USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Президент Польщі підписав закон про допомогу українським біженцям

13 Березня 2022 09:31
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що регламентує умови перебування українських біженців та розміри їхньої соціальної підтримки.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Onet.pl.

Нагадаємо, відповідний законопроєкт було ухвалено Сеймом ще у середу, 9 березня. Через день Сенат – верхня палата польського парламенту – ухвалив загалом 60 поправок до цього закону. Біля десятка з них було ухвалено Сеймом у вранці 12 березня.

Того ж дня, але уввечорі, закон підписав президент Анджей Дуда.

Нові нормативні акти набудуть чинності з дня їх опублікування в «Правовому журналі», але їх будуть застосовувати ретроактивно з 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, запропонований закон гарантує законність перебування у Польщі громадян України, а також їхнього подружжя, у випадку, якщо вони не мають українського громадянства. Це стосується лише тих осіб, які в'їхали до Польщі з України від початку російського вторгнення.

Також легальним буде перебування дітей, народжених у Польщі українками, які втекли від війни.

Перебування українських біженців у Польщі вважатиметься законним протягом 18 місяців, хоча Сенат пропонував зробити це безстроковим.

Втім через 9 місяців перебування у Польщі біженці можуть подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання терміном на три роки.

Відповідно до ухваленого закону, біженці з України зможуть отримувати податковий номер PESEL, працювати у Польщі та отримати доступ до медичної допомоги.

Українські учні та студенти зможуть продовжити навчання у польських школах та університетах.

Біженці з України також матимуть право на одноразову фінансову допомогу. Відповідно до закону, вона складатиме 300 злотих на особу.

Закон також передбачає виплачувати пільги тим полякам, які забезпечуватимуть харчування та проживання громадян України. Гроші будуть виплачувати максимум на 60 днів, але в обґрунтованих випадках цей термін може бути продовженим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus