USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Підступність раку молочної залози в тому, що він не болить», – волинський онкохірург

24 Квітня 2021 07:00
Таку небезпечну хворобу, як рак молочної залози, багато хто вважає жіночою. Насправді хворіють і чоловіки. Щороку ця недуга забирає тисячі життів.

Про те, що може вплинути на розвиток захворювання, хто перебуває в групі ризику, чому так важливо проходити профілактичні огляди й самообстежуватися, до яких засобів профілактики вдаватися, а також про методи обстеження й лікування в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили з мамологом, онкохірургом, завідувачем онкохірургічного відділення №2 КП «Волинський обласний центр онкології» Володимиром Федорчуком.

Чому таку велику увагу варто приділяти цьому захворюванню?

На жаль, ситуація така, що рак молочної залози серед жіночого населення – це причина №1 смертності.

Ми всі еволюціонуємо. Можна сказати навіть, що якби ми жили до 120 років, то кожен зустрівся б зі своїм раком. Онкологічна захворюваність збільшується, хоча й лишається другою після серцево-судинних захворювань.

Яка статистика щодо смертності?

Кожні 40 хвилин в Україні реєструють випадок захворювання на рак молочної залози. Щогодини від цієї недуги вмирає одна жінка.

Які жінки в групі ризику? Які фактори впливають на розвиток хвороби?

Факторів ризику безліч. Їх послідовність, коли людина може захворіти, визначити годі. Є фактори, які залежать від нас, а є ті, що не залежать. Наприклад, рак не залежить від статі, етнічної приналежності, від того, чи був у сімейному анамнезі рак молочної залози чи якийсь інший, від гормональних факторів.

Від нас залежить, чи ми опромінювалися, а також вживання алкоголю, продуктів, що містять велику кількість жирів, гіподинамія, урбанізація, високий індекс маси тіла.

Мені дуже подобається підхід наших закордонних колег. Вони все вивчають. Наприклад, було проведено 19 досліджень, під час яких зроблено посмертні розтини майже 6,5 тисячі жінок. Вони побачили, що майже 16% жінок, які ніколи не мали скарг і померли не від раку молочної залози, мали маленькі раки, із них 85% – неінвазивні, а 15% – інвазивні, тобто ті, які мали рости. Це були жінки від 40 до 80 років.

Читати ще: Волинський онкохірург: «Мамографія – золотий стандарт у діагностиці раку молочної залози»

Більше того, закордонні спеціалісти провели дослідження серед жінок, які у віці 40-50 років загинули в автокатастрофах. І побачили, що 39% з них мали так звані окультні неопластичні процеси в молочних залозах.

Тоді вони сформували теорію про те, що свого часу, коли в постменопаузальному періоді люди прийматимуть естрогени або прогестерони, ці раки почнуть рости. І наголос тут на тому, що не виникатимуть нові раки, а ростимуть ті, що вже були у 40-50 років.

Тобто навіть жінка, яка не має скарг і добре почувається, може мати маленький рак?

Так і є. Уся підступність цієї хвороби в тому, що вона не болить. Коли рак починає боліти і жінка до нас звертається, там уже мало чим можна допомогти. Здебільшого такий рак – це випадкова знахідка жінок під час самообстеження.

Ви маєте величезний досвід роботи. Якими були ваші наймолодша і найстарша пацієнтка?

Наймолодшій було 23 роки. На жаль, її вже немає серед живих. Стосовно найстаршої, то важко сказати, ми оперуємо й після 80 років.

Тобто вікових рамок встановити не можна?

Абсолютно ні. Пік захворюваності на рак молочної залози припадає на вік від 45 до 60 років. У жінок тоді починає змінюватися гормональний фон, вони рухаються до клімактеричного періоду, іде перебудова організму і виробляється певна кількість зайвих гормонів, які є пусковим механізмом для виникнення пухлини.

Читати ще: «Не треба боятися гормонотерапії», – гінеколог з Луцька

На що варто звернути увагу жінці, щоб це було приводом до вас звернутися?

У 85% випадків жінки самі знаходять у себе пухлини. Треба вчасно оглядати молочні залози, і всі зміни в них варто оцінювати як рак. Тобто ми маємо йти від зворотного. Усе, що не так, є показом для того, щоб звернутися до лікаря та розібратися в ситуації.

У які дні треба проводити самообстеження?

Тут треба розділити на дві частини: жінки, які мають місячні, і жінки, які їх не мають. Ті, хто не має місячних, можуть оглянути свої груди в будь-який день місяця. Для жінок, які мають місячні, важливо такий огляд проводити на шостий-дванадцятий день від початку місячних. До спеціаліста також бажано йти в цей період. Бо якщо оглядати груди перед місячними, можна зробити дві помилки: або не те, що треба, нашукати, або щось пропустити.

Груди можуть боліти?

Так, це фізіологічний набряк. Не скажу, що це варіант норми, втім жінки доволі часто приходять з такими скаргами.

Мастопатія може перерости в рак?

Варто сказати, що мастопатія – це такий собі спадок нам від радянської медицини. За кордоном такого діагнозу не ставлять. Там таким жінкам ставлять діагноз, що називається енді – відхилення в розвитку, інволюція молочної залози. У кожної жінки це проходить індивідуально: комусь більше болить, у когось дифузні зміни, у когось більше дрібненьких кісточок.

Коли під час самообстеження жінка щось у себе намацала, можна вже під час пальпації з’ясувати, доброякісна це пухлина чи ні?

Сама жінка цього не визначить, а фаховий онколог-мамолог, коли покладе руки на груди, з достовірністю в 90% може сказати, із чим має справу. Але варто врахувати, що зараз всі злоякісні пухлини мають мімікрію – вони маскуються. Буває, приходять відносно молоді люди, під час обстеження у них виявляють ніби доброякісну пухлину, а під час аналізів чи операції виявляється, що це рак молочної залози. Тому я зараз однозначно не ризикнув би у будь-якій ситуації казати, що це добре чи зле. Тобто за сукупністю всіх аналізів і методів обстеження, які ми використовуємо, в кінці можна поставити остаточний діагноз.

Що ще має насторожити?

Якщо жінка оглядає свої груди і бачить щось не те, що було в неї раніше, то це прямий шлях до мамолога-онколога.

Коли жінка потрапляє до мамолога, які клінічні обстеження їй проводять?

Щоб поставити діагноз рак молочної залози, треба підписи трьох лікарів. Перший – мамолога, який оглядає на прийомі. Другий – після мамографії. Третій – після тонкоголкової аспіраційної біопсії, під час якої беруть клітини на дослідження. Тільки тоді розпочинають лікування.

Крім того, є додаткові методи обстеження. Є УЗД-обстеження. Сучасні апарати УЗД не поступаються мамографії.

Читати ще: «Рак яйників називають тихим убивцею», – гінеколог з Луцька

На Волині є велика проблема з мамографами. Їх дуже мало якісних і потужних. А от УЗД-апаратів багато. Той давач, який використовують для огляду щитоподібної залози, використовують і для молочних залоз. Тобто це обстеження можна зробити в будь-якому районі.

На жаль, стовідсоткових методів обстеження нема, і не тільки в онкології. Методи доповнюють один одного. Часом буває, треба добре попітніти, щоб поставити діагноз.

Щодо лікування, чи завжди це оперативне втручання? Чи може бути медикаментозне лікування?

Як і при будь-якій онкологічній патології, рак молочної залози має чотири стадії. Якщо це І стадія, то у 95-96% іде повне виліковування. ІІ стадія – 90%, ІІ-Б – 85%. А коли це вже IV стадія, п’ятирічне виживання становить усього 15%.

Хірургічне лікування – це золотий стандарт у випадку раку молочної залози. На жаль, нічого новішого не придумали.

Використовують і хіміотерапевтичне лікування, променеву терапію, гормоно- та імунотерапію. Медицина рухається вперед, і зараз багато нових методів та методик підходу до лікування раку молочної залози.

Якщо порівняти з іншими країнами, Україна має вищі показники щодо захворюваності та смертності?

Ні, у нас нижчі показники. Наприклад, на Волині за минулий рік захворюваність становила 56,3 на 100 тисяч населення, загалом в Україні – близько 60 на 100 тисяч населення, а в розвинутих країнах Європи, Скандинавії, США – 70 на 100 тисяч населення.

У плані лікування прогноз залежить від стадії, на якій звертається пацієнтка. Що менша стадія – то кращий прогноз.
Чоловіки ж теж хворіють на рак молочної залози.

У нас на рік чотири-п’ять чоловіків є з раком молочної залози. У літературі написано, що у чоловіків прогноз трошки гірший, ніж у жінок. Але треба зважати, на якій стадії розпочали лікування.

Це захворювання може передаватися генетично?

Звісно. У світі, та й в Україні також, просто не в тих масштабах, у яких хотілося б, роблять дослідження на генетичну панель, і можна з достовірністю у відсотках дізнатися про ризик захворіти на рак молочної залози.

Ми радимо всім жінкам, у яких кровні родичі хворіли на рак молочної залози, зробити таке обстеження. Хоча сімейний рак доведений у 5% випадків, він не є таким поширеним, як можна про це подумати. Але якщо жінка отримає негативний результат такого обстеження, це не звільняє її від самообстеження, регулярних візитів до лікаря. І мамографію треба робити вперше у 35 років та щодва роки повторювати до 50 років, або УЗД.

Читати ще: «Проходьте медогляди не для галочки, а для себе», – гінеколог з Луцька

Як діагностують цю недугу в чоловіків?

Так само, як і в жінок. Якщо виражена молочна залоза, можна зробити мамографію, якщо ні – УЗД. Робимо тонкоголкову пункцію, дивимося результати.

Чула, що біопсія може спонукати до розвитку раку.

Ні. Доведено, що за голкою нема розповсюдження ракових клітин. Навпаки, ми робимо передопераційну трепанобіопсію – беремо стовпчик тканини з цього раку і проводимо аналізи, потрібні для верифікації того, з чим маємо справу, тому що рак молочної залози є різний і за структурою, і за прогнозами, і, відповідно, за лікуванням. Є випадки, коли починаємо з хіміотерапії, зменшуємо пухлину, вбиваємо її, а тоді робимо органозберігальну операцію. А є випадки, коли починаємо з оперативного втручання.

Чи є хвороби, що можуть спричинити розвиток раку молочної залози?

Більшість сучасних досліджень показують, що захворюваність на рак молочної залози збільшується зі збільшенням маси тіла. Тобто коли людина набирає вагу, варто задуматися. Бо зі збільшенням маси тіла у старшому віці не росте м’язова чи кісткова тканина, це росте жир. У ньому якраз синтезуються ті гормони, які є пусковим механізмом виникнення раку. Треба стежити за своєю вагою.

Фактором ризику є травматизація молочної залози. От, скажімо, рак лівої молочної залози трапляється частіше, тому що більшість людей – праворукі, і коли йде загроза справа, ми скоріше захистимося, ніж зліва.

Що має насторожити в самопочутті?

Більшість раків мають вузлові компоненти, тобто пухлини в молочних залозах. Небагато, десь 10% – різні інфільтративні зміни. Це буде і почервоніння, і вигляд лимонної шкірки, і виділення. Але це все свідчить про занедбаність хвороби.

Минулого року 25% відсотків жінок, які до нас звернулися, мали занедбану хворобу на пізніх стадіях. Тому що багато районних лікарень не мають у штаті навіть онколога. Знизилася кількість профоглядів. За минулий рік під час них виявлено всього 16% раку молочної залози. Це дуже низькі показники.

А щоб показники були хороші, потрібна командна робота. Це мають бути лікарі, благодійні організації, а також відповідальність самої жінки.

Читати ще: «Гістероскопія – максимальний результат за мінімальної травматизації», – гінеколог з Луцька

Чи є якась щоденна профілактика?

Всесвітня організація охорони здоров’я каже, що якщо людина відмовиться від куріння, алкоголю, продуктів, які містять багато жирів, буде вчасно лікувати хронічні захворювання, вестиме активний спосіб життя, то ризик будь-якого раку знижується на 43%.

Чи впливають на жіноче здоров’я режим дня, робота? Які продукти порадите споживати?

Щодо режиму дня, то сон має бути 7-8 годин. Якщо жінка недосипає, починають змінюватися циркадні ритми, виробляється певна кількість зайвих гормонів, а це може стати причиною виникнення відхилень, які можуть призвести до раку молочної залози.

Щодо харчування – варто обмежити кількість продуктів, що містять жири. Більше їжі рослинного походження та продуктів, що містять клітковину.

Як вплинув COVID-19 на вашу роботу? Чи може коронавірус провокувати онкологію у жінок?

Мені не траплялося якихось серйозних досліджень про те, щоб коронавірус міг бути фактором ризику виникнення раку молочної залози.

Єдине, що він нам зробив гірше, тому що коли був перший локдаун, не ходив транспорт, люди не могли дістатися до онкодиспансеру, були певні обмеження, було заборонено оперувати доброякісні процеси, в лікарню можна було покласти тільки з негативним ПЛР-тестом. Лікування відтягувалося в часі. Це все відбивалося на роботі відділення. Але якось вдалося вийти з цієї ситуації, працюємо в штатному режимі.

Онкологія є в переліку хвороб, із якими вищий ризик летальності від коронавірусу. У вас були такі пацієнти?

Тут важко щось спрогнозувати. Є люди, які, маючи онкологію, нормально перенесли коронавірус, а є такі, що й онкології не мали, а все погано.

Єдине, що в кожного онкологічного хворого, який отримує лікування, ослаблюється імунітет, а це може призводити до відхилень.

Читати ще: «Гіперпластичні зміни ендометрію можуть бути причиною непліддя у жінок», – гінеколог з Луцька

Є чимало інформації про народні методи лікування онкології. Чи допомагає народна медицина?

Відповім народним висловом: я за колгосп, тільки не в нашому селі. Я за народну медицину, але після того, як ми все зробимо, проведемо лікування. Якщо людина хоче додати якісь нетрадиційні методи лікування, я за. Але на першому плані – традиційна медицина. Я не бачив жодного випадку успішного лікування раку молочної залози народними методами.

На жаль, якщо спочатку люди вдаються до народних методів, це призводить до затягування часу, в кінцевому результаті ми маємо не ранній рак і, відповідно, нам тяжче лікувати, це забирає більше часу, важче людині це переносити, до того ж, більше фінансове навантаження.

Тож що раніше ми почнемо лікування, то кращий результат буде в пацієнтки.

Чи може використання дезодорантів призвести до раку молочної залози?

Мені не траплялося жодного дослідження, у якому йшлося б про те, що використання дезодоранту може бути фактором ризику раку молочної залози.

Загалом, хочу попросити жінок, щоб вони себе полюбили. І йшли на будь-яке обстеження не з думкою про те, що у них знайдуть щось погане, а щоб почути, що у них все гаразд.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus