USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Рада ухвалила закон, який примножить і здешевить українське вино

21 Березня 2018 14:18
Рада значно спростила ліцензування локальних вин. За ухвалення законопроекту №6693 в цілому проголосували 247 депутатів при мінімально необхідніх 226.

Про це повідомляють «Тексти».

Законом визначено правовий статус малого виробництва виноробної продукції, суб’єкта господарювання, який здійснює за повним технологічним циклом без додавання спирту виробництво та розлив у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових в об’ємі, що не перевищує 10 000 декалітрів на рік, з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

"На сьогодні для того, щоб отримати дозвіл на виготовлення вина треба отримати 140 дозвільних документів і мати власну дорогу лабораторію якості. Ми пропонуємо замінити 140 дозвільних документів на декларацію, реєстрацію якої пропонуємо проводити протягом п'яти днів. Також замість обов'язку мати свою дорогу лабораторію ми дозволяємо користуватися акредитованою. Ми також спрощуємо процедуру затвердження нових марок вин", - пояснив один із ініціаторів закону, народний депутат Андрій Вадатурський.

Підкреслюється, що винороби, яких стосується цей закон, мають працювати з власним виноградом і не додавати до своєї продукції спирт.

Передбачено вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції - це, зокрема, земельна ділянка, приміщення для виробництва вин, власна чи залучена на договірних засадах лабораторія, яка може перевіряти якість вин.

Контролювати дотримання законодавства у цій сфері має Держслужба з питань безпечності харчових продуктів.

Закон набере чинності наступного дня після офіційної публікації.

Чиє вино ми п'ємо зараз?

Крім українського, Україна нині купує багато імпортного вина. Експорт українського вина практично відсутній.

Так, у 2016 році ми імпортували 49.5 тисяч тонн вина - і це не включаючи вермути та сидри, які йдуть окремими категоріями.

За ціною найбільше ми імпортували вина з Італії, але тут, з огляду на дуже різні ціни (італійське вино майже вдесятеро дорожче за молдовське), все ж має сенс порахувати в тоннах.

Ось як розподілився імпорт вина:
* оскільки Росія й особливо Білорусь «славляться» своїми винами - скоріш за все, тут через різні схеми може ввозитися наше-таки, українське вино з окупованого Криму. Ми можемо це припустити, але з таблиць цього не видно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus