нового року виникла велика недоплата за використану електроенергію з боку лікарень, освітніх та дошкільних закладів.

Вкрай загрозлива ситуація склалася також з оплатою на Нововолинській шахті № 10. Ще з вересня 2011 року цей споживач припинив розраховуватися за використану електроенергію. Для енергопостачальника це обертається більш як мільйонним боргом щомісяця. Відключення шахти, яке в разі непогашення боргу стає реальною перспективою, зведе практично нанівець усю зроблену за десятиліття роботу.

Сумарно борги лише перерахованих груп споживачів вже за січень 2012 року становлять більше 10 мільйонів гривень, і залишається непогашеним ще з минулого року більш як 20-мільйонний борг водоканалів міст обласного значення та Дирекції по будівництву шахти № 10.

У результаті таких масштабних недоплат товариство в минулому році недофінансувало 7 мільйонів гривень, вкрай необхідних на модернізацію, оновлення обладнання та зменшення аварійності в мережах. Суттєво зменшені закупівлі необхідних матеріалів на капітальний ремонт та експлуатаційні роботи.

З кожним днем зростає і борг ПАТ «Волиньобленерго» за закуплену в державного підприємства «Енергоринок» електроенергію. В разі його непогашення всі кошти товариства будуть примусово вилучатися на розрахунки з «Енергоринком», а це неминуче призведе до порушення нормальної роботи товариства. В такому разі споживачам загрожує перспектива залишитися без електроенергії і, відповідно, без води.

«ПАТ «Волиньобленерго» цінує відносини зі своїми споживачами і, відповідно, сподівається на взаємність з їх боку. Тому товариство звертається з проханням до споживачів належним чином розрахуватися за спожиту електроенергію. В протилежному випадку ПАТ «Волиньобленерго» не зможе забезпечити електропостачання своїх споживачів, підтримувати електричні мережі в безпечному та діючому стані, ліквідовувати аварійні пошкодження», - зазначають в дирекції обленерго.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Поп Показати IP 16 Лютого 2012 10:37
то заставте нехай платять ,Ви власть чи хто...
Ленон Показати IP 16 Лютого 2012 10:51
Чого тут дивуватись, покращення життя вже наступило! А де в людей є гроші, щоб оплатити комунальникам і всім іншим? Відповідь - НЕМА. Ось, хто привів до такого стану. той хай і платить, а це олігархи.
Zavtramen Показати IP 16 Лютого 2012 11:13
цена на электроэнергию завышена в Украине, как минимум, в три раза....
зе бест Показати IP 16 Лютого 2012 11:48
Ага! Ростуть борги - збільшуються тарифи!...і так...по колу....Може, тра задуматись?
Уніат Показати IP 16 Лютого 2012 13:41
В Україні 6 атомних станцій, продаємо електороенергію в Європу. За таких умов уряд мав би зробити споживання електроенергії для громадян України безкоштовним (як є безкоштовний газ для громадян Туркменістану)
ААА Показати IP 19 Лютого 2012 21:44
Згоден Уніан ви ще не врахували гідро та те плові електростанції.Янукович будучи премє ром приймав постанову про переведення ЖКХ де можливо на електроопалення,та і при Юлії Володимировні,якщо не помиляюся ця постанова ще раз приймалася.Де викононня?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus