USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Після смерті атовця його сім’я живе на дві тисячі соціальної допомоги

18 Березня 2021 07:20
На Волині віднедавна діє проєкт Жіночого руху «ЗА Майбутнє» «Вирішуєш Ти». Його головна мета – дати будь-якій жінці можливість самостійно ухвалювати важливі рішення, а не миритися з обставинами і страждати далі.

У рамках цього проєкту фахові адвокатеси та юристки надають безплатну юридичну консультаційну допомогу жінкам.

Нещодавно до фахівців проєкту «Вирішуєш Ти» звернулася вдова учасника бойових дій на сході України. Два роки тому вона втратила чоловіка, а діти – батька.

«Він боронив Батьківщину в російсько-українській війні. Повернувся додому. Мав проблеми із здоров’ям, лікувався, потребував операції на серці. На жаль, врятувати його не вдалося, – написала у фейсбуці координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині, депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як. – А після смерті сім’я втратила практично всі пільги, які мали за життя тата – учасника бойових дій».

Читати ще: «Ваші права захищено, але їх треба відстоювати»: волинська юристка рзповіла, що треба знати про аліменти

Соціальна допомога по втраті годувальника на двох дітей – трохи більш як 2000 гривень. А родина живе у віддаленому поліському селі, в якому, як і в більшості українських сіл, практично немає де працювати, окрім свого городу. Нині жінка сама виховує двох діток шкільного віку. І вона не може зрозуміти, чому діти чоловіка, який воював за Україну, після його смерті не потрібні цій державі.

Розбираючись у цій нелегкій ситуації, фахівці проєкту «Вирішуєш Ти» з’ясували, що справді, згідно із законодавством, сім’я після смерті тата/чоловіка – учасника бойових дій втрачає всі пільги.

Єдиний шлях – звернення до суду, в якому можна спробувати довести, що втрата здоров’я і летальність – це наслідок участі у війні. Такі випадки нині є в Україні. Поодинокі. Бо не всі жінки готові, передусім морально, відстоювати свої права. І ще менше жінок, на жаль, про них знають.

Читати ще: У Луцьку стартував проєкт для жінок, які потерпають від насилля в сім'ї

Наразі вже є домовленість про підтримку цієї сім’ї з керівницею благодійного фонду «Дитяча місія. Україна» Людмилою Лонюк.

«Ми обов’язково зустрінемося з цією жінкою, аби переглянути наявні документи і детальніше розібратися у її ситуації, – обіцяють фахівчині проєкту «Вирішуєш Ти». – Але і без цього цілком очевидно, що це питання потрібно врегульовувати на законодавчому рівні. Адже така історія – аж ніяк не одна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
1177 Показати IP 18 Березня 2021 09:41
Хороший закон, помер годувальник - помирай і сім'я. Виходить захищати УКРАЇНУ, життя і здоров'я віддавати за наших "слуг" рішення суду не потрібне, а родина повинна щось доказувати
Анонім до 1177 Показати IP 18 Березня 2021 10:27
Ну зараз слуги просувають проект зкону за яким збільшується пенсія тим, хто має подяку Верховної Ради або Грамоту Верховної Ради. А ну вгадайте, хто у нас буде отримувати грамоти і подяки?
Анонім Показати IP 18 Березня 2021 09:41
Те, що щоб був дохід треба працювати, їй також не зрозуміло, наскільки я зрозумів.
Скептикиня Показати IP 18 Березня 2021 12:36
Щось там не чисто. Суд має розібратись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus