USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Поліція мала забезпечити виконання рішення міськради, – ексочільник міськвідділу про перенесення ринку

7 Лютого 2020 13:39
Чи справді поліція мала забезпечити виконання рішення міськради щодо перенесення Старого ринку? Чому цього не відбулося? Де між ними пробігла кішка? Аби роз’яснити ситуацію, що склалася, журналісти телеканалу «Аверс» запросили до студії в ефір програми «На часі Гість» начальника ГУ Нацполіції в області Петра Шпигу. Однак на ефір він так і не прийшов. Не делегував і нікого з заступників.

Про те, як мала би комунікувати поліція, чи легітимне рішення ухвалила міськрада, говорили з колишнім начальником Луцького міського відділу УМВС України у Волинській області, полковником міліції Ігорем Муковозом.

Знаю, що маєте певну інформацію щодо знесення Старого ринку.

Останні дні у місті тільки й говорять про те, знесуть чи не знесуть Старий ринок, чи наведуть там порядок. Щодо цього в мене нема ані найменших сумнівів. Я звернувся би до лучан із проханням підтримати нашу електронну петицію, хоч вона вже й набрала потрібних 300 голосів, аби знати думку пересічних лучан, а не лише базарників. Перше публічне рішення нового голови облдержадміністрації щодо цього цікаво буде почути. На мою думку, можливі два варіанти: або він ухвалить рішення й підтримає орган місцевого самоврядування, або ж, щоб сподобатися всім, відповідь звучатиме приблизно так: ми створимо комісію, розберемося, буде відкрито кримінальне провадження тощо. Прогнозую, на жаль, що буде все-таки другий варіант. Оскільки голова ОДА не місцевий, великою мірою все залежатиме від волинян, які є його радниками чи потенційними заступниками. Я просив би їх порекомендувати голові ОДА ухвалити рішення, щоб підтримати депутатський корпус Луцькради, аби навести порядок у місті й думати про його майбутнє.

Рішення міськради набуває чинності з моменту підписання. Воно не скасоване рішенням суду, а отже, вступає в дію. Це рішення обов’язкове до виконання, так було й щодо Старого ринку. Уночі, коли на ринок приїхали представники муніципальної варти, був виклик на службу «102». Туди приїхала поліція і стала на бік громади. Якою мала б бути ця комунікація? Чи мала би поліція виконувати рішення міської ради?

У першу чергу має бути елементарна комунікація між міською владою та міськвідділом поліції. Я уточнював в очільників міста, чи відбувалися якісь наради про те, що будуть виконувати рішення міської ради, у який час і в якому місці це робитимуть. Григорій Недопад мені повідомив, що такі наради відбувалися, були присутні представники Луцького відділу поліції та патрульної поліції. На мою думку, коли було зареєстровано виклик на «102», начальник міськвідділу поліції мав просто скомунікувати з керівником департаменту муніципальної варти. І цього ажіотажу не було б. Я вважаю, що його створили люди, які не хочуть дотримуватися правил існування в цьому суспільстві. Питання про те, чи буде ринок на старому місці, для мене, як і для депутатів, членів виконкому Луцькради, не стоїть. Рішення про перенесення ринку обов’язково буде виконано. Чи буде це простий механізм? Очевидно, що ні. Але зараз говорити, мовляв, нас про це ніхто не попереджав, нам про це невідомо, вигадувати багато причин – це неправильно.

Щодо дій муніципалів, звісно, теж є питання: чому розпочали демонтаж у такий час, за таких обставин? Але це їхнє рішення. Законне воно чи ні? Відкрито кримінальне провадження, буде проведено перевірку. Проте ажіотаж підняли люди, які не хочуть виконувати законне рішення міської ради, яке не оскаржено. Якби люди виконали його добровільно, очевидно, що не було б таких наслідків, які маємо сьогодні.
Є офіційна заява поліції Волині щодо реагування на правопорушення під час демонтажу контейнерів на Старому ринку. Вони повідомляють, що до органів поліції області від Луцької міської ради не надходило жодних звернень щодо забезпечення публічної безпеки та порядку під час виконання комунальниками та муніципальною вартою демонтажу тимчасових споруд та інших конструкцій на Старому ринку. І ще: у рамках досудового розслідування поліцейські встановили особи 29 громадян, які в темну пору доби у балаклавах здійснювали демонтаж споруд на ринку. Хто обманює?

Спочатку було повідомлення міськради про те, що бездіяла поліція. А потім поліція зробила таку заяву у відповідь. Я вважаю, що змагання пресслужб поліції та міськради – це не той конструктив, який має бути. Годі говорити про людей у балаклавах, коли в мережі є листування з Viber-групи «Порятунок Центрального ринку» про те, що треба брати з собою цвяхи, викрутки, балончики «Терен», бо в цих предметах суд не побачить умислу чи підготовки до певних дій. Напевно, це якийсь «дуже кваліфікований» юрист, зацікавлений у тому, щоб не виконувалося рішення міської ради, консультував друзів чи колег.

От ми всі говоримо, що йдемо в Європу, хочемо європейських правил, європейського життя тощо. Ситуацію, яку нині обговорюємо, не можна уявити в будь-якій трошки цивілізованій країні, де людям і на думку не спаде не виконати рішення міськради, повісити незаконну рекламу, поставити контейнер, де хочеться. У нас, коли приїжджають представники поліції й кажуть, що потрібно виконати таке-то рішення, знаходяться «великі юристи», які розповідають органам поліції, як ті мають діяти. А таких ситуацій не має бути. Рішення міської влади просто треба виконувати.

На якому рівні, на вашу думку, нині охорона порядку?

Я не володію реальними цифрами, тому важко сказати. Але в нас дуже часто стан боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку формують засоби масової інформації. Погано, що ніхто з представників поліції не прийшов на ефір та не прокоментував ситуацію, що нині склалася. Якщо я зараз скажу, що колись усе було добре, а тепер все погано, це буде не зовсім правильно та не зовсім гарно з мого боку. Чи дала реформа очікувані наслідки? Думаю, що ні. У грудні 2015 року було 15-18 кандидатів на місце патрульного, а тепер там недобір. Цікаво, скільки тих, хто пройшов туди в 2015 році, і нині працюють патрульними. Гадаю, відсоток дуже низький, а на підготовку цих кадрів держава витратила великі гроші. Що зараз відбувається, гадаю, мають коментувати чинні співробітники поліції, які мають цифри. Але сама реформа вимила професійне ядро й багато людей, які ще мали бажання послужити, залишили службу з тих чи тих причин. Горе-реформатори, які говорили, що все змінять, махнули рукою на ту реформу й сказали, що винні суди, що відновили на посадах співробітників, які не пройшли атестацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Психопланетарій, Лип Показати IP 7 Лютого 2020 14:14
Ні такого щастя вже не буде. Правоохоронні органи вже не ті, що при союзі були, щоб владу захищати, та ніколи вже не будуть приймати позицію одних чи других. Тільки будуть стояти стінкою між пртестуючими сторонами. Вже хватить, познущались, поганьбили, поставили на коліна нормальних бойових побратимів беркутівців та заставили на всю приісподню просити вибачення. Ще й справи кримінальні позаводили. Дурних немає вже. Хватить дурнів робити з хлопців. Ви самі собі бийтеся, вбивайте один одного, калічте чи навіть цілуйтеся в засос в обіймах один з одним, а потім знову бийтеся. Понаписуєте заяви до поліції чи подасте позови до суду, ось тоді правоохоронні органи будуть щось робити. По ваших заявах проводити розслідування.
Лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 14:32
Як це не смішно виглядає, але це якраз той випадок коли поліція була реально з народом і захистила людей від свавілля недолугих чиновників. Та й поліції вибору вже немає: якщо вони будуть чинити якісь дії, то їх будуть карати за це згідно КПК, а якщо нічого не будуть робити, то в крайному разі звільнять. А я б власне радив губернатору спитати в лучан їх думку, а не в чиновників і наближених до них. Чиновники всерівно не користуються ринком, громадським транспортом, не ходять вулицями міста бо живуть за містом, тому їм байдуже до людей, ні не тільки до базарників, а до всіх простих людей, мешканців міста.
Лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 15:24
Ото буде ще веселуха, як позаводять справи на муніципалів за нищення людського майна - бо громити їм контейнери та бити людей - ніхто права не давав.
Лучанин до Лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 16:15
Ну яке знищення майна, ви що заяви Пустовіта не чули-в міськраді мова тільки про демонтаж-чемно підїхали ,загрузили,вигрузили,і все як в Європі, тільки в нас все робиться через одне місце....
f до Лучанин Показати IP 7 Лютого 2020 16:30
не позаводять, вчора суд постановив, що поліція діяла з порушенням закону і не мала права перешкоджати муніципалам, затримувати їх та їхню техніку.
33-ій Показати IP 7 Лютого 2020 15:39
Щоб там не було, але під покровом ночі хороші справи НЕ РОБЛЯТЬСЯ
Ом до 33-ій Показати IP 7 Лютого 2020 16:10
В день здійснювати демонтаж там трохи буде важко, у зв'язку з вулицею яка перегружена автомобілями та і небезпечно це робити коли збоку люди приходять на ринок. То люба адекватна людина це буде робити тоді коли людей нема і щоб не було загрози життю.
33-ій до Ом Показати IP 7 Лютого 2020 16:33
Люба адекватна людина спочатку вивчить будівельні норми в яких написано - що земляні роботи та роботи з монтажу чи демонтажу конструкцій ЗАБОРОНЕНІ в нічний час, крім особливих випадків (надзвичайний чи військовий стан).
Луцьк Показати IP 7 Лютого 2020 16:30
Ринок - реконструювати і привести до будівельних, протипожежних і санітарних норм ! Відремонтовану капітальну споруду ринку - для продуктової групи товарів і привести її потужність до потреб чисельності жителів центральної частини міста та нормативного радіуса обслуговування. Кількість паркувальних місць порахувати по нормах для обслуговуючого персоналу ринку і покупців. Промислова група товарів - у торгові центри поза межі охоронної зони національної пам'ятки. Реалізувати конкурсний проект благоустрою охоронної зони Луцького замку ! То є кінцева мета ! А механізм її досягнення залежить від професіоналізму, авторитету, принциповості влади. Шо стосується тих,що забезпечують роботу того механізму, тих шо на службі народу - Пустовіта, Погуляйка, Шпиги, Сиротинської, міських депутатів і т. п. - то кожен з них в межах своїх повноважень зобов'язаний забезпечити достойні і комфортні умови проживання і безпеку людей на увіреній їм території. Не можете, не вмієте - заяву на стіл. Не хочете - народ вам підскаже куди іти !
Джек до Луцьк Показати IP 7 Лютого 2020 20:32
Розвалити і забути що цей ужас був в городі
Почути кожного Показати IP 7 Лютого 2020 18:12
Останнім часом наші душпастирі то лєкції прикордонникам про корупцію читають, то відкрили ноу-хау таке, як дитячі церкви, то сидять задумані і рішають державної ваги питання на колегіях ОДА , а тут стали осторонь вирішення такого наболілого для пастви питання ! Правда, зараз скажуть, шо згідно з Конституцією церква від держави відділена або з метою примирення усіх і вся там тре церкву збудувати ! Що глаголите, панове ?
Дмитро Показати IP 8 Лютого 2020 06:30
Хто як заговорив? Ви коли працювали в Луцькому ВП на нарадах на перезмінці сог пердак як у вас проривався коли хтось порушить права людини я пам'ятаю. Сидя в айфоні і нагинаючи молодь. А тепер поліція повинна була посприяти? Звісно повинна була, і вона все зробила вірно. Не будучи там вночі і не знаючи що там робилось добре аналізувати. Перевертиш))))
УКРОП Показати IP 8 Лютого 2020 11:53
Який розумник! Дуже легко давати поради, ні за що не відповідаючи. Про долі підлеглих поліцейських, які зобов'язані коритись наказам не треба турбуватись? Знову хочеться коридора ганьби? Досить, вже навиконувались забаганок недолугих "очільників"!
Іван Показати IP 8 Лютого 2020 20:58
І де той професіонал зараз чому не служить, мабуть не хватило професіоналізму, чи не в тому професіонал.....
Свої в ГАї Показати IP 10 Лютого 2020 17:50
не мав би шарфа не став би начальником

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus