USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Порошенко продав Тігіпку свою частку «Кузні на Рибальському» за $235,8 млн

12 Липня 2019 09:40
Суднобудівний завод «Кузня на Рибальському» продали компанії бізнесмена Сергія Тігіпка за 300,01 мільйона доларів. Цей завод належав інвестиційним фондам п’ятого президента Петра Порошенка та нардепа від «БПП» Ігоря Кононенка.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на звітність фонду «ВІК» Кононенка. Фонду Порошенка належало 73,9% акцій «Кузні на Рибальському» і він продав свою частку підприємства за 235,8 мільйона доларів.

Кононенкові належали 20,1% акцій, їхня вартість склала 64,21 мільйона доларів.

25 вересня стало відомо, що фонд «Прайм Ессетс Капітал», який керує активами Порошенка, збирається продати суднобудівний завод «Кузня на Рибальському». Згодом стало відомо, що завод купує Тігіпко.
Що відомо про «Кузню на Рибальському»?

Завод заснований у 1862 році на Рибальському півострові в Києві, раніше мав назву «Ленінська кузня». Головний вид діяльності – суднобудування, машинобудування та металообробка. Порошенко придбав цей завод у 1995 році і до 2017 року разом Кононенком був кінцевим бенефіціаром (власником) заводу.

У 2018 стало відомо, що акції заводу придбала офшорна компанія Тігіпка. А журналісти Bihus.Info з’ясували, що перед продажем з «Кузні на Рибальському» вивели понад 60 тисяч квадратних метрів нерухомості.

У 2017 року навколо «Кузні на Рибальському» розгорівся скандал. За даними НАБУ, прикордонники придбали на заводі бойові модулі втричі дорожче, ніж планували: за 60 мільйонів гривень – 4 БТР. Це при тому, що за ці гроші планували придбати 12 бойових модулів, тобто кулеметів.

З початком війни на Донбасі у 2014 році завод почав брати участь у багатомільярдних військових держзамовленнях, хоча до цього займався лише цивільними проектами.

Учора, 11 липня, експрезидента Петра Порошенка викликали на допит в Державне бюро розслідувань України (ДБР) у справі про відмивання злочинних доходів та легалізації в офшорах акцій заводу «Кузня на Рибальському».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ага Показати IP 12 Липня 2019 12:53
Цікаво,-звідки в комсомольця тігіпка такі статки? невже яник спонсорував за програш в перегонах в 1 турі за місце на Печерську?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus