USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Пояснили, чому в Україні не працюють електронні COVID-сертифікати

29 Липня 2021 22:15
Чому в Україні не працюють ковідні електронні сертифікати? Уряд оголосив, що з 1 липня почалося тестування системи. Воно показало, що кожен другий сертифікат не генерується через помилки у даних пацієнта або назві вакцини.

Як ці хиби можна виправити і чому система, яка мала спростити українцям життя, додала бюрократії, йдеться у сюжеті ТСН.

Двічі щеплений Дмитро, як тільки з’явилась можливість, записався на бета-тестування ковідних сертифікатів в застосунку «Дія». Однак система видала помилку.

Щоб виправити помилку, Дмитро йде туди, де щеплювався, у Центр вакцинації. Знову стоїть у черзі. А коли потрапляє в середину, то усі розводять руками. Тепер треба знайти лікаря, який робив щеплення.

Тобто з десятків бригад, які працюють у Центрі вакцинації, Дмитру треба знайти того лікаря, який робив записи про першу вакцинацію, бо тільки він персонально може змінити його дані нині. Однак в центрі вакцинації, щоб знайти потрібного, треба як мінімум найняти детектива. Ситуація заходить у глухий кут.

Вакцинальна кампанія, де залучені сотні медиків і мільйонне населення, виявилась надскладною задачею з технічної точки зору. У Міністерстві цифрової трансформації кажуть, нині доводиться спрощувати алгоритми, аби система не зважала на дрібні помилки, наприклад слово написано з малої чи великої літери. Після цього сподіваються, справа зрушиться з місця.

Тим часом, на допомогу Дмитрові кличемо керівника сервісу «Хелсі», куди лікарі заносять дані про вакцинацію.

Він пояснює, чому помилки у загальній базі може змінити лише той лікар, який вносив дані у систему.

«Лікар за кожну вакцину отримує кошти і несе відповідальність за внесення вакцини», – зазначає керівник сервісу.

Він показує Дмитру, як можна знайти прізвище лікаря, який його щеплював. Вже по прізвищу шукаємо, де медик працює. До нього треба їхати в інший кінець міста. Тут з’ясовується, що у серії другої дози вакцини є неточність.

Для пошуку відсутньої цифри треба підняти документацію за кілька останніх місяців. Але і це ще не все. Виявляється, що і в записах першої дози є хиби – не вказано назву вакцини першої дози.

А перше щеплення робив інший лікар, який не працює в цій амбулаторії. До нього треба теж записатися, поїхати, витратити час. Поки ми з’ясовуємо, де працює сімейна лікарка, виявляється вона у відпустці і ніхто, крім неї, Дмитру допомогти не може. Тобто те, що мало виглядати, як кілька кліків у смартфоні, виявилося додатковою бюрократією.

Розробники кажуть: поки систему не налагодять, ковідні сертифікати для широкого загалу доступні не стануть.

Раніше у Мінцифри пояснили, чому міжнародні COVID-сертифікати ще не діють в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 29 Липня 2021 23:01
одним словом ГОНДУРАС
Двічі щеплений Дмитр Показати IP 30 Липня 2021 08:24
Я ще й 3-й раз щеплюсь, бо люблю владу і її реформи мене надихають, а як помру, то нехай мій мозок пересадять якомусь земіністру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus