USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Реконструкція обласної дитячої лікарні і санаторію «Дачний»: у Луцьку обговорили проблеми медоб’єднання захисту материнства і дитинства

24 Вересня 2021 20:01
Завершення ремонту неонатального центру, реконструкція обласної дитячої лікарні та добудова санаторію для дітей із батьками «Дачний» – це нагальні виклики, які стоять перед колективом Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

Про це йшлося 24 вересня під час першого засідання наглядової ради комунального підприємства обласної ради, яке включає у свою структуру перинатальний центр, обласну дитячу клінічну лікарню та санаторій для дітей із батьками «Дачний».

Нагадаємо, в травні під час сесії Волинської обласної ради створили наглядову раду Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

До її складу увійшли народні депутати Ігор Палиця, Степан Івахів, Ірина Констанкевич, голова Волинського обласного благодійного фонду «Дитяча місія. Україна» Людмила Ланюк, Луцький міський голова Ігор Поліщук, проректор із науково-педагогiчної роботи та iнновацiй Волинського національного університету імені Лесі Українки Вадим Ульянов і заступниця керуючого справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук.

Головою наглядової ради, згідно з голосуванням сесії облради, було обрано Ігоря Палицю.
ДОСЯГНЕННЯ

Як пригадала генеральна директорка медичного об’єднання Ірина Горавська, 25 вересня цього року мине рік із часу створення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства, а 12 вересня минуло два роки, відколи перинатальний центр у Луцьку прийняв першого пацієнта.

«Роки діяльності перинатального центру – це роки непростої роботи, але водночас і роки перемог. За цих два роки в нас відбулося майже шість тисяч пологів, виходжено дуже багато діток, які народилися з вагою до кілограма, – це близько 50 немовлят. Ми також помітили, що за цей час в області відбулося різке зниження перинатальної смертності і смертності дітей до року. Найменша дитинка, яка вижила, – це 420-грамова Анюта з Ковеля. Таких діток, які вижили і зараз мають непоганий прогноз на майбутнє, в Україні більше немає. Ми – перші», – сказала вона.
Рік тому, коли було створено медичне об’єднання, колектив закладу стикнувся з низкою викликів. Так, фінансового фонду дитячої лікарні не вистачало навіть на зарплату персоналу – бракувало 2,2 мільйона гривень щомісяця лише на виплату заробітних плат.

«Ми змінили структуру закладу, комп’ютеризували роботу, заключили 14 пакетів медичних послуг НСЗУ. І зараз заклад може не тільки виплачувати заробітну плату – у нас є можливість здійснення стимуляційних виплат нашому персоналу і невеличкий фонд розвитку», – зазначила Ірина Горавська.

За останній рік медичному об’єднанню вдалося провести низку заходів для підвищення рівня надання медичної допомоги дітям: облаштовано відділення катамнестичного спостереження за новонародженими, створено відділення комплексної реабілітації; проведено ремонт переходу біля дитячого онкогематологічного відділення з облаштуванням ігрової зони для дітей, що довготривало лікуються від онкології в умовах стаціонару; завершується реконструкція приміщення неонатального корпусу; зроблено реконструкцію відділення променевої діагностики; придбано нове лікувальне обладнання, у тому числі УЗД, КТ, ПЛР-лабораторію тощо.

Зараз також триває виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію дитячої лікарні.
ВИКЛИКИ

Ірина Горавська звернула увагу, що, на жаль, медичне об’єднання змушене боротися з низкою викликів.

«Ми будемо просити наглядову раду сприяти навчанню медичного персоналу. Коронавірус не дав нам можливості цього зробити вчасно. Наприклад, у нас є напрямок реабілітації, але не вистачає фахівців, лікарів із реабілітаційної медицини, – зауважила вона. – Для завершення ремонту неонатального корпусу потрібно ще близько 10 мільйонів гривень. Ідеться теж про реконструкцію Волинської обласної дитячої клінічної лікарні. Вже підготовлено передпроектну документацію. Хочемо добудувати операційний блок із відділенням реанімації, тому що в старих приміщеннях зробити реконструкцію, відповідно до нових вимог ДБН, неможливо або надзвичайно дорого, тому економічно вигідно добудувати цей корпус, а в наявних приміщеннях ми плануємо облаштувати інфекційний блок».

Ще одна нагальна потреба – термореновація приміщень дитячої лікарні. Для порівняння: в опалювальний сезон за тепло та гарячу воду перинатальний центр сплачує 100 тисяч гривень, а дитяча лікарня – у 10 разів більше.

Те ж саме стосується санаторію «Дачний», де проходять реабілітацію діти з інвалідністю, приміщення та територія якого не відповідають вимогам сучасного часу.

«Ми вже займаємося виготовленням проектно-кошторисної документації на утеплення наявного корпусу санаторію, замовили технічну експертизу, аби був висновок, чи приміщення не перебуває в аварійному стані. Тільки після експертизи можна буде робити остаточний проект на утеплення», – розповіла Ірина Горавська.
Отож, у планах медичного об’єднання – завершення ремонту неонатального центру; облаштування модульної лабораторії в рамках програми Фінсько-українського трастового фонду CLEAN Laboratory на 600 тисяч євро; реалізація проекту «Термореновація будівель медичних закладів Волині для Волинської обласної дитячої лікарні та санаторію для дітей із батьками «Дачний»; реконструкція дитячої лікарні на суму близько 600 мільйонів гривень; закупівля нового медичного обладнання; створення відділення допоміжних репродуктивних технологій, розвиток хірургії новонароджених, нейрохірургії тощо.

Як звернув увагу голова облради Григорій Недопад, кошти на реконструкцію неонатального центру та на виготовлення проекту реконструкції дитячої лікарні вдасться виділити з обласного бюджету.
Натомість кошти на реконструкцію дитячої лікарні, імовірно, вдасться отримати з державного бюджету в рамках програми «Велике будівництво» на 2022-2023 роки.

РОБОТА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ

Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства надає допомогу пацієнтам із коронавірсною інфекцією, але місць катастрофічно не вистачає, адже наразі в закладі облаштовано лише два бокси для таких породіль.

«У вересні відбулося різке зростання кількості вагітних, хворих на коронавірус. Таких було вісім за два тижні. Маючи два бокси, ми стали не справлятися. Я звернулася в управління охорони здоров’я, щоб вони розробили маршрут пацієнта, де вагітні можуть народжувати, – пояснила Ірина Горавська. – Усі передчасні пологи мали йти в перинатальний центр, а решта – за адресами в районах. Але так склалося, що ми далі обслуговуємо всіх пацієнтів, адже пологовий будинок відмовляється приймати цю категорію пацієнтів».
Читати ще: «Порушення присяги лікаря»: Луцький пологовий будинок відмовляється приймати породіль з COVID-19

Генеральна директорка медоб’єднання наголосила: оскільки все рівно заклад буде обслуговувати недоношені вагітності і важких хворих із коронавірусом, то установа готова взяти на себе цю функцію – обслуговування всіх вагітних, хворих на коронавірусну інфекцію. Єдине, що потрібно закладу, – проведення кисню на першому поверсі перинатального центру, який можна ізолювати. Для проведення кисню потрібно близько 500 тисяч гривень.

Своєю чергою, заступниця керуючого справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук інформувала, що на рахунках казначейства є шість мільйонів гривень державних коштів на протиепідемічні заходи в області, зокрема й кисень.
Ірина Горавська додала, що наразі проти коронавірусу вакциновано близько 60% персоналу медичного об’єднання. Окрім того, є ще охочі вакцинуватися, тож незабаром у заклад знову викликатимуть мобільну групу для проведення чергових щеплень.

***

Члени наглядової ради обрали заступника голови та секретаря ради. Заступником голови наглядової ради стала заступниця керуючого справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук, а секретарем – проректор із науково-педагогiчної роботи та iнновацiй ВНУ імені Лесі Українки Вадим Ульянов.
Голова наглядової ради Ігор Палиця також порекомендував голові облради підготувати на наступну сесію текст звернення до правоохоронних органів щодо постійного тиску, який здійснює на колектив медичного об’єднання колишнє корумповане керівництво обласної дитячої лікарні.

Підсумовуючи зустріч Ігор Палиця наголосив, що, як завжди, питання – у відсутності достатнього фінансування.

«Бажань багато, думок багато, бачень багато, а грошей не вистачає. Ми сьогодні говоримо про те, що робити, аби було фінансування і державне, і комунальне, і обласного бюджету. В принципі всі питання обговорили, тому і розвиток, і реконструкція відбуватимуться», – запевнив він.
Читати ще: Народили синів – посадили клени. Двійню луцьких посадовців виписали з перинатального центру

На згадку про засідання наглядової ради Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства на території закладу – у закладеному за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» «Сквері майбутнього» – було висаджено сакуру.
Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Медик Показати IP 25 Вересня 2021 03:31
Реконструкція це все ок,а хто буде працювати в пандемію за такі зарплати в медицині,ризикувати .....особливо середній мед персонал,і молоді лікарі....за 5000-6000........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus