USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Планували 360 млн, а отримають 103. Чому на Волинь надійде менше коштів з ДФРР

16 Грудня 2021 23:18
Прогнозовані цифри субвенції Державного фонду регіонального розвитку змінювалися двічі. В результаті Волинь отримає втричі менше коштів, аніж планували.

Про це стало відомо під час заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціація міст України на тему: «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках».

Заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа повідомив, що на наступний рік за кошти Державного фонду регіонального розвитку будуть реалізовуватися лише вісім проєктів, хоча планів було більше.

З його слів, розподіл коштів змінили через те, що регіональний ВВП вищий, аніж у інших регіонів. У випадку Волині все вирішили 0,13%.

«Ми планували що буде 360 мільйонів, як у попередні роки, а нам на Волинь довели 211 мільйонів. Коли почали з’ясовувати, чому нам стільки, а, наприклад, Рівненській області – 400 мільйонів передбачили, то нам сказали: «Гарно працюєте. ВВП на душу населення більше 75% від середнього в Україні». Якщо менше 75%, тоді вони додають з резервного фонду. Рівненська область мала показник 74,97%, а в нас було 75,13%. Щоправда, в результаті ми отримали 103 мільйони, а Рівненська область – 127 мільйонів. Бо із запланованих 10,2 мільярда ДФРР зрізали до 4,7 мільярда», – зауважив він.

Крім того, цих же 103 мільйони не вистачить навіть на завершення перехідних об’єктів. До прикладу, на завершення будівництва школи у Стобихівці треба 96 мільйонів. Щодо реконструкції «Гарту», то у зв’язку з підвищенням рівня води в Світязі і ґрунтових вод, довелося вносити зміни в ПКД. Зі спорткомплексом у Торчині теж були нюанси. Загальна кошторисна вартість цих перехідних об’єктів складає 150-160 мільйонів.

Також Ігор Чуліпа пояснив, чому в такій ситуації з обмеженим фінансовим ресурсом у переліку проектів є й два проекти державних університетів.

«Відповідно до порядку використання субвенції на ДФРР частина коштів мають бути спрямовані на розвиткові проєкти. Якраз таки об’єкти ЛНТУ і ВНУ – розвиткові і на їх реалізацію треба буде лише близько 12 мільйонів», – зауважив він.

До слова, 20 мільйонів з ДФРР має отримати також Луцька міська громада на будівництво школи №13 у Луцьку.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus