USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Працюють без вихідних: щодня інспектори на Волині перевіряють до 200 об’єктів. Чи всі дотримуються карантину?

2 Липня 2020 08:44
Чи дотримуються волинські заклади громадського харчування, ринки, торгові центри, спортивні зали, салони краси вимог адаптивного карантину, як відбуваються перевірки та які порушення найчастіше фіксують інспектори?

Про це керівник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Назар Орел розповів Суспільному.

Як зазначив Назар Орел, при проведенні моніторингових перевірок щодо дотримання протиепідемічних вимог, запроваджених у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, працівники управління керуються дорученнями Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, Держпродспоживслужби, рішеннями регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій тощо.

«Окрім заходів реагування, необхідно проводити роз’яснювальну роботу, тому насамперед наші працівники роз’яснюють ті вимоги, які на сьогодні діють, для того, аби в подальшому в суб’єктів господарювання, громадян не виникало непорозумінь. Звичайно, ми маємо механізми вжиття, які передбачають і накладання штрафних санкцій, і складення протоколів, ми передаємо інформацію в органи місцевої поліції, органи місцевого самоврядування для вжиття подальших заходів, зокрема припинення чи обмеження діяльності певного об’єкта, якщо там критично не дотримуються вимог, встановлених постановами та відповідними нормативно-правовими документами», – сказав керівник управління ГУ Держпродспоживслужби області.

Він розказав, що інспектори проводять перевірки та роз’яснювальну роботу з початку карантину: «Із початку карантину проведено близько 10,5 тисячі обстежень. Попереднього тижня ми посилили нагляд і щодня фахівцями Держпродспоживслужби області здійснюються 150–200 обстежень об’єктів, розташованих на території області. Ці обстеження не обмежуються робочими годинами, вихідними і святковими днями, тобто фактично працівники Держпродспоживслужби області виконують свої обов’язки і в позаробочий час, і у вихідні/святкові дні. Ми проводимо великий обсяг роботи щодо контролю за об’єктами і намагаємося якомога більше об’єктів охопити своїми обстеженнями для того, аби контролювати ситуацію щодо дотримання карантинних вимог і проводити роз’яснювальну роботу, а у випадку необхідності – вживати відповідні заходи реагування».
За словами Назара Орла, статистика засвідчує, що у 20% випадків від загальної кількості обстежень фіксуються порушення вимог адаптивного карантину. Останнім часом, на жаль, збільшується частка об’єктів, де виявляються порушенням.

«Ми бачимо, що люди сприймають послаблення карантинних обмежень як факт їх зняття. Однак це не так. Тож як з боку суб’єктів господарювання, так і з боку громадян фіксуються порушення. На початку минулого тижня ми мали 40–45% порушень, а вже наприкінці тижня – 30–35%. Тобто суб’єкти реагують, розуміють, що посилюється контроль і нагляд, і мобілізуються, аби дотримуватися вимог», – зауважив він.

До об’єктів найбільшого ризику зарахував, зокрема, ринки, де працівники Держпродспоживслужби не лише моніторять ситуацію, а й проводять заходи нагляду і контролю із застосуванням відеофіксації.

«Зараз єдині вимоги до відвідувачів ринку – дотримання соціальної дистанції і використання захисної маски чи респіратора, не просто робити імітацію, що маска на обличчі, а правильно її застосовувати, аби були прикриті рот і ніс. Також варто користуватися антисептиками. Щодо працівників ринку, то перед початком робочого дня вони мають проходити температурний скринінг, аби не допускати до роботи працівників з знаками захворювання», – сказав керівник управління ГУ Держпродспоживслужби області.

Назар Орел нагадав, що суб’єкти господарювання, яким дозволено провадити діяльність у період карантину, повинні керуватися розробленими рекомендаціями головного державного санітарного лікаря, скерованими на те, аби не допустити поширення коронавірусу. Ці вимоги розміщені на офіційному сайті МОЗ в розділі «Документи».

Загальні вимоги стосуються соціального дистанціювання, створення умов для дотримання гігієни рук, тобто наявності антисептиків у доступному місці, та дотримання маскового режиму. Спеціальні вимоги, своєю чергою, прописані для кожного закладу окремо, наприклад ресторанам і кафе дозволено працювати на виніс, а також на терасах і літніх майданчиках за умов вільного розміщення столиків, дотримання допустимого ліміту відвідувачів, дезінфекції меню, посуду, надання переваги безконтактній оплаті тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Активіст Показати IP 2 Липня 2020 09:22
А чому б не попрацювати без вихідних. Жнива, прибутки самі в руки йдуть. Коли ще можна так заробити.
Народна прокуратура Показати IP 2 Липня 2020 10:56
Іди до них і працюй, а то тільки триндиш активно.
Сторонній Показати IP 2 Липня 2020 12:33
Ця показуха роботи продспоживслужби уже всіх дістала, бояться щоб знову їх не розігнали, то вони й по ночах будуть працювати поки-шо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus