USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Проект бюджету Луцька на 2019 рік підтримали під час громадських слухань

18 Грудня 2018 19:33
Проект головного фінансового документа міста на 2019 рік винесли на розгляд громадськості.

Бюджетні слухання відбулися 18 грудня у Палаці культури міста Луцька.

Як повідомив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, за станом на 16.00 зареєструвалися 172 учасники слухань. У рамах слухань передбачили доповідь директора департаменту фінансів та бюджету міськради Лілії Єлової та запитання учасників слухань.

Лілія Єлова повідомила, що доходи бюджету передбачені на 2019 рік в обсязі 2,6 мільярда гривень, з них власні доходи – 1,412 мільярда, бюджет розвитку спеціального фонду – понад 44 мільйони. Дохідну частину бюджету формують як великі суб’єкти господарювання, так і малі підприємці. В поточному році найбільшими платниками податків були підприємства «СКФ Україна», «Мотор», ДКП «Луцьктепло», «Луцьксантехмонтаж №536». Окрім цього, 8 тисяч суб’єктів господарювання є платниками єдиного податку.
Прогнозний обсяг надходжень податку на доходи фізичних осіб на 2019 рік визначили у сумі 955,188 мільйона гривень, приріст до очікуваних надходжень 2018 року становитиме 19,9% або 158, 475 мільйона. Також у наступному році очікують отримати до міського бюджету 97 мільйонів гривень акцизного податку. 20 мільйонів гривень очікують отримати завдяки роботі ЦНАПу, який надає велику кількість адміністративних послуг.

У 2019 році на розвиток міста направлять 385,5 мільйона гривень порівняно з 277,5 мільйона у 2018 році. Загальна сума субвенцій, які місто має отримати наступного року, становить 1,098 мільярда гривень. З них освітня та медична субвенції становитимуть 310 та 154,5 мільйона відповідно.

Також у 2019 році передбачена реверсна дотація (тобто, кошти, які місто повинно передати у державний бюджет) у сумі 67,3 мільйона, що майже вдвічі більше показників 2018 року.

Вперше у 2019 році профінансують бюджет участі, що направлений на участь жителів міста в бюджетному процесі. Цьогоріч провели конкурс, де визначили низку проектів-переможців, кожен з яких отримає до 250 тисяч гривень.
На жаль, у 2019 році обсягу освітньої субвенції з держбюджету знову буде недостатньо для оплати праці педагогічних працівників, тож з бюджету міста додатково спрямують 15 мільйонів гривень.

Проведення видатків на здобуття освіти у закладах профтехосвіти за 15 спеціальностями здійснюватимуть як за рахунок освітньої субвенції, так і за рахунок міського бюджету. Так, на стипендії для учнів цих закладів виділять 14 мільйонів. Серед 2745 учнів закладів професійно-технічної освіти лише 24% становлять жителі міста.

Медичної субвенції також не вистачає на всі видатки на охорону здоров’я, тому з міського бюджету виділятимуть 50 мільйонів гривень. Кошти субвенції будуть передбачені лише на надання вторинної медичної допомоги, оскільки первинну медичну допомогу фінансуватимуть коштами Національної служби здоров’я. Майже 25% видатків з міського бюджету за галуззю охорони здоров’я спрямують на медикаменти, зокрема 10 мільйонів – на пільгові медикаменти для допомоги майже двом тисячам пацієнтів.

На реалізацію програми соціального захисту населення передбачать 57 мільйонів гривень, з них на відшкодування вартості проїзду пільгових категорій громадян – 45 мільйонів.

7,6 мільйона спрямують на фінансування культурно-мистецьких заходів, 5,6 мільйона потребує програма розвитку КП «Луцький зоопарк».

На поточний ремонт вулиць міста планують витратити 32,5 мільйона гривень. Вулиці, на яких здійснюватимуть поточний ремонт, визначать у весняний період після комісійного обстеження вулично-дорожньої мережі та на основі звернень громадян. Наступного року на капітальний ремонт доріг планують витратити 46 мільйонів гривень, ще 25 мільйонів закладуть на капітальний ремонт прибудинкових територій.

34,1 мільйона наступного року отримають за проектом ревіталізації пам’яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька, за проектом енергоефективності в громадських будівлях міста – майже 43 мільйони.

18 мільйонів хочуть використати на капремонт та реконструкцію закладів освіти, зокрема капітальний ремонт школи №2 – 1,5 мільйона гривень. 5 мільйонів гривень виділять на реконструкцію приміщення відділення водолікування Луцького ЦПМСД для реабілітації учасників бойових дій. На ремонт закладів культури спрямують 6,6 мільйона, з них на капремонт приміщення центральної бібліотеки – 2,8 мільйона, капремонт будинку культури на Вересневому – 700 тисяч, на реконструкцію музичної школи №3 – 3 мільйони.

4 мільйони спрямують на капремонт житлового фонду для ОСББ, 2,5 мільйона – на капремонт ліфтів, будівництво мереж зовнішнього освітлення пішохідних переходів – 3,2 мільйона, будівництва накриття над сміттєсортувальною лінією – 4 мільйони.

У рамках обговорення проекту бюджету голова ОСББ «Гостинний двір 13-А» Сергій Іскарєв звернувся з проханням внести декілька змін до документа. Так, на 2019 рік просять продовжити фінансування програми сприяння діяльності ОСББ «70 на 30». З його слів, у 2018 році 18 ОСББ, які подали заявки, не встигли скористатися програмою і 3,1 мільйона були не освоєні. На наступний рік потрібно виділити ще 4,8 мільйона, отже, загалом фінансування програми просять визначити у розмірі 8,6 мільйона. Окрім цього, на програму надання «теплих кредитів» просять передбачити 14 мільйонів замість закладених 9.

Григорій Пустовіт попросив надати ці пропозиції директору департаменту ЖКГ Юрію Красю, який внесе їх на розгляд бюджетної комісії міськради.

За результатами обговорення бюджету міста на 2019 рік ухвалили резолюцію, відповідно до якої інформацію, що надала Лілія Єлова, взяли до уваги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus