USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Польща розриває угоду з Росією щодо постачання газу

23 Травня 2022 15:56
Польща розриває міжурядову угоду з Росією від 1993 року щодо постачання газу.

Про це повідомила в Twitter міністр клімату і навколишнього середовища країни Анна Москва, передає УНІАН.

За її словами, цей крок підтверджує прагнення Варшави стати незалежною від газу з Росії.

«Польща денонсує «Ямальську» міжурядову газову угоду від 1993 року. Агресія Росії проти України підтвердила правильність намірів польського уряду стати повністю незалежним від російського газу. Ми завжди знали, що «Газпром» не є надійним партнером», – зазначила Анна Москва.

Як зазначила вона польському виданню PAP, уряд 13 травня ухвалив постанову про припинення дії угоди з РФ щодо будівництва газопроводів для транзиту газу через територію Польщі та постачання російського газу. Угоду було підписано у Варшаві 25 серпня 1993 року.

«Протягом багатьох років уряд послідовно реалізовує стратегію диверсифікації джерел і напрямків постачання газу до Польщі, і ми готуємося закрити контракт з «Газпромом» до кінця 2022 року й не купувати більше газу в РФ», – сказала Москва.

Вона додала, що це рішення було природним кроком після того, як росіяни вирішили зупинити постачання газу Польщі.

«Коли Росія відрізала нас від поставок, де-факто порушивши положення угоди, польський уряд вирішив, що через порушення її істотних умов вона припиняє свою дію», – наголосила Анна Москва.

Уповноважений уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський наголосив, що після 30 років газові відносини між Польщею і Росією перестануть існувати, пише PAP. За його словами, саме стільки часу знадобилося Польщі, щоб дійти до того, аби позбутися залежності від російського газу й російського шантажу.

«Ми в реальній війні, яку Росія веде за допомогою постачання енергоносіїв, газу. І це цілком актуальні питання – виведення Польщі з-під російської монополії «Газпрому», – сказав Наїмський.

Він додав, що рішення уряду Моравецького від 13 травня припинити дію так званих Ямальських угод є переломним моментом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus