USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Поліцейський офіцер громади буде в кожній ОТГ України», – начальник управління превентивної діяльності поліції Волині

14 Червня 2020 17:25
Начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Володимир Солоненко в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розповів про проєкт «Поліцейський офіцер громади», зокрема про те, як відбирали кандидатів, проводили навчання, а також про те, що входить у коло обов’язків поліцейського офіцера громади та чим його має забезпечити ОТГ.

Як нам відомо, саме ви опікувалися цим проєктом на Волині.

Втіленням цього проєкту опікувався не тільки я. До нього причетні багато поліцейських, голови ОТГ, органи місцевого самоврядування цьому сприяли. Офіційно проєкт стартував в області 14 липня минулого року. Започаткувало його підписання меморандуму між головами ОТГ і Національною поліцією України. Цьому передувала зустріч з очільниками громад, які бажали взяти участь у проєкті.

Чия була ініціатива?

Це була ініціатива Нацполіції. Передусім цей проєкт – це продовження всіх реформ, які відбуваються у Національній поліції. Перша реформа – це створення і функціонування патрульної поліції. Наступний масштабний проєкт, який уже завершено, – організація роботи груп реагування у сільській місцевості. Ну і нинішній масштабний проєкт – організація роботи поліцейських офіцерів громад.

Хто ж такий поліцейський офіцер громади?

Поліцейський офіцер громади – це поліцейський, який буде безпосередньо створювати безпекове середовище в тій територіальній громаді, де він несе службу. Він буде там проживати, 95-98% свого робочого часу проводитиме на території цієї громади. Він буде розв’язувати локальні проблеми жителів своєї громади. Однак слід зауважити, що поліцейський офіцер громади не буде муніципальним поліцейським. Територіальний орган поліції слідкуватиме за законністю рішень, які він ухвалюватиме, а підзвітний він буде територіальній громаді.

Меморандум передбачав зобов’язання Національної поліції і зобов’язання об’єднаних територіальних громад. Зобов’язання Національної поліції виконано повністю. Усі об’єднані територіальні громади, які виконали зобов’язання, отримали на свою територію для забезпечення безпеки громадян як мінімум одного поліцейського офіцера громади. У п’яти ОТГ області є по два поліцейські офіцери громади, бо громади великі.
Отримали сучасні автомобілі, які оснащені не тільки спеціальними засобами поліцейського спрямування, а й тими речами, які можуть знадобитися в повсякденному житті будь-якому жителю громади. Це, наприклад, бензопила. От непогода, буревій, впало дерево – потрібно звільнити проїжджу частину. Такі функції теж буде виконувати поліцейський офіцер громади. Це троси, лебідки для того, щоб допомогти людям витягнути транспортний засіб у разі, якщо він потрапив у такі обставини. Крім того, поліцейські забезпечені логістичними пристроями – планшетами, що дасть їм змогу в онлайн-режимі отримувати повідомлення і працювати дистанційно, а не так, як більшість громадян уявляє, що двічі-тричі потрібно з’їздити у відділок і приїхати назад. Ні, цього не буде. Це його буде кардинально відрізняти від того самого дільничного офіцера поліції.

Скажіть, а ті 30 офіцерів, які є на сьогодні поліцейськими офіцерами громади, місцеві? Як вони мають швидко вивчити свою зону відповідальності?

Здебільшого вони місцеві, окрім того, під час відбору поліцейських офіцерів громад останнім етапом було проведення співбесіди з комісією, до складу якої обов’язково входили представники тих ОТГ, де кандидат, який заповнив анкету, виявив бажання проходити службу. Це не випадково.

Ці офіцери вже мають досвід служби в поліції?

Так. Досить важко було б відразу взятися за виконання поліцейських функцій людині, яка не має досвіду роботи в поліції. Здебільшого це колишні дільничні офіцери поліції. Але також є поліцейські, які проходили службу в підрозділах карного розшуку, в підрозділах слідства, в управлінні поліції охорони.

Ви сказали, що громади мали підготувати робочі та житлові місця для таких офіцерів. Вони на сьогодні виконали всі ці умови?

Меморандум було підписано з 37 громадами, як ви бачите, його умови виконало 25 громад. Усі вони отримали поліцейського офіцера громади, службові поліцейські автомобілі. До зобов’язань об’єднаних територіальних громад входило створення, облаштування робочого місця для поліцейського офіцера. Тобто це службове приміщення, обладнане меблями, оргтехнікою, комп’ютером, принтером, забезпечення інтернет-зв’язком, адже без цього в наш час неможливо належним чином виконувати функціональні обов’язки поліцейському, також передбачення в місцевих бюджетах витрат на утримання спеціальних автомобілів, паливно-мастильні матеріали і поточні витрати на забезпечення функціонування роботи поліцейського на кшталт купівлі офісного паперу, заправки картриджів тощо.

Тобто фактично громада наймає собі такого охоронця, який може і дерево спиляти, і що завгодно зробити. Вона забезпечує йому всі умови, окрім заробітної плати, так?

Не зовсім так. Зі свого боку Національна поліція забезпечує навчання поліцейського, в першу чергу заробітну плату, а це чималі кошти – від 13 тисяч гривень щомісяця. Її виплачують з державного бюджету.

Громади можуть бути різними – одна тиха, спокійна, а може трапитися й навпаки, тоді ті 13 тисяч не будуть виправдовувати всього, що затрачатиме такий офіцер поліції задля того, щоб забезпечувати там порядок.

Але кожен з поліцейських офіцерів громади робив свідомий вибір. Свідомо подавав анкету. Досить важко було пройти всі етапи тестування. Наприклад, подали анкету 92 поліцейські, а тільки 30 поїхали на навчання, тобто пройшли всі етапи конкурсу.

У тих тестах більше теорії чи практики?

Тестів на функціональну підготовку, тобто на рівень загальних знань і рівень спеціальних знань, окрім поліцейських офіцерів громади, не бачить ніхто. Їх проводять на кожне індивідуальне місце на комп’ютері. Кожен претендент на посаду поліцейського офіцера громади під своїм логіном та паролем, виданим йому напередодні, заходить і індивідуально проходить тести.

Шкода, що тепер ось такі тести або взагалі машини з’ясовують, чи можемо ми відповідати обійманій посаді. Але ж вони не можуть з’ясувати, які риси притаманні людині. І сьогодні навіть керівництво поліції визнає, що є проколи й проблеми. Тобто важливо говорити і про людський фактор.

Звичайно, я з вами погоджуюся. Однак слід зазначити, що на етапі відбору було проходження поліграфа. Це важливий фактор, це мінімізувало корупційні ризики. Ми всі прекрасно розуміємо: коли людина проходить поліграф, усе-таки її правдивість, її щирість можна оцінити. Окрім того, важливим фактором є те, що кожен з кандидатів проходив комісію, до складу якої, окрім голів ОТГ, входили психологи, представники міжнародних організацій, що сприяють цим проєктам. Ніхто з місцевих поліцейських не входить до складу таких комісій.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: VIP-ГОСТІ ТА УРОЧИСТЕ ВРУЧЕННЯ: ВОЛИНСЬКІ ОФІЦЕРИ ГРОМАД ОТРИМАЛИ 25 АВТОМОБІЛІВ. ФОТОРЕПОРТАЖ

Скажіть, а за яких умов можна відкликати такого поліцейського з громади і хто це може зробити?

В першу чергу основним акцентом будуть результати того, як цей офіцер співпрацює з громадою, чи здатен він налагодити комунікацію з жителями громади, чи здатен він розв’язати ті завдання, які вони ставлять перед ним. Звичайно, ключовим питанням в цьому є думка саме громади, він підзвітний громаді, громада може запросити його на звіт щомісяця, щотижня. Звісно, залагодити всі питання громади він не зможе, не все в компетенції поліції. Однак до завдань поліцейських офіцерів громади входить і те, щоб вони роз’яснювали людям та допомагали в простих елементарних питаннях. Для жителя сільської місцевості поїхати в районний центр на консультацію до юриста із незначного питання недешево. Для цього і є поліцейський офіцер громади. Навіть якщо це поза межами його компетенції, він має розказати, скерувати, як мінімум, видати інформацію, що потрібно людині зробити для розв’язання її проблеми, а як максимум – докласти всіх зусиль, щоб допомогти залагодити цю проблему.

Ці люди вже працюють?

Звісно, вони служать.

Ви відстежуєте, чи не помилилися, чи вони виконують свої повноваження?

Ще занадто короткий період минув.

А з чого вони починають? Напевно, зі знайомства?

Звичайно. Перший етап будь-якого такого проєкту – це знайомство з громадою, вивчення тієї ситуації, яка склалась у ній. Уже потім – визначення тих місць, де є проблеми. Наступним етапом в роботі такого поліцейського є визначення пріоритетів. Усі проблеми одночасно розв’язати неможливо, потрібно розставити чіткі пріоритети, що за чим робити. Основним етапом, я ще раз на цьому наголошую, є звітування перед громадою.

На Волині був проєкт «Будинок шерифа». Але чомусь це все зникло. Як гадаєте, така доля може спіткати й цей проєкт?

Так, я пам’ятаю цей проєкт. Кілька років ці «Будинки шерифів» належно працювали, та відсутність належного фінансування призвела до того, що цей проєкт не міг продовжитися. Я не буду давати прогнозів, та більш ніж впевнений, що інститут поліцейських офіцерів громади вже можна називати не проєктом, а концепцією, її буде завершено. Поліцейський офіцер громади буде в кожній територіальній громаді України. Щодо часових рамок важко сказати, є багато об’єктивних та суб’єктивних факторів, які на це впливають. Але сам факт, що Волинь – це вже шостий регіон, де поліцейські офіцери громади на службі, забезпечені автомобілями, спецзасобами, ОТГ створили для них умови праці, забезпечили службовими приміщеннями, оргтехнікою.

Але у нас ще залишаються громади, які ще не підписали меморандум чи не погодилися, вони не матимуть свого офіцера. Яким чином будуть здійснювати там правоохоронні і превентивні заходи?

Інститут дільничних офіцерів поліції є і вони виконуватимуть свої функції. Якщо громада з якихось причин не буде здатна організувати цей проєкт на своїй території, поліція буде обслуговувати, будуть заїжджати наряди ГРПП, будуть заїжджати наряди патрульної поліції, будуть дільничні офіцери поліції. Функції превенції, забезпечення публічного порядку, розкриття злочинів, досудового розслідування буде забезпечено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
факт Показати IP 14 Червня 2020 17:46
Зарплату буде кому отримувати,а правопорядок і безпека громадян під великим знаком питання.Поживемо-побачимо.
Свідомий Показати IP 14 Червня 2020 18:02
Головне щоб п'яні за кермом службових машин не ганяли як дехто в перший день.
кажіть правду Показати IP 14 Червня 2020 21:06
скинули державне фінансування на плечі громади, от і вся рехворма ))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus