USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Президент і парламент за 2 роки не спромоглися оновити склад ЦВК

8 Грудня 2016 08:45
“ЦВК - це ганьба", - заявила днями заступник голови ВР Оксана Сироїд. Президент і парламент не можуть оновити склад Центрвиборчкому, хоч це треба було зробити ще понад два роки тому - інформує Експрес.

Ще у червні 2014 року у 12 із 15 членів ЦВК закінчився семирічний термін повноважень. Але ці люди працюють досі. Чому? Тому що Президент тривалий час - два роки! -- зволікав із поданням кандидатур (їх пропонують главі державі депутатські фракції та групи) до складу ЦВК. На початку червня цього року Петро Порошенко нарешті спромігся скерувати таке подання до Верховної Ради. Однак Центрвиборчком досі не оновлено.

"Це - ганьба української постмайданної політики. Фактично присутність того складу Центральної виборчої комісії, який був сформований за часів Януковича, підриває легітимність усіх виборів. Підриває довіру до всіх політичних сил і передусім до Президента. Це завдання Президента за пропозиціями фракцій сформувати новий склад ЦВК”.

Ситуацію аналізуємо разом з народним депутатом від БПП Олександром Черненком, гендиректором Комітету виборців України Олексієм Кошелем та політологом Олександром Солонтаєм.

- Що ж відбувається? Чому досі працює старий склад Центральної виборчої комісії?

О. Черненко: - Ситуація зі зміною ЦВК перетворилась на фарс. Досі не знайдено оптимальної формули зміни Центрвиборчкому. Порошенко не врахував усіх пропозицій фракцій.

- Що саме не вдовольняє ті чи ті депутатські фракції?

О. Черненко: - Кандидатур, запропонованих “Батьківщиною” (від “Батьківщини” значилась Жанна Усенко-Чорна, яка працює у ЦВК з 2004 року. - Авт.) і Радикальною партією (Олексій Кочармін, нині помічник-консультант Олега Ляшка у ВР. - Авт.), Президент узагалі не вніс до подання. Зрозуміла річ, вони проти. “Народний фронт” деякі кандидатури підтримує, але відмовляється голосувати, тому що Порошенко не вніс їхню кандидатуру Андрія Магери.

О. Кошель: - Натомість дуже мало у списку фахівців із виборчого права та виборчих процесів. Запропонований склад значно програє у професіоналізмі навіть нинішньому доволі одіозному складу виборчої комісії.

О. Солонтай: - Якби Порошенко хотів оновити склад комісії, він подав би збалансований список кандидатур. Очевидно, тут домінує бажання мати ручну ЦВК, яка виконає будь-яке поставлене завдання. Центрвиборчком нині працює на Порошенка так само, як колись працював на Януковича. Ви ж бачили: коли треба було позбавити депутатських мандатів Фірсова і Томенка, ЦВК зробила це блискавично. Натомість, щоб оголосити вибори на Волині в окрузі покійного Ігоря Єремєєва, їй знадобилося дев'ять місяців.

- Як вважаєте, чи буде найближчим часом знайдено компроміс щодо оновлення Центрвиборчкому?

О. Кошель: - Думаю, пошук компромісу буде складним і тривалим.

Прогнозую, що в найближчі кілька місяців ми не матимемо результативного рішення щодо заміни членів ЦВК.

О. Солонтай: - Влада боїться втратити цей контроль. Тому зволікає з оновленням Центрвиборчкому. А це неприпустимо.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вибори без вибору Показати IP 8 Грудня 2016 10:29
Революція Гідності помилилась з кумирами, привела до влади хрунів і пристосуванців. На фото бачимо кількох. Але найбільший хрунь, галицький хрунь - це теперішній спікер Верховної Ради, львів'янин, який "дуже важко" боровся проти закону Колесніченка-Ківалова - Андрій Парубій.
нелучанин Показати IP 8 Грудня 2016 11:10
а навіщо оновлювати ? "а на УРКАїні лад і спокій" на всіх посадах херант посадив своїх людей
порох Показати IP 8 Грудня 2016 12:27
навіщо платити більше чи два рази

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus