USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Путін і Пригожин хочуть відбирати майно в російських олігархів на благо війни, – ISW

25 Грудня 2022 12:34
Російська еліта незабаром може опинитися у скрутному становищі. Причина в тому, що в Росії хочуть конфісковувати майно олігархів для фінансування війни проти України.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту з вивчення війни, передає 24 канал.

У звіті наголошується, що російські силовики можуть створювати інформаційні умови, щоб виправдати націоналізацію ресурсів олігархів для фінансування воєнних дій Росії.

В основу звіту увійшов виступ власника ПВК «Вагнера» Євгенія Пригожина, який 24 грудня відвідав похорони загиблого найманця у Санкт-Петербурзі. Там він заявив, що Росії необхідно конфіскувати розкішне майно та житло у представників еліти, які ігнорують або не підтримують військові дії через страх втратити свій привілейований спосіб життя.

Читати ще: Скільки грошей керівник ПВК «Вагнер» витрачає на війну проти України

Пригожин додав, що ці заможні особи підтримують бачення, згідно з яким «західні куратори» домінують у Росії в обмін на спонсорство їхнього способу життя, і порівняв сучасну російську олігархію з Україною чи Росією 1990-х років.

Його заяви про перерозподіл багатств на похоронах набули значного розголосу в Росії. Мілітарні блогери, пов’язані з ПВК «Вагнера», широко підтримали критику Пригожина на адресу російських чиновників і похвалили його підтримку військових дій.

«Можливо, Пригожин використовує такі популістські пропозиції, щоб підняти свій авторитет у російському суспільстві або вплинути на повернення жорсткіших заходів націоналізації», – вказують в ISW.

Аналітики звернули увагу на те, що президент Росії Володимир Путін 22 грудня також непрямо атакував російських олігархів. Він заявив, що росіяни, які виводять російські гроші з-за кордону і не мають зв’язку з країною, «є небезпекою» для Росії.

Путін заявив, що хоча переважна більшість російських бізнесменів є патріотами, є й такі, які не поділяють цих настроїв. Він підсумував, що «кожен прагне не тільки залишитися, жити і працювати в Росії, але працювати на благо нашої країни».

Читати ще: Кожен четвертий мобілізований росіянин намагається втекти з фронту: у ГУР розповіли подробиці

В ISW нагадали, що раніше Путін націоналізував великий бізнес на початку 2000-х років, щоб зміцнити свою авторитарну клептократію, і, можливо, намагається використати націоналізацію, щоб змусити еліти підтримувати його війну в Україні або конфіскувати їхнє майно для фінансування військових витрат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пропоную Показати IP 25 Грудня 2022 13:03
З наших робити те саме

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus