USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.90 10.08

«Просять не саджати»: як в Україні, зокрема й на Волині, карають ухилянтів від мобілізації

10 Квітня 2023 10:54
В Україні від початку повномасштабного вторгнення російських військ за ухилення від мобілізації вже засуджено кілька сотень українців практично зі всіх регіонів країни.

Проте, як вбачається з даних Єдиного реєстру судових рішень, найчастіше зараз ухвалюють вироки на заході України. В деяких вердиктах зазначені детальні подробиці того, з яких причин той чи той громадянин вирішив уникнути мобілізації, інформує ТСН.

5 років в’язниці за ухилення

Наприклад, наприкінці березня в Мукачеві Закарпатської області суд призначив 5 років позбавлення волі батьку двох малолітніх дітей за те, що він відмовився від мобілізації.

У вироку зазначається, що, крім двох дітей, чоловік має на утриманні мати-пенсіонерку.

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України, визнав у повному обсязі, пояснив, що дійсно будучи військовозобов`язаним пройшов комісію ВЛК та був признаний придатним. Він в письмовому вигляді відмовився від призову на військову службу, оскільки на його утриманні перебуває двоє малолітніх дітей 6-ти років і 1,5 місяця, на той час жінка була вагітна. Крім того, з ним мешкає і його матір, яка є пенсіонеркою і також на його утриманні. Щиро кається у вчиненому».

Як виявилось, суд взяв до уваги щире каяття обвинуваченого та призначив йому 3 роки іспитового терміну. Тобто призначив умовне покарання.

Сказав, що не може вбивати та ненавидіти

В Закарпатській обласній прокуратурі повідомили, що рахунок кримінальних проваджень в регіоні щодо ухилянтів йде на сотні.

«З 24.02.2022 і станом на кінець березня 2023 року на Закарпатті обліковано 380 кримінальних проваджень за ст. 336 ККУ, тобто ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Санкція цієї статті передбачає ув’язнення на строк від 3 до 5 років. За цей період щодо понад 90 осіб вже є вироки суду, які набули законної сили. Часто судді ухвалюють щодо таких осіб рішення про призначення їм «умовного» покарання, тобто позбавлення волі зі встановленням іспитового строку. Така практика поширена тоді, коли особи є несудимими і не притягувалися до кримінальної відповідальності раніше. В іншому випадку громадян засуджують до реальної міри покарання», – повідомила речниця прокуратури Катерина Хижняк.

До цього вона додала: «Але і тут бувають винятки. Наприклад, на початку цього тижня на Тячівщині за доводами прокурора Тячівської окружної прокуратури 40-річного мешканця смт. Буштино засудили до 3 років позбавлення волі. Наразі цей вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку. Як розповів процесуальний прокурор, обвинувачений був визнаний придатним до військової служби і підлягав призову, попередньо успішно пройшов військово-лікарську комісію. Він одержав повістку на відправку у серпні, однак тоді у РТЦК не з’явився. У грудні минулого року вкотре відмовився від отримання повістки та написав заяву про відмову від призову за мобілізацією, оскільки його погляди суперечать тому, щоб брати зброю в руки, вбивати та ненавидіти людей. При цьому про приналежність до будь-якої релігійної організації, яка сповідує заперечення служби в армії, чоловік не повідомив. У судовому засіданні він нарікав, що повідомляв про проблеми зі здоров’ям, на що ніхто не звертав уваги при проходженні ним ВЛК. При цьому жодних документів, які б підтверджували такі проблеми, чоловік не мав. Відомо також про відсутність звернень від особи до місцевих медзакладів з часу одержання повістки в серпні 2022 року. Врахувавши всі обставини та позицію прокурора щодо необхідності призначення реальної міри покарання, Тячівський районний суд ухвалив рішення визнати чоловіка винуватим і засудити до 3 років ув’язнення».

Гадав, що не заберуть

На три роки позбавлення волі Маневицький суд Волинської області наприкінці січня засудив потерпілого від аварії на ЧАЕС мешканця регіону, який теж ухилявся від мобілізації. Як виявилось, обвинувачений повідомив суду, що має захворювання, та, крім цього, його брат наразі перебуває в полоні.

Читати ще:Вигадав історію про прощання з другом: на Волині оштрафували ухилянта, який намагався перетнути кордон

Про обставини справи у вироку суду зазначається наступне: «Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України, визнав у повному обсязі та повідомив, що дійсно він о 16-й годині 23.09.2022 отримав повістку про явку на пункт збору цього ж дня о 20-й годині. До цього, два рази в інші дати до цієї події, його було доставлено з пункту збору, проте через деякий час повернуто додому в зв`язку із станом здоров`я, бо він хворіє на синдром Рейно (захворювання нервової системи, – ред.). Тому він вважав, що і цей раз буде повернутий, відтак вирішив не прийти на пункт збору о 20-й годині 23.09.2022. Також повідомляє суд, що його рідний брат військовий і перебуває на даний час в полоні. Про вчинене жалкує, просить суд суворо не карати та не позбавляти його волі».

При цьому суд взяв до уваги щире каяття обвинуваченого та призначив йому один рік іспитового терміну.

В травму руки не повірили

А от наприкінці минулого року в цьому ж Маневицькому суді вже інший обвинувачений повідомив, що ухилився від мобілізації через травму руки, про що сповістив чергового РТЦК (військомату, – ред.).

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 336 КК України визнав у повному обсязі та показав, що він не бажав вступати на військову службу під час мобілізації 28.08.2022, бо мав травму руки, про що повідомив чергового РТЦК СП. Проте його скарги на стан здоров`я не взяли до уваги, тому він умисно не прибув у визначений в повістці час на збірний пункт. Про вчинене жалкує, просить суд суворо не карати», – повідомляється у вироку.

Суд покарав цього чоловіка трьома роками в’язниці, але з іспитовим однорічним терміном.

Був під домашнім арештом

Як виявилось, серед обвинувачених ухилянтів є й такі, кому на час слідства був призначений домашній арешт. Про такий випадок йдеться у вироку Соснівського районного суда Черкас від 16 листопада минулого року.

У вироку зазначається, що експедитор однієї з фірм ухилився від мобілізації після того, як отримав повістку, розписався за її вручення, але не прибув до місця призову.

Суд призначив цьому ухилянтові три роки позбавлення волі, але з дворічним іспитовим терміном. Тобто призначив умовне покарання.

Скаржився на висновки лікарів

Проте далеко не всі судові процеси щодо ухилянтів закінчуються умовним покаранням.

На початку цього року Охтирській міськрайонний суд призначив три роки в’язниці офіцерові в запасі, який ухилявся від мобілізації. Крім цього, суд постановив заарештувати обвинуваченого в залі засідань.

Про деталі справи у вироку зазначено, що обвинувачений не визнав своєї вини, суду заявив про те, що у нього боліло коліно і він вирішив лікуватись.

Також в суді обвинувачений зазначав, що, незважаючи на те, що він вже повністю завершив своє лікування, він і на даний час не бажає направлятися на військову службу за мобілізацією, оскільки вважає, що постанова ВЛК була незаконною, однак її результатів не оскаржував.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Ольга Показати IP 10 Квітня 2023 11:40
а депутатських синочків теж будуть засуджувати?
Де справедливість ? Показати IP 10 Квітня 2023 12:13
Дійсно, ухилянти заслуговують, згідно із законом,- на притягнення до відповідальності ! Бо боронити країну від ворога - то святий обов'язок громадянина і патріота ! Тільки, виявляється, православних за ухилення - до криміналу запроторюють, а сектанти-штунди спокійно собі на священний обов'язок ... поклали ! Вони собі вважають, що за них решта українців для них же повинна гинути і землю від ворога боронити ! А ти, державо, тільки їм пільги давай, допомоги багатодітним, соціальні виплати, субсидії, освіту, землю під будівництво, а потім ще й до Америки виїдуть ! Той, хто не хоче свідомо воювати з ворогом - той посібник і союзник ворога ! До них має бути і відповідне ставлення і в суспільстві, і в держави. і в Законі ! Вклад кожного Перемогу буде належно оцінений !
Сергій до Де справедливість ? Показати IP 10 Квітня 2023 16:04
До чого тут штунди? Конституцію ніхто не відміняв, статтю 35. Не дозволяє віра, є альтернативна служба во благо держави. Скільки тих штундів своїми церковними автобусами розвозили і розвозять гуманітарну допомогу в зону бойових дій, одяг, їжа, амуніція для військових, в любого солдата запитай як на фронті поважають тих людей, а евакуація місцевих під кулями, вибухами, скільки бачив відео знайомих штундистів у фейсбуці. Злізь з дивану, або вилізи з-під спідниці, війна вже другий рік йде, а ти сліпий і не зрячий, або москаль. Маю декількох друзів полтінніків, і бачу як працює жива церква, а не такі диванні експерти пустослови. А ще маю трьох сусідів православних, один із яких через родичку відкосив, і чухнув до жінки за кордон, так здриснув, що і до цих пір ніхто не знає де пропав, але соцмережі роблять свою справу. Інший оформив інвалідність на матір, яка раптово під час війни виявилась інвалідом, третій довго шукав в себе якісь болячки, і на диво знайшов, має тепер білого квитка. Ну і про що я, нормальні пацани, погоджуюсь, цвіт нації, хто вважає себе воїном, має здоров'я, силу, волю той там, у вирві війни. І ми всі, українці, хто вважає себе сином, чи дочкою цієї землі має прикласти максимум зусиль, щоб наблизити нашу перемогу, а не сратися в коментарях, ділитись на ПЦУ, УПЦ, штундисти, католики, сектанти. Всі ми діти цієї землі, а москалів видно відразу, бо їхнє завдання завоювати, вбити, розсварити.
Правда до Де справедливість ? Показати IP 14 Квітня 2023 20:50
Дивись на правду і не скигли https://youtu.be/Nr39dD7F44k?t=642
123 Показати IP 10 Квітня 2023 12:34
Добре тільки нашим мажорчикам: зярядив нормально бабла - і ніяких історій непотрібно вигадувати)))
Ей ти справедливий Показати IP 10 Квітня 2023 13:45
А скільки сектанти штундисти їздять на передову волонтерять, скільки людей поевакуйовували на своїх церковних автобусах, порозселяли по своїх будинках і приміщеннях, скільки з Америки передали, я думаю ти і соту долі цього не зробив , розказуєш тут , говорю що знаю, і так вони теж воюють, тільки ти ж краще все знаєш,і таким як ти нема чого і доказувати
На початку війни Показати IP 10 Квітня 2023 13:48
То всі бігли до сектантів штундистів що вивезли бо у всіх є буси , не попропивали гроші а заробили і купили машини, а ті піл ги які держава давала можеш забрати собі , так вже в нас пільг багато, прям всі на піл гах від держави піднялись, менше пий і працюй , хватить завідувати воно тебе погубить
Православний штунда Показати IP 10 Квітня 2023 13:57
А як бігти в укриття до штундів то залюбки бо всіх приймали і матраси чисті давали і чаї давали і допомогу, бо державні укриття всі розкрадені і обдерті , тоді то штунди треба , а так то да повиїзджають всі в США бо з такими земляками краще виїхати, повиїзджають всі хто тут працював і якісь гроші привозив в Україну , от тоді вже заживете , всі пільги вам будуть красота , тоді побачите що крім передової ще дуже багато є праці проя ку ви не розумієте , тому що нічого не робите, а тільки язиком ляпаєте, після цього пропадає будь яка мотивація щось робити і помагати, виїхати звідси і гризіться тут скільки хочете
Дайте відповідь ! Показати IP 10 Квітня 2023 14:37
А як ті штунди дивляться в очі матерів, діти яких на фронті загинули, дітям, які втратили батьків у війні, чи батьки яких у полоні, воякам, які повернулися інвалідами і перетинаючись з ними кожного дня у дворі будинку, на вулиці, у магазині ? Де патріотизм, де совість, де мораль, де закон ? Дійсно - омела !
ABC до Дайте відповідь ! Показати IP 10 Квітня 2023 15:44
Все просто - кожен сам хазяїн свого життя. Якщо ти сам не будеш розпоряджатися своїм життям - то ним буде розпоряджатися хтось інший. Що ми і бачимо зараз в Україні.
Дам відповідь Показати IP 10 Квітня 2023 15:49
Ти думаєш в штундів ніхто не загинув, чи їхні будинки не бомблять, подивись як просвітер з Маріуполя воює зі своїми синами, ось тобі і відповідь, всі живуть в одних реаліях , а в Херсоні просвітера катували , потім розстріляли разом з сином, тому що був за Україну, як ти їхнім родичам будеш дивитись в очі і сотням таким самим « штундам» , коли таке мелеш
Едуард Показати IP 10 Квітня 2023 16:47
Брат а полоні, судя 3 роки вліпив це піпец. Влада повинна скасувати всі 16 категорій по яких не беруть в армію! Чому одні повинні воювати а інші прикриватися кимось?
Офіцер Показати IP 10 Квітня 2023 17:02
Зверніть увагу, як штунди залпом мінусово по змовницькі дружно строчать на папері у патріотичних коментах ! Якби вони так активно строчили з автоматів в окопах на передовій по ворогу - перемога уже давно була би за Україною !
Софія до Офіцер Показати IP 10 Квітня 2023 18:10
Офіцери всі на фронті, їм не до коментарів у новинах, а ти "диванний" ухилянт. Якби отак всі диванні воювали, швидка перемога була неодмінно б.
До Софія Показати IP 10 Квітня 2023 19:23
Скажи чоловікові нехай принесе довідку, шо він штунда !
Ігор Показати IP 10 Квітня 2023 19:37
Довбні не сваріться
5 Показати IP 10 Квітня 2023 20:29
От що з людьми засоби масової інформації роблять. Темою обговорення стали штунди, вірніше їх патріотизм, гуманізм і безстрашність по доставці гуманітарки. Проте, це явно не про те ми говоримо! Хлопці,що на передовій, або вже в могилах, не гірше могли б доставляти необхідні речі і продукти, тільки на їх долю випали окопи і бойовий захист всіх нас, це ні в яке порівняння не йде, з доставкою грузів та спанням у домашній теплій постілі. Якщо ж штунди такі патріоти, так бігом в армію і на передові позиції, але не стріляти раз вам віра типу забороняє, а рити окопи! Варити їсти, виносити поранених, доставляти їх в госпіталі, перевозити хлопців і вантажі на автомобілях і тд! АБИ ВИ ТІЛЬКИ ХОТІЛИ цим займатись, однак гуманітарку під "прикриттям " віри легше перевозити!
до 5 до 5 Показати IP 10 Квітня 2023 23:04
Воювати не буду, не штунда. Зі мною що робити збираєтеся??
час прийшов Показати IP 10 Квітня 2023 23:07
Посол України в Британії каже що будемо воювати до останнього українця, проте його сини за кордоном,у Європі. Нехай своїх засилає, а я готовий до переговорів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus