USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Про таємниці старого Луцька розповів привид. Фоторепортаж

24 Липня 2019 10:18
Наше місто має багату історію. Навіть сьогодні, гуляючи вулицями його старої частини, відчуваєш особливу атмосферу, яку наче випромінюють стіни будівель. Однак, виявляється, що знаємо ми про нього дуже мало. Щоб переконатися у цьому варто прочитати не одну книгу, поспілкуватися з істориками або ж завітати на екскурсію «Романтика та містика Лучеська».

Саме так – у оригінальній театралізованій формі – з костюмами та смолоскипами дітям із громадської організації «Ресурсний центр «Кольорова капустинка» вчора, 23 липня, розповідали про загадкові сторінки історії нашого міста. І робив це не хто-небудь, а привид Станіслава Хрустеля (у виконанні Дмитра Безвербного) – польського шляхтича, який століттями блукає містом і тому знає його найпотаємніші закапелки.

Захід відбувся завдяки активній співпраці громадської організації із Луцькою міською радою.

Як розповіла начальниця управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан, екскурсія є частиною масштабного соціального проєкту. Головна його мета – спільна із громадськими організаціями робота з виховання, інтеграції та адаптації дітей до соціального простору. Йдеться не лише про активну взаємодію фахівців управління із сім’ями, але й проведення різноманітних заходів, які враховують специфіку конкретних організацій. Сьогодні ж, зважаючи, на літню пору, вирішили вигадати щось незвичайне. Так і народилася ідея театралізованої екскурсії Старим містом. До того ж, важливо, що на заході присутні не лише діти, але й батьки. Таким чином, дійство – гарна нагода відпочити усім разом та провести час із користю.

Мандрівка давнім Лучеськом розпочалася із Братського мосту. Колись він пролягав через річку Глушець від якої зараз залишилася лише назва вулиці – із такого факту почав свою розповідь привид. І одразу зазначив, що його особиста історія, то шалений вибух містики і романтики, до якої він дійде згодом, – щоб одразу не налякати гостей!
Ось так, з перших хвилин, присутні поринули в атмосферу та захопилися цікавою інформацією про, здавалося б, добре відомі місця. За 2 години екскурсія пройшла Ринковою площею, Хлібною та Вірменською вулицями. Дорослі та діти дізналися історію Ратуші, Покровської церкви, монастиря кармелітів та Єврейського кварталу. Побували всередині Будинку з химерами і біля вежі Чарторийських. Пан Станіслав жартував, цікаво та яскраво розповідав про маловідомі сторінки луцької історії, переповідав легенди. До того ж, і сам інколи задавав запитання та винагороджував правильні відповіді щасливцям пацьорками, повну торбу з якими носить на плечі вже чотири століття.
Закінчувалася екскурсія перед Луцьким замком. Гості не лише дізналися романтичну історію, яка пояснює, чому він ніколи не здавався ворогам, але й скуштували любовного трунку. А привид довів, що був за життя галантним кавалером: на прощання прочитав жартівливого сонета, подарував Ліні Галан троянду та розкланявся із гостями.
Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus