USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Польща змінила правила перебування та надання допомоги біженцям з України

15 Грудня 2022 09:33
Сейм Польщі проголосував за зміни до спецзакону про допомогу українцям, які рятуються від війни в Україні на території РП.

Ними передбачається, зокрема, запровадження власної участі в оплаті за проживання, а також обмеження соцвиплат у випадку виїзду українців з Польщі, передає Укрінформ.

За ухвалення змін проголосували 429 депутатів Сейму, дев’ятеро було проти, 13 утрималися.

Законом передбачається, що українці зможуть безкоштовно проживати у місцях тимчасового розміщення лише упродовж перших 120 днів від моменту першого приїзду до Польщі. Після цього українці платитимуть за проживання у таких місцях. Змінами передбачається, що громадяни України, які проживають у таких місцях в Польщі понад 120 днів, з березня 2023 року змушені будуть платити 50% коштів власного утримання, але не більш як 40 злотих на добу (понад 300 грн).

Натомість із травня наступного року їм треба буде покривати 75% коштів проживання, але не більш як 60 злотих на добу (500 грн). Водночас це не стосуватиметься вразливих категорій: інвалідів, осіб пенсійного віку, вагітних, жінок із дітьми до року, жінок із трьома дітьми та більше, осіб у складній ситуації. Вони й надалі проживатимуть у таких місцях безкоштовно. Станом на сьогодні у групових місцях тимчасового розміщення в Польщі проживають близько 80 тисяч громадян України.

Інші зміни передбачають «замороження» виплат соціальної допомоги громадянам України у момент виїзду з Польщі. Це положення передбачатиме, що якщо хтось щоразу виїжджатиме з Польщі, то соціальна допомога, яку виплачують гміни (адміністративна одиниця Польщі) чи ZUS, заморожуватиметься. Якщо перебування поза межами Польщі становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить наданий статус, відтак втратить право на соціальну допомогу. Соціальний статус може бути поновлено у випадку, якщо українець знову утікатиме від війни в Україні у результаті воєнних дій на території країни.

Зміни до закону передбачають визнання в Польщі електронного документа, доступного у додатку Diia.pl (еквівалент польського документа mObywatel), як документа на легальне перебування у РП для утікачів від війни в Україні. Цей документ разом із проїзним документом дасть право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

Зі спецзакону видалено положення про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі (до трьох років). Однак спецзакон гарантує легальне перебування у Польщі утікачам від війни в Україні упродовж 1,5 року, починаючи з 24 лютого цього року – до 24 серпня 2023 року.

Натомість із 1 квітня 2023 року українці усе ж зможуть звертатися по посвідку на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися або відкрили власний бізнес.

Українці, які рятуються від війни в Україні, відтепер матимуть лише 30 днів, а не 90 як раніше, на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

Прийнятий документ також передбачає виділення у 2023 році з Фонду допомоги 2 млрд злотих (17 млрд грн) на освіту для українців у Польщі. Крім того, кошти з цього фонду можна буде виділити також на оцифрування об’єктів матеріальної й нематеріальної спадщини України та потреби польського Червоного Хреста.

Наразі зміни до спецзакону про допомогу українцям направлять на розгляд Сенату Польщі. Очікується, що він набере чинності з 1 січня наступного року.

У Польщі зараз може перебувати до 3,5 млн українців, з яких до 1,3 млн прибули до країни після 24 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Ірина Показати IP 15 Грудня 2022 10:34
Там тих виплат копійки(в порівнянні з іншими європейськими країнами), а мови... Коротше кажучи, хочеш жити, йди працюй. І навіть не пробуй кудись поїхати А на яку освіту виділяються кошти? На додатковий урок польської мови 2 рази на тиждень. Я вже не кажу про те, скільки винаймається житла, скільки купується в магазинах і скільки платиться податків українцями.Польща гарно за рахунок біженців вирішила свої проблеми недостачі робочої сили і посткоронавірусного застою в економіці.
Наталія до Ірина Показати IP 15 Грудня 2022 14:20
Як Вам не соромно??? Ніхто нам, українцям нічого не винен. Ви в своїй хаті приютіть когось, а тоді критикуйте. Всі ті біженці з рованців є пристусуванцями, які заслуговують на депортацію з Польщі назавжди, оскільки не потребують допомоги, а користуються гостинністю сусідів. Які ж є безсовісні люди...
Ірина до Наталія Показати IP 15 Грудня 2022 15:30
Тупа полішуцька психологія - жодного факту, лише ойойой. Хоч один факт назвіть... Дайте відповідь по суті. Якою гостинністю вони користуються? Ви знаєте? Чи одна баба сказала? Я(щоб вам легше на душі було) не в Польщі. Приютила, повірте і допомогаю багатьом. Просто добре знаю ситуацію в Польщі. Якщо вам немає до кого їхати, ви там не протягнете й пару місяців без роботи. Це тупо факт. І крапка.
К.лучанин до Наталія Показати IP 15 Грудня 2022 15:33
Ірина, це безсовісна людина і це видно із її поста. Це якась " рашистка", ментальність не українська. Польща дуже багато зробила для України. Велика їй подяка!
Ірина до К.лучанин Показати IP 15 Грудня 2022 16:54
Ще один підтягнувся. Розуму на більше, ніж розвішувати ярлики, не вистачає? Ментальність в мене українська більше ніж в тебе. Просто ще є розум. Вмію аналізувати. Де я писала, що Польща мало зробила для України? Багато зробила, але це не заважає їй вирішувати свої проблеми. Факт, хоч один. Може хоч ти дасиш?
К.лучанин Показати IP 15 Грудня 2022 17:25
Тримай свій аналіз в одному місці! Коли людина хвалить свій розум, то це означає що його в неї нема. Про це ще говорили стародавні мудреці-філософи. Далі нема про що з тобою дискутувати і вирачати на марне час.
Ірина до К.лучанин Показати IP 15 Грудня 2022 19:49
Я не знаю про яких філософів ти пишеш, але явно не про тих мудреців тобі мама розказувала. Я не вихваляла свій розум, просто він в мене є. Аналізувати, робити висновки теж вмію. На відміну від тебе. Фактів нуль, одна тупість. І направду, якщо написати нічого, то направду не "вирачай" часу, читай книжки
Рената Показати IP 15 Грудня 2022 20:10
Ірина це невдячна свинота
Ірина до Рената Показати IP 15 Грудня 2022 20:59
Добре, що не тупе теля,як ти.
Ірина до Рената Показати IP 15 Грудня 2022 21:01
Кому я маю дякувати, я від початку війни була в Польщі 2 рази по 2 дні. Допомоги не отримувала, статус не оформляла. Просто констатую факт для таких тупих, як ти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus