USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Професійна освіта, гідна робота та доступне житло: що пропонує «ЗА Майбутнє» для підтримки молоді

27 Травня 2021 09:12
Молодь масово залишає Україну в пошуках кращої долі. За даними Держстату, від 2015 до 2021 року Україна втратила понад 2 мільйони молодих людей. Залишилося близько 10 млн. Нація старіє та вимирає шаленими темпами.

Про це пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця у своєму блозі на сайті Кореспондент.

Українська молодь виїжджає до країн Євросоюзу, на неї чекають на навчання та роботу не тільки в сусідній Польщі або Чехії, а й у Німеччині та Британії. Фактично, сьогодні європейські держави конкурують одна з одною за працівників з України, пропонуючи не тільки роботу, а й перспективи для професійного росту та комфортного життя, зокрема, навчання та доступне житло.

Читати ще: «Ні» безробіттю: партія Ігоря Палиці пропонує три кроки для підтримки української молоді

А українська влада, навпаки, робить усе, щоб молоді українці виїжджали з України. На сьогодні в Україні майже третина працездатної молоді мріє жити й працювати за кордоном, зауважує парламентар.

Чому це відбувається?

1. Зруйнована система професійної освіти. Склалася абсурдна ситуація, коли в країні не вистачає кваліфікованих кадрів, а майже 40% української молоді не може отримати роботу через відсутність базових професійних навичок. У ЄС у середньому 40% випускників отримують першу професію саме в системі профтехосвіти. У Чехії, Хорватії, Австрії та Фінляндії – до 70%. В Україні – лише 20%.

2. Тотальне безробіття і бідність. Через безглузді дії влади, зокрема, карантинні обмеження та посилення податкового навантаження на бізнес, в Україні регулярно закриваються підприємства та скорочується кількість робочих місць. У результаті навіть молоді працівники з вищою освітою та досвідом залишаються без роботи в середньому більше 1 року. Через це майже 40% знаходиться за межею бідності, може дозволити собі лише їжу та речі першої необхідності, 9% не мають коштів навіть на продукти харчування.

3. Відсутність доступного житла. За опитуванням ЮНІСЕФ, майже 73% молодих українців вважають нагальною проблемою відсутність власного житла. Однак із 2015 року на державну програму доступних кредитів для молоді не було виділено ані копійки.

Що робити?

У травні президент підписав ухвалений Верховною Радою закон «Про основні засади молодіжної політики», який підтримала депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє». Це свідчить про те, що нинішня влада розуміє глибину проблеми та намагається привести молодіжну політику до стандартів Європейського Союзу.

Однак, на наше переконання, одного закону замало. Потрібні комплексні заходи для вирішення ключових проблем української молоді – забезпечення професійною освітою, гідною роботою та доступним житлом.

Партія «ЗА Майбутнє» пропонує наступні кроки:

• Забезпечити фінансування чинної державної програми будівництва житла для молоді: у 2021 році – 500 млн грн, у 2022 році – 1 млрд грн.

• Запровадити податкові пільги для підприємств, доходи яких спрямовуються на будівництво житла для молодих працівників.

• Надати фінансування місцевим бюджетам на будівництво житла для молодів 2022 році обсягом не менше 3 млрд грн.

• Забезпечити державну компенсацію роботодавцям не менше 70% зарплати молодих українців.

• Запровадити податкові пільги для підприємств, де працює не менше 35% молоді.

• Надати місцевим радам право скасовувати податки або встановлювати індивідуальні пільгові ставки для окремих фізичних осіб-підприємців віком до 35 років.

• Створити додаткові економічні стимули для роботодавців, які за власний кошт оплачують навчання молодих працівників.

• Запровадити державну програму відновлення професійно-технічної освіти із загальним обсягом асигнувань не менше 2 млрд грн у вигляді субвенцій місцевим бюджетам.

«Молодь – це майбутнє нації та держави. Без ефективної молодіжної політики в України немає майбутнього!» – наголошує Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 27 Травня 2021 10:01
так набагато краще. можете, якщо захочете!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus