USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Потрібен перехід», – Ірина Вахович про «Адамчуки-Збереже»

11 Серпня 2019 13:18
Цього року вдесяте поспіль відбувається фестиваль «Європейські дні добросусідства. 9 серпня з участю досить потужного владного представництва з двох сторін урочисто відкривали понтонний міст у тимчасовому пункті пропуску «Адамчуки-Збереже».

Ще до 11 серпня кордон в цьому місці можна буде перетинати пішки чи велосипедом, йдеться на сайті Волинської облради.

«Попит і зацікавлення до цього пункту пропуску неймовірні. Особливо з польської сторони, оскільки там є бажання потрапити на Волинь на відпочинок. Ви уявляєте, який розвиток мав би Шацький район, якби «Адамчуки-Збереже» запрацював на повну потугу. Це – не просто туристичний потенціал на словах, це – серйозний шанс на економічний прорив в цьому невеличкому районі», – ділиться враженнями голова обласної ради Ірина Вахович, яка також взяла участь в ювілейному фестивалі.
Разом з тим, головний висновок – потрібен сам перехід, а не просто мрії про нього. Відомо, що розмови про «Адамчуки-Збереже» ведуться давно. Навіть є розроблені проектні документи. Втім, зі слів Ірини Вахович, всі ці папери сьогодні потребують суттєвого коригування. «Річ в тім, що в України на будівництво переходу нема коштів. Аби залучити кошти ЄС на сам перехід, потрібно планувати інфраструктуру з польського боку. Наші сусіди зі своєї сторони обіцяють провести всю потрібну роботу, щоб змінити проектну документацію. Що маємо робити ми, тобто українська сторона? До Адамчуків потрібно побудувати дорогу. В бюджеті маємо знайти 63 млн грн. Шкода, що не працює митний експеримент, адже саме це джерело доходів планувалося на будівництво дороги», – розповідає Ірина Вахович.
Голова облради намітила для себе завдання на найближчу перспективу. Готуватимуться звернення до державних структур, від яких залежить вирішення питання з фінансуванням будівництва цієї вкрай потрібної дороги. Більше того, планований пункт пропуску орієнтований на пішоходів та велосипедистів. Тож потрібно подбати про велосипедні доріжки. На території Польщі їх багато. Велосипед – популярний для поляків транспорт.

Якісна дорога та велодоріжки, не єдине про що варто задуматися. Голова облради каже, що нинішні Дні добросусідства підкинули низку домашніх завдань для волинської влади. Зокрема, волинян вразили грамотні інфраструктурні рішення поблизу озера Біле в Польщі.

«Саме озеро менше, ніж наш Світязь, але там по-господарському і з повагою до природи використовується кожен куточок рекреаційної зони. Такий досвід для нас є дуже важливим і корисним», – зауважила Ірина Вахович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Шубура Володимир Показати IP 11 Серпня 2019 15:34
“Більшості людей, що населяють територію України, абсолютно байдуже, де вони живуть. Байдуже, якою мовою говорити. Байдуже, чи Україна встоїть перед агресією. Байдуже, на тисячі полеглих українців у війні. Байдуже, чи Україна буде українською. Байдуже на все і на самих себе. Не байдуже лише наповнення шлунку. Причому, байдуже на якість того наповнення. Сьогодні населення України голосувало так, наче у кожного є запасна країна. Раб не прагне свободи, він прагне помсти!”
Сераховичі до Шубура Володимир Показати IP 11 Серпня 2019 21:09
Таке враження .що та більшість навіть помсти не прагне!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus