USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Польща змінила правила видачі Карти поляка

11 Грудня 2017 11:19
7 грудня 2017 р. президент Польщі Анджей Дуда підписав ухвалений 24 листопада закон про внесення змін до законів про репатріацію, Карту поляка та іноземців. Про цеповідомляє "Волинський монітор" з посиланням на сайт http://www.prezydent.pl

Прийняті зміни мають допомогти вирішити житлові проблеми репатріантів, зокрема за допомогою збільшення фінансової підтримки на купівлю помешкання та зміну принципів нарахування дотації для гмін. Новелізація передбачає також процедуру визнання репатріантами членів подружжя репатріантів, що пізніше дозволить таким особам користуватися пенсійним забезпеченням і соціальними виплатами.

Згідно із законом, фінансова допомога з боку держави охопить усіх членів сім’ї репатріанта. Найближчою родиною репатріанта, відповідно до внесених змін, є його чоловік або дружина, малолітня дитина або діти, що перебувають під опікою щонайменше одного з батьків та разом із репатріантом прибули до Польщі. У законі про репатріацію сформульовано поняття «кандидат на репатріанта», що дозволяє визначити перелік осіб, яким можуть бути створені умови для поселення. Житло таким особам надає гміна, яка отримує відповідну дотацію з бюджету держави, або вони за посередництвом уповноваженого отримують місце в адаптаційному осередку для репатріантів.

Закон передбачає можливість отримання дозволу на постійне проживання найближчим членам родини репатріанта, якщо вони не можуть або не хочуть набути польське громадянство згідно з процедурою репатріації.

Зміни, внесені до закону про Карту поляка, прийнятого 7 вересня 2007 р., передбачають, що особа, яка хоче отримати Карту поляка не повинна буде доводити, що вона або її батьки, дідусь, бабуся, прадідусь чи прабабуся мали польське громадянство. Умовою отримання Карти поляка буде, зокрема, підтвердження того, що ця особа або її предки є поляками за походженням. Згідно зі змінами, нащадки громадян Другої Речі Посполитої, які не були поляками, не матимуть права на отримання Карти поляка.

Прийнято також зміни до закону про іноземців від 12 грудня 2013 р. Вони передбачають, що всі особи, які виконують умови репатріації і попросили про надання польської національної візи з метою репатріації до набуття чинності положень (до 1 травня 2017 р.), на основі яких у Польщі почали створювати адаптаційні осередки, зможуть клопотатися про надання їм місця в адаптаційному осередку для репатріантів.

Закон набуде чинності через 14 днів після оприлюднення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus