USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.62 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Прем'єр Японії і Обама - у Перл-Гарбор: примирення через десятиліття

27 Грудня 2016 11:34
Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе прибув із візитом на Гавайські острови, що зазнали в 1941 році бомбардування з боку японської авіації. Він відвідає військово-морську базу Перл-Гарбор разом із президентом США Бараком Обамою.

Цей візит стане першим за останні десятиліття відвідуванням японським прем’єр-міністром Перл-Гарбора, де раптовий напад японських військових 75 років тому призвів до того, що Сполучені Штати вступили в Другу світову війну, повідомляє «Радіо Свобода».

Не очікується, що Абе вибачиться за напад 7 грудня 1941 року в результаті якого загинули більше ніж дві тисячі військовослужбовців США, але він повідомив журналістам перед від’їздом, що вшанує «пам’ять жертв як прем’єр-міністр Японії, як представник японського народу».

Білий дім заявив на початку цього місяця, що зустріч між президентом США Бараком Обамою і прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе у Перл-Гарборі продемонструє силу примирення, яке «перетворило колишніх супротивників на найближчих союзників».


Очікується, що на другий день візиту Абе відвідає бухту Перл-Харбор. Там розташована військово-морська база США, яка стала першою мішенню японської авіації в 1941 році. В результаті нападу на базу загинуло майже 2,5 тисячі осіб.

Абе планує відвідати меморіал в Перл-Харборі разом із президентом США Бараком Обамою. Лідери двох країн також проведуть офіційну зустріч, яка стане для Обами останніми переговорами з Японією на його нинішній посаді.

За словами Абе, під час цієї зустрічі він сподівається підбити підсумки усіх переговорів, які вони провели за останні чотири роки, і в черговий раз обговорити важливість союзу Японії з США, зміцненням якого вони займалися. При цьому адміністрація Абе вже повідомила, що прем'єр-міністр не буде приносити США вибачень за бомбардування Перл-Харбора, хоча і має намір висловити співчуття родичам загиблих і постраждалих.

Багато ЗМІ розцінили візит Абе в Перл-Харбор як відповідь на травневу поїздку Обами в Хіросіму, на яку США наприкінці Другої світової війни скинули атомну бомбу, внаслідок чого загинули сотні тисяч людей і що зрештою привело до капітуляції Японії. Обама став першим чинним президентом США, який відвідав це місто.

Абе - не перший японський прем'єр-міністр, який відвідує Гаваї і Перл-Харбор. У 1956 році туди вже їздив прем'єр-міністр Японії Ітіро Хатояма, а в 1957 році - його наступник Нобусуке Кісі. Напад японців на Перл-Харбор відбулося 7 грудня 1941 року. Тоді японська палубна авіація потопила або серйозно пошкодила 20 американських кораблів і знищила майже 200 літаків. Те, що трапилося стало формальним приводом для вступу США у Другу світову війну. В 1945 році американські літаки скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі, після чого Японія погодилась на капітуляцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus