USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відучора вступили в дію зміни до закону про Карту поляка

3 Вересня 2016 12:32
2 вересня набули чинності поправки до низки законів, що регламентують перебування в країні іноземців з польським корінням. Так, власникам Карти поляка безкоштовно нададуть дозвіл на постійне проживання в Польщі, а вже через рік вони зможуть отримати громадянство, - інформують ФАКТИ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК У ЛУЦЬКУ ОТРИМАТИ КАРТУ ПОЛЯКА. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТА ПРИЧИНИ ВІДМОВИ

У травні Сейм Польщі прийняв низку поправок до закону про Карту поляка, а також до деяких інших пов'язаних з ним актів, зокрема, про польське громадянство і про правила проживання іноземців. Очікується, що Карту поляка видаватимуть не тільки в польських консульствах за кордоном, але і всередині країни. До 2017 року в окремих воєводствах цей документ зможуть отримати вихідці з країн, визначених законодавчо.

Про те, що таке Карта поляка і які вигоди вона обіцяє її власникам розповіла член Спілки поляків Києва Юлію Спориш.

- Карта поляка - документ, що підтверджує приналежність до польського народу, - розповіла Юлія Спориш. - У кандидата на її отримання, по-перше, має бути громадянство однієї з країн колишнього Радянського Союзу. По-друге, хоча б один з найближчих родичів (батьки, дідусі-бабусі) повинен мати відношення до Польщі: або бути поляком за національністю, або громадянином цієї держави. Підставою для отримання Карти поляка може стати і документальне підтвердження того, що людина протягом останніх трьох років активно співпрацювала у себе на батьківщині з польською діаспорою.

- Що передбачає активну співпрацю?

- В Україні це насамперед - пропагування польської культури і мови, організація масових заходів, які знайомлять зі звичаями народу і історією Польщі: концерти, виставки, фестивалі. Організація міжнародних наукових конференцій, спортивних змагань та інших заходів, які зміцнюють відносини між двома країнами, а також участь в них. В цьому напрямку часто працюють громадські діячі, журналісти, артисти, художники, історики, спортсмени...

- Чи потрібно для отримання документа знати мову?

- Обов'язково! Хоча б на рівні А2 - мінімальні знання, необхідні для проходження співбесіди в консульській установі. Але краще, звичайно ж, вільно володіти мовою (рівень В2). Ми організовуємо різні курси з підготовки до інтерв'ю, в тому числі і мовні. В цій справі ми експерти.

Нещодавно одна з наших студенток успішно пройшла співбесіду. Розповідала, що консул питав не тільки про історію її родини і традиціях, але і про відомих поляків, актуальну політичну, економічну та культурну ситуації в Польщі. Питань було багато: і про те, хто був останнім королем Польщі, і про пальмовій (Вербна) неділя (Niedziela palmowa), і про концентраційні табори, які під час Другої світової діяли на території Польщі... як бачите, людині, який претендує на Карту поляка, необхідно добре орієнтуватися не тільки в історії країни, але і в сучасних подіях.

- Де проводять співбесіди? В Києві?

- За місцем реєстрації в консульському окрузі. Польські консульства є не тільки в столиці, але і в Харкові, Львові, Одесі, Вінниці та Луцьку. Записатися на співбесіду можна на сайті консульства або за телефоном. Карту поляка отримати не так просто. Найчастіше відмовляють тим, хто погано знає мову і культуру. Але можна позайматися додатково і ще раз прийти на співбесіду. Якщо консул приймає позитивне рішення, то через два-три місяці з Варшави надішлють готову карту і вручать здобувачеві. Після цього він отримує практично всі права, які мають громадяни Польщі, крім права голосувати на виборах.

- А можна докладніше про права?

- Є пільги, якими можна скористатися не тільки в Польщі, а й в Україні. Так, для власника Карти поляка багаторазова довгострокова польська віза буде безкоштовною. Ті ж, хто їде в Польщу тимчасово або на постійне місце проживання, зможуть працевлаштуватися, не оформляючи дозволу на роботу, і навіть відкрити власний бізнес на тих же умовах, що і поляки. Екстрена медична допомога, відвідування державних музеїв, а також початкова, середня і вища освіта для власника Карти поляка безкоштовні. При покупці квитків на поїзди внутрішнього сполучення надається знижка в 37 відсотків. А через рік можна безкоштовно стати громадянином Польщі. Раніше - лише після двох років проживання в країні.

Якщо власник карти приїжджає до Польщі і отримує дозвіл на постійне проживання, йому протягом дев'яти місяців будуть надавати фінансову допомогу. Перші три місяці - по 925 злотих (6200 гривень), з четвертого по дев'ятий - 555 злотих (3720 гривень). Допомога виплачується як власнику Карти поляка, так і його дружину (дружині). На кожну дитину перші три місяці будуть платити по 462,5 злотого (3100 гривень), а наступні півроку - по 277,5 злотого (1860 гривень). Правда, ці правила вступлять в силу тільки з 1 січня 2017 року. А з 2 вересня для власників Карти Поляка скасують плату за оформлення дозволу на постійне проживання. Раніше це коштувало 640 злотих (4289 гривень) - за розгляд заяви і ще 50 злотих (335 гривень) - за видачу документа.

- Чи правильно я зрозуміла, що власники Карти поляка можуть отримати вищу освіту безкоштовно?

- Так, але тільки в державних вузах. За навчання в приватних навчальних закладах доведеться платити. До речі, студенти стаціонару мають право на підробіток.

- Читала, що недавно в Польщі прийняли антитерористичний закон, який передбачає, зокрема, обов'язкову реєстрацію телефонних карт, в тому числі і при покупці їх іноземцями...

- Дійсно, з 1 лютого 2017 року всіх, хто захоче придбати sim-карту, зобов'яжуть надати персональні дані і заповнити спеціальну анкету. Якщо ж номер потрібен дитині до 13 років, то «сімку» оформлять на батьків. А просто так купити в будь-якому газетному кіоску стартовий пакет вже не вийде.

Крім того, згідно з нормами антитерористичного закону, громадяни Польщі зобов'язані повідомити мобільному оператору номер електронної ідентифікації населення - PESEL. Той, хто не зробить цього у встановлений термін, просто втратить телефонний номер.

У Польщі зараз працює багато українців, проте фахівці не беруться вказати точні цифри. Одні наші співвітчизники приїжджають на сезонну роботу, інші знаходять постійну. У загальнопольському об'єднанні професійних спілок (OPZZ) говорять про понад 800 тисячах українців. Представник OPZZ Петро Островський зазначає, що наші заробітчани складають 90 відсотків усіх працевлаштованих іноземців. Мабуть, саме тому виникла ідея, яку хочуть реалізувати за сприяння OPZZ: створити в Польщі профспілку українців. Зі слів Петра Островського, заробітчани часто не знають правил працевлаштування, тому їх легко обдурити.

А нещодавно президент Польщі Анджей Дуда затвердив поправки до закону про мінімальну погодинну оплату. З 2017 року роботодавців зобов'яжуть платити за будь-яку роботу не менше 12 злотих (80 гривень) за годину (сума вказана без вирахування податків). Як повідомило «Польське радіо», ці поправки ліквідують залежність оплати від стажу роботи. А поки що діє норма, згідно з якою протягом першого року роботи працівник одержує не менше 80 відсотків від мінімальної зарплати.

Плануються також зміни в системі охорони здоров'я Польщі. З 1 січня 2018 роки замість Національного фонду охорони здоров'я (НФЗ) буде створений Державний цільовий фонд. Відповідно до нової моделі базової медичної допомоги, доступ до неї матимуть не тільки громадяни Польщі, а й іноземці, на законних підставах проживають або працюють в країні, в тому числі і українці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
сергій Показати IP 3 Вересня 2016 14:29
Які карти поляка, це бред Рябої кобили, польський сейм сказав вам хто ви. Кайтеся холопи. Карта поляка це політична авантюра на Східних Кресах, коли ви вже заспокоїтеся пани поляки? На що ви надієтеся, на те що це буде 5 колона. Українці їдьте в Європу не виходячи з машини у Польщі!!!!
Виталий до сергій Показати IP 3 Вересня 2016 22:48
Я маю карте поляка 20 рокив живу в Польши нормално моя бабуся полка. А не в крайиини .поражена и брехуна.
га до Виталий Показати IP 4 Вересня 2016 12:09
кажуть ви нашивки на спині носите і каєтеся за волинян щонеділі в костелі
тАРАС до сергій Показати IP 22 Жовтня 2016 19:04
нЄ
забужан Показати IP 4 Вересня 2016 00:07
пшеки ск*ти нищили нас
Юрист Показати IP 4 Вересня 2016 01:20
Раніше полішуки називалися рускімі, тепер усі різно стали поляками. Польща робить свою брудну справу не гірше Росії.
Петлюра до Юрист Показати IP 4 Вересня 2016 12:15
з картою це вища раса волинян поляко-арійці, то пакуйте бебахи і валіть у Польщу чого ви тут мучитеся
історик Показати IP 4 Вересня 2016 12:07
треба визнати геноцидоми вчинки АК на Волині
надія Показати IP 31 Січня 2017 12:03
Дивні люди поляк ти чи украінещь чи москаль а кров усіх мішана і що тодіж нежити.от бувають іроди і хами і черещ таких війна
Назар Показати IP 1 Квітня 2017 19:24
А наприклад ,якщо лише 1на прапрабабця полька -то є можливість зробити карту поляка?
Nazar Показати IP 21 Листопада 2017 20:56
Доброго дня, чи може хтось підказати, якщо дитині 17 років (батьки не мають карту П.) получити карту поляка на підставі що її бабуся була полячкою?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus