USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Алергія виникає при повторному контакті з алергеном», – алерголог з Луцька

9 Грудня 2020 08:00
Дедалі більше людей на планеті потерпають від алергії. Її жертвами стають і діти, і дорослі. Чому так відбувається? Що провокує алергічні реакції? Як із ними боротися та що робити для запобігання і профілактики? Яку роль у схильності до алергічних реакцій відіграє генетика? Про це в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили з алергологом вищої категорії Волинської обласної клінічної лікарні Оксаною Критюк.

Що таке алергія?

Алергія – це реакція імунної системи, тобто імунна відповідь організму на певний алерген, з яким зустрічається людина в навколишньому середовищі. Механізм виникнення алергії такий: коли імунна система вперше зустрічається з певним алергеном, вона на нього виробляє специфічні антитіла – білки, що називаються імуноглобуліни.

При повторному контакті наша імунна система вже знайома з цим алергеном, відповідно, він зв’язується з антитілом, утворюються спеціальні комплекси, які осідають на певні клітини, відбувається викид біологічно активних речовин, які, своєю чергою, провокують вияви алергії, що заважають жити нашим пацієнтам. Це свербіж, набряк шкіри, почервоніння очей, кашель тощо.

Чи може бути так, що при першому контакті з алергеном алергія на виникає?

Насправді так і є. Перший контакт викликає сенсибілізацію, тобто напрацювання специфічних антитіл. Клініки в пацієнта немає. Імунна система ніби знайомиться з алергеном, напрацьовує білки, а вже при повторному контакті з’являються клінічні прояви. Алергія виникає при повторному контакті з алергеном.

Це має бути велика доза алергену?

Ні, не обов’язково. Навіть при невеличкій дозі алергену можуть бути клінічні прояви.

Симптоми алергії – закладеність носа, кашель, свербіж, висипи на шкірі можуть бути симптомами й інших захворювань. Як відрізнити? Чи можна це зробити самотужки?

Загалом, самолікування – це не дуже хороший метод. Бажано звернутися до сімейного лікаря, терапевта, який допоможе розібратися у симптомах. Прояви алергії є дуже яскравими. Наприклад, це почервоніння очей, свербіж носа, кашель. Так, їх можна сплутати з вірусними захворюваннями. Але вони зазвичай супроводжуються підвищенням температури, явищами інтоксикації, загальною слабкістю, ломотою в тілі. Висипка теж буває при корі, скарлатині, вітрянці, навіть коронавірусна інфекція може мати шкірні прояви. Лікар допоможе вам з’ясувати, симптоми якої хвороби дошкуляють.

Читайте ще: «Атопічний дерматит найчастіше дебютує в малюковому віці», – дитячий дерматолог з Луцька

Що може спровокувати алергію?

Алергію спричиняють алергени. Фактично, алергеном може бути все, що нас оточує. Це можуть бути пилок трав, злаків, побутові алергени – пил, епідерміс та шерсть тварин, кліщі домашнього пороху. Також це можуть бути продукти харчування – молоко, сири, яйця, горіхи. Алергенами можуть виступати хімічні реагенти – порошки, косметичні засоби, також медикаменти є дуже поширеним алергеном, що спричиняє медикаментозну алергію. Алергеном може бути отрута перетинчастокрилих – коли кусають оси чи бджоли.

А може алергія виникнути у старшому віці?

Так, це може бути. Загалом, схильність до алергічних захворювань є генетичною. Тобто якщо хтось із близьких родичів має алергічні проблеми, шанси захворіти збільшуються. Вона може проявитися, а може й не проявитися у процесі життя залежно від того, в яких побутових, кліматичних умовах проживає людина.

Алергія може бути й набутою. Оскільки ми живемо в урбанізованому світі, дуже високо розвинена хімічна промисловість, велика загазованість повітря, є багато різних полютантів, забруднювачів, хімікатів. Є ненатуральна їжа з великою кількістю барвників. Це все негативно впливає на імунну систему людини, змінює її і може спричиняти алергічні прояви.

Чи може бути так, що є алергія, наприклад, на пилок рослини, але разом з тим – і на якийсь хімічний елемент?

Наша імунна система, коли знайомиться з алергеном, напрацьовує специфічні антитіла. І цей процес, коли вже він почався, триватиме. Тобто якщо пацієнт, наприклад, має прояви сезонної алергії, реагує на цвітіння трав, пилок бур’янів, то згодом він може реагувати й на інші алергени. У нього може розвинутися й побутова чи харчова алергія, тобто імунна система далі напрацьовує антитіла, якщо вже людина схильна до цієї проблеми. Фактично, хвороба може й прогресувати. Якщо є, наприклад, сезонна алергія, що виявляється алергічним ринітом, то з часом це може трансформуватися в бронхіальну астму.

Чи бувають реакції, наприклад, на пилок і на якийсь вид їжі?

Так, таке буває. Це називається перехресна реактивність. Якщо пацієнт скаржиться на сезонну алергію, його турбують прояви алергічного риніту. Ми його обстежуємо й виявляємо, що він має непереносимість пилку берези. Паралельно він не може споживати певні продукти харчування, бо на них теж виникають алергічні прояви, наприклад, свербіж у роті, кропив’янка. Можна подумати, що це харчова алергія, але ні. Така реакція виникає через схожість молекул продукту з молекулами алергену, що провокує сезонну алергію. Молекула пилку берези схожа з молекулою яблука, персика. Відповідно, імунна система таким чином реагує.

Зараз ми дуже добре це діагностуємо за допомогою молекулярної діагностики. Можна допомогти пацієнтам і знайти першоважливий алерген, який запускає цю реакцію.

Часто пацієнти скаржаться на те, що їм ніяк не можуть сказати, на що в них алергія. Коли потрібно проводити цю діагностику?

Якщо є алергічні прояви, треба звернутися до алерголога, який проведе детальне обстеження й допоможе знайти причину, що запускає цю алергічну реакцію.

Скільки часу може минути від проявів алергії до встановлення діагнозу?

Небагато, за день-два можна обстежити пацієнта. Людина звертається з певними скаргами, лікар її оглядає, збирає анамнез, призначає додаткові методи обстеження. Це може бути шкірна діагностика, In vitro, тобто в пробірці. До шкірної діагностики є певні протипокази, і тільки лікар визначає, чи варто її робити та який метод обстеження кращий для конкретного пацієнта.

Коли аналізи готові, а це два-три дні, ми можемо приблизно зорієнтувати пацієнта. Можливо, потрібні якісь додаткові методи обстеження – гастроскопія, УЗД органів черевної порожнини, рентген легень, консультація отоларинголога тощо. Усе залежить від скарг пацієнта.
Як пов’язана алергія з гастроентерологією?

Кропив’янка, шкірні висипання можуть бути псевдоалергічними, тобто цю імунну реакцію запускає не конкретний алерген, а щось інше, можливо, захворювання шлунково-кишкового тракту. У результаті додаткового обстеження, якщо ми знайдемо причину, то допоможемо пацієнту позбутися цієї псевдоалергії.

Чи збільшився до вас потік пацієнтів за час карантину? Також часто симптомом COVID-19 є шкірні висипання. Це пов’язано з алергією?

Пацієнти, яких турбують прояви алергії, звертаються до нас, як і раніше. Можливо, трошки частіше в телефонному режимі чи онлайн.

Коронавірусна інфекція є вірусною. Її прояви досить різноманітні. Здебільшого це катаральні явища – підвищення температури тіла, утруднення носового дихання, чхання, кашель, дуже характерні втрата нюху й смаку, розвиток пневмонії різних стадій важкості. Є й пацієнти, що мають шкірні прояви. Вони можуть бути у вигляді еритеми, тобто почервоніння шкіри з везикулярними висипаннями, які більше схожі на вітряну віспу. Ці висипання можуть локалізуватися на кінцівках. Зазвичай вони не сверблять. У деяких пацієнтів може бути навіть некроз шкіри.

А чи побільшало пацієнтів з алергією на дезінфектори?

Звичайно, є певний відсоток людей, які мають контактну алергію на дезінфікувальні засоби. Так, звертаються з контактними дерматитами, але ми можемо добре цьому зарадити.

Контактний дерматит і алергія – це одне й те саме?

Контактний дерматит – це різновид алергічного захворювання, коли алергеном виступає хімічний подразник, зокрема дезінфектор, з яким контактує шкіра. Якщо його не лікувати, він може перейти у важчу форму, може розвинутися локальна екзема.

Читайте ще: «Коли хрипить голос, найкращі ліки – помовчати», – отоларинголог з Луцька

Якщо один раз на якийсь засіб була алергічна реакція, то його вже не можна використовувати?

Якщо алергічну реакцію на певний засіб підтверджено лабораторно, його треба забрати, тому що прояви поширюватимуться далі.

Доводилося чути, що шкіра може реагувати й на звичайну воду.

Вода інертна, на неї зазвичай не має бути реакції. Шкіра може реагувати на якісь косметичні засоби, що їх використовують паралельно з водою.

Чи може перенесений COVID-19 спричинити алергію на продукти харчування?

Я думаю, що ні, бо алергія – це реакція імунної системи, а COVID-19 – вірусне захворювання. Вірус вражає слизові оболонки, проникає в клітини, викликає певні прояви.

Які можуть бути ускладнення при алергії?

Найгрізнішим ускладненням алергічних захворювань, зокрема алергічної кропив’янки, набряку Квінке, є анафілактичний шок. Це може спричинити падіння артеріального тиску, йде зупинка серця і людина може померти. Таким може закінчитися інсектна алергія, гостра алергічна кропив’янка, медикаментозна алергія.

У такому випадку спасінням є адреналін. Пацієнти, у яких уже траплялися такі випадки, мають бути озброєні засобами негайної допомоги. Нині є автоінжектори, які містять адреналін, і пацієнт, відчуваючи, що йому стає зле, може сам собі зробити ін’єкцію й викликати швидку.

Якщо є бронхіальна астма і її не лікують, хвороба прогресує і теж може ускладнюватися.

Коли не лікувати алергічний дерматит, він теж буде прогресувати, може паралельно приєднуватися бактеріальна флора, може бути нагноєння шкіри, розвиватися стафілококова інфекція.

Якими бувають види алергії?

Кропив’янка може бути холодова – реакція на низькі температури повітря, може бути холінергічна, яка проявляється при підвищенні температури, може бути реакція на пряме сонячне проміння, коли турбують фотодерматити, може бути аквагенна, механічна – висипання й набряки у місці контакту, скажімо, з браслетами. Дуже часто трапляється зараз алергія на нікель, що входить до складу сережок для пірсингу.

Чи можна позбутися алергії раз і назавжди?

Алергія лікується. І єдиним методом лікування є алерген-специфічна імунотерапія. Суть його полягає в тому, що після того, як ми пацієнта обстежимо, знайдемо причину й алерген, який запускає алергічні реакції (він може бути один, а може бути й кілька), готуємо певні ліки. Їх виготовляють на спеціалізованих заводах.

Ці алергени розведені до певної концентрації. Даємо їх пацієнтові за схемою дрібними дозами для того, щоб імунна система звикала до алергену й коли зустрінеться з ним у природі, так активно на нього не реагувала. Цей метод лікування насправді досить ефективний – приблизно 80%. Що пацієнт молодший, що раніше він звертається по допомогу, то більший відсоток ефективності.

Читайте ще: «Вестибулярну систему треба тренувати», – невролог з Луцька

Немає чарівної пігулки чи уколу, щоб застосувати один раз – і, наприклад, поліноз зник?

Алерген-специфічна імунотерапія спрямована на лікування, щоб імунна система трошки перебудувалася. А вже як пацієнт звертається з вираженими проявами, є засоби, які дуже добре допомагають.

А є такий тест, який визначає, чи взагалі в людини є алергія?

Загалом, ми завжди орієнтуємося на клініку. Якщо пацієнт дає скарги, що схожі на алергічні, ми його починаємо дообстежувати. Беремо кров на специфічний імуноглобулін Е, який підвищується при алергічних проявах.

Чи може алергія впливати на інші органи людини?

Якщо в людини є якісь алергічні прояви, наприклад, бронхіальна астма, коли вона не лікує цю хворобу, застосовує тільки засоби, які знімають симптоми – інгалятори, вони мають побічні дії, скажімо, впливають на серцево-судинну систему, у неї будуть відповідні скарги.

Загалом, в організмі все пов’язано. Якщо починається збій в одній системі, це тягне за собою порушення в роботі інших органів і систем.

Чи є якісь профілактичні заходи, аби запобігти алергії?

Є профілактика залежно від того виду алергії, на який страждає пацієнт. Якщо, наприклад, є сезонна алергія, пацієнт це знає, пройшов обстеження в алерголога, йому бажано уникати контакту з алергеном, тобто зменшити перебування на вулиці, носити сонцезахисні окуляри, маски, які зменшуватимуть потрапляння алергену в організм. Прийшовши додому, бажано промивати слизові оболонки сольовим розчином, щільно зачиняти вікна, не провітрювати приміщення в ранкові години, коли найбільша концентрація пилку.

Якщо є побутова алергія, потрібно замінити фактори, які її провокують, наприклад, поміняти постіль на синтетичну, не використовувати натуральні волокна, оскільки там може оселятися кліщ, який часто провокує ці алергічні прояви.

Можливо, не всім можна тримати домашніх тварин. Це також профілактика, оскільки не буде контакту з алергеном.

Коли це харчова алергія, треба забрати з раціону продукти, що її провокують, та підібрати відповідне меню. І все буде гаразд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Cat Показати IP 11 Грудня 2020 14:02
Дивно, що не написали "алергологиня"
Ольга Показати IP 17 Листопада 2021 19:54
Мені Ринітал дуже допомагає у боротьбі з алергією. Як тільки починаю помічати у себе її перші ознаки, відразу починаю приймати ці таблетки. Зазвичай наступного дня симптоми зменшуються. Особливо мені це допомагає при алергії на пилюку.
Люба Показати IP 7 Лютого 2022 18:34
Старша донька страждає від алергії на цвітіння берези вже кілька років. Тільки після прийому Риніталу відчувається полегшення. Але краще приймати його заздалегідь, щоб цей період пройшов спокійніше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus