USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

РФ припинила поставки газу до Польщі через відмову платити в рублях

27 Квітня 2022 08:13
Державна нафтогазова компанія Польщі PGNiG отримала лист від Газпрому, в якому російський монополіст повідомив про зупинку постачання газу до Польщі з 27 квітня через відмову платити за газ в рублях.

Про це повідомляється на сайті компанії, передає НВ Бізнес.

«26 квітня Газпром повідомив PGNiG про намір повністю зупинити постачання за ямальським контрактом на початку контрактного дня 27 квітня», – заявили у PGNiG.

PGNiG та газотранспортний оператор Gaz-System проінформували, що зараз всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їх потреб. Компанії стежать за ситуацією та готові до різних сценаріїв.

«Gaz-System і PGNiG перебувають у постійному контакті і на постійній основі відстежують ситуацію, пов’язану із припиненням постачання з боку Газпрому», – зазначили у компаніях.

У PGNiG додали, що завдяки державній стратегії з диверсифікації джерел постачання газу компанія готова отримувати газ з різних напрямків, у тому числі через газову інфраструктуру на західному та південному кордонах та термінал зрідженого газу в Свиноуйсьці.

Читати ще: ЄС попередив країни-члени, що сплата за газ в рублях буде порушенням санкцій

«Баланс доповнюється власним видобуванням газу та запасами, накопиченими у підземних сховищах газу. На даний час рівень заповнення сховищ становить близько 80%, що значно вище, ніж у минулі роки», – повідомили в PGNiG.

«Ми готові бути повністю відрізані від російських ресурсів», – заявила сьогодні міністр клімату Польщі Ганна Москва, пише Onet.

Вона зазначила, що заходи з диверсифікації дозволяють Польщі відчувати себе у безпеці у цій ситуації. За словами міністра, Польща зараз не бачить необхідності використовувати газ зі сховищ та намагатиметься заповнити їх до рівня 99%.

У PGNiG назвали зупинку поставок через відмову платити за газ у рублях порушенням контракту з боку Газпрому. Компанія «залишає за собою право пред’являти претензії у зв’язку з вищезгаданим призупиненням постачання природного газу і використовуватиме для цієї цілі всі свої договірні права».

Раніше портал Onet повідомив, що Росія вже зупинила постачання газу до Польщі.

У російському Газпромі не підтвердили, що постачання вже призупинено, заявивши, що Варшава «зобов’язана заплатити за постачання газу відповідно до нового порядку платежів», пише Інтерфакс.

Агентство зазначає, що одночасно із зупинкою прийому газу на газовимірювальній станції Кондратки продовжувався прийом через інші маршрути – Тетерівка та Високе на кордоні з Білоруссю та Дроздовичі на кордоні з Україною.

Наприкінці березня російський диктатор Володимир Путін заявив, що було ухвалено рішення у найкоротші терміниперевести розрахунки за постачання газу до Європи на рублі.

У Єврокомісії заявили, що оплата в рублях вважатиметься обходом санкцій, які введені проти Росії. Платежі за контрактами, що передбачають оплату в євро чи доларах, мають здійснюватися у цих валютах, зазначили у ЄК.

Більшість європейських країн, окрім Угорщини, відмовилися платити за газ у рублях.

Як ми писали, 26 квітня Польща схвалила свій перший санкційний список, до якого увійшов російський Газпром, низка російських та білоруських олігархів – загалом 50 юридичних та фізичних осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 27 Квітня 2022 11:30
ШТРАФНІ санкції за невиконання контракту кацапам будуть корисні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus