USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Про Боба Ділана та Нобелівську премію говорили у луцькому ВНЗ

8 Жовтня 2018 18:31
8 жовтня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки з прилюдною лекцією «Чи вартий Боб Ділан Нобелівської премії?» виступив видатний британський режисер-документаліст, почесний професор Лесиного вишу, почесний гість ХV музичного фестивалю «Стравінський та Україна» Тоні Палмер.

Про це повідомили у відділі зв’язків із громадськістю СНУ імені Лесі Українки.

Тема лекції була вибрана не випадково – адже містер Палмер вважає Боба Ділана одним із найбільших поетів другої половини ХХ століття, і, як він якось зізнався в одному з інтерв’ю, доклав великих особистих зусиль для пропаганди творчості Боба Ділана й серйозно працював над тим, щоб цей знаковий митець, зрештою став Нобелівським лауреатом. Студенти та викладачі факультету іноземної філології отримали слушну нагоду довідатися про особливості процедури надання Нобелівської премії.

Як зазначив Тоні Палмер, отримання цієї премії автором поезій, що були покладені на музику – факт безпрецедентний (вперше в історії). У лекції почесний професор СНУ провів досить цікаві паралелі з «Іліадою» та «Одіссеєю» Гомера, оскільки ці твори, що започаткували собою літературу Європи, не були записані: їх співали аеди – співці, прославляючи Одіссеєві мандри та його повернення на Ітаку.

Під час лекції впадала у вічі виняткова, воістину професорська ерудиція Тоні Палмера. Окрім Боба Ділана, він щедро цитував Томаса Стернза Еліота, Джозефа Конрада, згадував Льва Толстого, Анну Ахматову, Франца Кафку, Джеймса Джойса, Джона Апдайка, Мо Яня. Не обійшов увагою і реалій сьогодення, зокрема війну на Сході, проблему біженців у Європі, анексію Криму. Британський режисер переконаний – нині надзвичайно потрібні творці, які слугували б рупором усіх знедолених, і треба зробити так, щоб їх голос був почутий. Боб Ділан – саме з таких співців.

Наприкінці лекції містер Палмер відповів на запитання студентів та викладачів. І, зрозуміло, що на такому дійстві не може не звучати музика й поетичне слово Боба Ділана, що й довели студенти першого курсу спеціальності «Прикладна лінгвістика», виконавши під гітару одну з пісень Нобелівського лауреата.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus