USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Приїхали машини військові та сказали збиратися»: холмщаки Волині пригадали історії примусового виселення

11 Вересня 2022 16:32
У другу неділю вересня в Україні – День пам’яті примусового виселення українців з Холмщини у 1944–1951 роках.

Своїми історіями депортації поділилися холмщаки Волині, інформує Суспільне.

Галині Кирикилиці – 85. Її рідне село Сагринь на Холмщині повністю спалили у 1944 році. Разом з батьками у 6-тирічному віці їй довелося вимушено виїхати у Миколаївську область. З часом родина вирішила повернутися до Польщі, проте ніхто не пускав, тому й опинилися на Волині. Тут усе життя довелося будувати спочатку, розповідає холмщанка Галина Кирикилиця.
«В один день під’їхали машини військові, наші солдати та сказали вантажитися у вагони товарні. Хто як міг, виживав. Хто помирав, викидали з вагона просто під час руху поїзда», – пригадує жінка.

Про примусову депортацію ділиться спогадами й 81-річна Мирослава Ліхнякевич. В її дитяче пальтечко матір напередодні депортації сховала усі заощадження родини, які все ж довелось віддати.
«Після того випадку вона мені завжди казала: ніколи в житті не підставляй дитину. Гроші – це не головне. Головне – зберегти дітей», – пригадує жінка.

«Щороку цього дня члени товариства у Луцьку збираються, аби вшанувати пам’ять на меморіалі біля пам’ятного знаку. Останні два роки через карантин масових заходів не проводили», – розповіла голова товариства Ніна Бачинська.
«Нам болить, бо до сьогоднішнього дня наша держава Україна не визнала нас депортованими. Ми не можемо нормально поїхати на кладовища, хоча б весною і восени, щоб доглянути могили», – говорить Ніна Бачинська.

З 26 лютого члени товариства Холмщина волонтерять у міській бібліотеці, каже 73-річна Людмила Вальчук. Спершу плели маскувальні сітки, робили чаї, тепер – кікімори для військових. Мріють усі разом дочекатися Перемоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus