USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пресконференція Сенцова і Кольченка: основні тези про полон, війну і плани на майбутнє

10 Вересня 2019 16:22
У вівторок, 10 вересня, у Києві відбулася велика пресконференція звільнених з полону Російської Федерації українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка.

Українці протягом заходу, який тривав дві години, висловили всім подяку і зазначили, що «проблема не в тому, що Путін напав на Україну, а в тому, що більшість росіян його підтримують». Сенцов розповів, що не планує брати активну участь у масових заходах і попросив ставитися до цього з розумінням. Кольченко в цілому був небагатослівним. Він подякував усім і сказав, що відчуває «радість, полегшення» від повернення додому.

ТСН.ua зібрав головні заяви з першого публічного виступу звільнених українців для ЗМІ.

Подальше життя

І Сенцов, і Кольченко заявили, що не збираються повертатися до Криму доки Путін при владі. За словами Кольченка, він наразі просто хоче відпочити і адаптуватись. Він лише зауважив, що планує продовжити навчання в Таврійському національному університеті, де навчався до арешту на заочній формі навчання.

«Я збираюся займатися двома найчудовішими речами на землі: знімати кіно і жити. Що стосується Криму – повернутися туди, ну, тільки на танках. Ми поки не можемо ... Знову ж таки, не потрібно сприймати мої слова буквально», – сказав Сенцов.

За словами режисера, він планує жити у Києві, наразі сюди його приїхали відвідати мама з сином, а донька вже переїхала до української столиці.

Політична діяльність

Водночас, Сенцов не виключив, що в майбутньому може зайнятися політикою.

«Що стосується мого майбутнього життя, можливо політичної, для мене самого це питання залишається відкритим. Я сам для себе не те, щоб не вирішив, але питання ще відкрите. Звичайно, так вийшло, що я людина не публічна сам по собі, але я відчуваю якусь відповідальність перед народом і країною і буду робити все, що в моїх силах для своєї країни», – підсумував він.

«Колекціонування образ – захоплення слабких»

Сенцов заявив, що немає образ щодо Геннадія Афанасьєва, який давав проти нього свідчення, а потім відмовився від показів. «Колекціонування образ – захоплення слабких. Якщо хочеш бути сильним, треба вміти прощати. У мене немає образ щодо Афанасьєва і навіть Чернія», – наголосив Сенцов.

Він додав, що бажає Афанасьєву тільки хорошого і не має до нього жодних претензій, однак це не означає, що він має з ним спілкуватися.

Сенцов та Кольченко також заявили, що не збираються персонально подавати до ЄСПЛ проти Росії. «Що стосується персональних звинувачень, судів – я судитися ні з ким не збираюся, потерпілим себе не вважаю», – заявив Сенцов. Водночас, за їхніми словами, це добре, що їхні кейси викроистовуються у міжнародних судах у справах Україна проти Росії.

Стосунки з Росією

«Обмін не випадковий і не спонтанний, робота всі ці роки велася і попередня адміністрація дуже багато працювала... Не треба розглядати наш кейс окремо, нас багато, але виходить ми тут трохи більше, ніж інші, це не зовсім правильно. Були звільнені і інші полонені за минулої адміністрації, там просто справа пішла в глухий кут. Зараз з приходом нової влади у Росії є можливість стосунки перезавантажити. Президент Зеленський теж робить крок назустріч, я бачу, що він щиро хоче цей конфлікт вирішити на благо цієї країни, без втрат інтересів, і це правильно. Я вже говорив, що 100 років переговорів краще, ніж один день війни. Що стосується того, що Росія хоче миру – скільки б вовк не вбирався в овечу шкуру, зуби у нього як і раніше на місці. Не вірте в це, я не вірю», – заявив Сенцов.

Звільнений режисер також припустив, що процес обміну активізувався в травні-червні, коли Росію могли виключити з Ради Європи. «Вона [Росія] вирішила залишитися в європейському суспільстві... Плюс зміна адміністрації в Україні дає можливість почати новий діалог. Це все збіглося і ці два фактори вплинули на те, що ми тут», – припустив Сенцов.

Видача Цемаха Росії

І Сенцов, і Кольченко зазначили, що вперше почули прізвище фігуранта справи МН17 Володимира Цемаха у літаку, коли поверталися з РФ до України.

«Я вперше це прізвище почув теж у літаку. Президент прийшов і у мене запитав: Ви були проти цього обміну? Я сказав: Я взагалі вперше про це чую. Я можу відповідати за ті слова, які говорив сам. Хтось намагається транслювати мої думки – я нікому цього не доручав. Все, що мені потрібно сказати, я скажу сам», – заявив Сенцов.

За словами Сенцова, після того, як він дізнався про Цемаха, він прочитав певні новини з цього приводу. «Мені важко взагалі цю ситуацію коментувати. Я взагалі не любитель коментувати чужі дії. Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями, є довіра, відсоток був найвищим. Це означає, що люди довіряють цій людині», – наголосив він.

Сенцов зазначив, що Зеленський володіє більшою інформацією, ніж «ми з вами». «Якщо він ухвалив таке рішення – значить в цьому була необхідність», – заявив він.

Доступ до новин у в’язниці

Сенцов розповів також, що всі ці роки намагався бути в інформаційному порядку денному, щоб знати, що відбувається в світі, Україні, в Росії. Він подякував редакції «Новой газеты» за те, що та висвітлювала події в Україні.

«У Росії більше, тому що доводилося місцеві новини дивитися, купу гною відсіваєш, щоб знайти пару зерен правди. І українських новин у мене не було, я читав «Нову газету», якій я хочу сказати окрему подяку. Всі 5 років завдяки їй я дізнавався, що відбувається в Україні. І в світі, і в Росії, звичайно, але першою чергою в Україні. І листи тих людей, які писали, що відбувається. Я уважно дивився, як ця ситуація розвивається, були періоди затишшя, періоди активізації стосовно обміну», – заявив Сенцов.

22 кг макулатури

Сенцов заявив про те, що привіз з російського ув’язнення цілу сумку листів, які йому писали.

«Я привіз дві сумки. В одній речі трохи. І 22 кілограми макулатури. Це листи. Я жоден лист не викинув, я їх всі привіз. Я їх не буду перечитувати. Мені вони дорогі. Я їх зберігаю, тому що дорогі», – розповів він.

Сенцов додав, що намагався відповідати усім, однак не все доходило до адресатів. Також режисер наголосив, що серед речей, які він привіз до України – 15 зошитів з його записами.

Роки ув’язнення

Сенцов розповів, що за п’ять років змінив багато тюрем та скрізь різний розклад, різні умови. В якихось більше вільного часу, в якихось – менше, в якихось можна дивитись телебачення і гуляти, десь – ні. Український режисер розповів, що протягом ув’язнення він багато читав, листувався та працював. 22 вересня, за його словами, буде представлено у Львові збірник оповідань «Маркетер», який він написав під час ув’язнення, також піде в роботу новий сценарій.

«Збочення Кисельова»

Сенцов і Кольченко розповіли, що вихідними дивилися ток-шоу «Вести недели» на телеканалі «Росія» російського пропагандиста Дмитра Кисельова для того, щоб розважити себе.

«У вихідні дивився Кисельова. Не пропускаючи. Зрозумійте, розваг у в’язниці мало: цирку немає, театру немає. А тут все (одразу). Все дуже весело. Зрозуміло, що вірити не можна жодному його слову. Ким же треба бути, щоб в це вірити?! А так дивитися на нього звичайно весело. Збочене трошки задоволення», – розповів Сенцов.

Кольченко своєю чергою сказав, що те, як сприймають це росіяни – це дуже сумно. «Коли дивився телебачення було і смішно (що вони говорять), і сумно, тому що є люди, які дивляться телевізор з серйозними обличчями, сприймають це дуже близько до серця», – сказав він.

Відновлення голодування

Сенцов у травні планував другу голодовку і навіть спеціально для цього почав набирати вагу, але не оголосив її, оскільки тоді активізувалися переговори щодо обміну.

Водночас режисер заявив, що виглядає добре, незважаючи на те що голодував і сидів в колонії, тому що займається спортом і не палить. «Все життя займаюся спортом. На волі займався, і в тюрмі, починаючи з перших днів при першій-ліпшій можливості. В камері – не в камері, на прогулянці. Не палю, не чифірю. Алкоголю там немає, наркотиків там немає. Я не вживав наркотики, з алкоголем у мене хороші стосунки, без якогось безумства. Усі чекали, що я вийду скелетом, як був у минулому році, але пройшов рік, я чимось займався за цей час. Їв, займайся спортом. Моє завдання було відновитися. Я відновився», – поділився він.

Перегляд кінофільмів

Кольченко на запитання журналіста, якій фільм планує подивитися, зазначив, що йому б цікаво було подивитися фільм американського режисера Квентіна Тарантіно «Одного разу в Голівуді», що війшов зовсім нещодавно.

Сенцов зазначив, що йому склали перелік з 20 фільмів, однак він не встиг ще їх подивитись.

Свідчення проти Кличка

Сенцов розповів, що слідчий пропонував йому зменшити строк ув’язнення в обмін на показання проти учасників Майдану.

«Приходить слідчий і каже: на тебе свідчення є, в будь-якому випадку ти сядеш, але можеш полегшити свою долю: дати свідчення на кого-небудь в Києві, хто там був на Майдані. Хочеш на Кличка, хочеш на когось іншого», – переказав розмову Сенцов.

Він уточнив, що розмова відбувалося за два тижні до виборів президента 2014 року, а його показання мали спричинити скандал. За словами Сенцова, за це йому пропонували зменшити строк з 20 до 7 років. Цю «пропозицію» він відкинув.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus