USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Польські націоналісти проводили акції проти України за гроші Росії

10 Березня 2017 08:43
Росія профінансувала «правих» радикалів у Польщі.

Через посередника-білоруса польські націоналістичні групи отримували гроші з Росії за спроби налаштувати поляків проти українців.

Про це, як інформує «Дзеркало тижня», пише польське видання Gazeta Wyborcza.

Білорус Олександр Усовський отримав від Росії 100 тисяч євро на те, щоб профінансувати антиукраїнські групи в Польщі. Це перша конкрента сума, яка стала відома завдяки українським хакерським групам CyberHunta і Cyber Alliance.

Gazeta Wyborcza додає, що хакери зламали електронну скриньку Усовського і викрали його особисту переписку з російськими чиновниками і лідерами польських націоналістів.

"Викрадені українськими хакерами дані стали першим конкретним доказом, що Росія проводить в Польщі антиукраїнські операції, а її союзниками, як і в Західній Європі, стали праві радикали", - пише видання.

Зокрема, білорус листувався з російським депутатом і директором Інституту країн СНД Костянтином Затуліним. Усовський запевняв його, що може не лише поширювати проросійську пропаганду, а й ефективно "вбити клин між Польщею і Україною".

Сам Затулін підтвердив Gazeta Wyborcza, що контактував з білорусом, але запевняє, що гроші йому не давав.

Видання зауважує, що російський чиновник може говорити правду. Оскільки з викрадених хакерами листів випливає, що Усовському з 2014 році платили люди з оточення російського олігарха Костянтина Малофєєва, якого раніше звинувачували в фінансуванні зіткнень в Криму навесні 2014 році, а також бойовиків на Сході України.

Видання пише, що люди Малофєєва заплатили Усовському 100 тисяч євро. З них 20,5 тисяч доларів він одразу витратив на купівлю автомобіля. Викрадена переписка свідчить, що це була частина умови співпраці з російською стороною. Решта грошей пішла на оплату акції радикалів у Центральній Європі. Білорус організував кілька демонстрацій в Польщі, в яких взяли участь по 100 людей. На це він витратив 13,5 тисяч євро. В цю суму входить також організація прес-конференцій. Усовський постійно надсилав звіти Росії про витрати.

З одного з таких документів випливає, що 23 серпня 2014 року йому вдалося організувати демонстрацію перед посольством України у Варшаві. В акції під гаслом "Зупиніть українську агресію в Донбасі" взяли участь 70 людей. Заявку на її проведення подавала партія "Самооборона", яка в 2006-2007 роках входила в правлячу коаліцію разом з "Правом і Справедливістю". 6 вересня 2014 року у Варшаві, Жешуві і Любліні Усовський профінансував демонстрацію під гаслом "Стоп війні в Україні! Стоп злочинам бандерівців!". У ній взяла участь націоналістична організація "Табір Великої Польщі" і "Світовий конгрес кресів". Демонстрації пройшли під посольством України, а також біля будівлі Сейму.

Усовський також добився розміщення статей в пресі про організовані ним акції, а також опублікував кілька відео на YouTube. Так само він діяв в Угорщині і Словаччині. Видання пише, що Усовський також успішно співпрацював з Матеушем Піскорським, який заснував відверто проросійську партію "Зміна". Він отримував російські гроші через білоруса. Вони обговорювали подальші антиукраїнські акції, а також реакцію на них з Москви. Якось Усовський навіть прислав Піскорському відео, на якому проросійські терористи з Донбасу дякують йому за підтримку і антиукраїнську діяльність.

Наступна їхня зустріч повинна була відбутися в травні 2016 року, але так і не відбулася. Польські спецслужби арештувала Піскорського за шпигування на користь Росії проти Польщі.

Викрадені хакерами листи також свідчать, що 63-річний Войцех Войтулевич, який співпрацював з "Самообороною", "Табором Великої Польщі" і "Зміною", отримав від Усовського 2431 долар і 430 євро. Войтулевича знають в Україні. Два роки тому його затримали українські правоохоронці, коли він їхав в село Гута-Пеняцька, де збирався влаштувати антиукраїнську акцію. Минулого літа він пікетував українське посольство у Варшаві з прапором так званої "Новоросії".

Також влітку 2014 року Усовський домовився з Войтулевичем про акції за демонтаж пам'ятника УПА, який з 1994 року стоїть на цвинтарі в Грушовичах у Перемишлівському повіті. За це Войтулевич отримав 2 тисячі євро.

Раніше оглядач Вацлав Радзівінович писав на сторінках Gazeta Wyborcza, що Росія намагається зіграти на антиукраїнських емоціях в Польщі. Він зауважив, що націоналістичні і антиукраїнські настрої, підсилені сьогоднішнім "фальшивим розумінням патріотизму" польського уряду, стають козирем Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
F-16 Показати IP 10 Березня 2017 09:08
роSSія - це імперія зла, ненависті, антилюдяності. Живуть в гамні і всіх туди втягнути намагаються.
123 Показати IP 10 Березня 2017 09:32
А наших патріотів на антиросійські виступи спонсурували і спонсорують США і ЄС. Чому дивуватися?
123 до 123 Показати IP 10 Березня 2017 10:40
А напала то рашка реально. Грузія, Чечня, Молдова, і т. д. Кругом воду мутять тільки кацапи
бла-бла-бла до 123 Показати IP 10 Березня 2017 14:11
де докази ?
корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2017 09:41
Ви краще розкажіть нам за чий гроші переворот в країні зробили.
Анонім до корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2017 14:14
в придністровї, криму, даунбасі, абхазії, афганістані, нагірному карабаху, ще біля 50 країн світу - за гроші маацкви
Думка Показати IP 10 Березня 2017 09:42
І що з того? Полякам як було по@@й так і є на нашу Україну, а кацапети як хотіли захопити схід, так це і роблять. Бо Петруша при рулі ще й посьогодні, а не згине тварина.
Всезнайко Показати IP 10 Березня 2017 09:50
Тільки не брешіть...
Анонім до Всезнайко Показати IP 10 Березня 2017 14:19
правда набагато глибша. вилупки польських проросійських холуїв часів варшавського договору набагато активніше співпрацюють з ФСБ
Судоплатов Показати IP 10 Березня 2017 10:00
Боссы националистов все продажные, посмотрите на финансирование "Свободы" с ее Вовой Мордой или Кривецким - по кличке Пупс. Или поинтересуйтесь биографией Корчинского. А Ярош - кум Наливайченка и его проект. Чистейший развод людей, которые любят свою малую родину и не интересуются мировой историей.
Анонім до Судоплатов Показати IP 10 Березня 2017 14:16
твоя родіна - НКВД, у якого кроваві руки по самі вуха
Ростов Показати IP 10 Березня 2017 10:05
А в это время Ростов сыграл в ничью с МЮ. 1:1

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus