USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

РФ стрімко збільшує використання хімічної зброї на фронті. Що відомо

10 Березня 2024 09:10
Російські окупаційні війська збільшують обсяги використання хімічної зброї проти Сил оборони України. Від початку 2024 року зафіксовано 346 випадків її застосування.

Про це заявив посол України в Нідерландах Олександр Карасевич, пише Укрінформ.

«Лише в 2024 році ми зафіксували 346 випадків застосування токсичних хімічних речовин – це еквівалентно 6 порушенням РФ конвенції на день. Застосування хімічної зброї розглядається ворогом як засіб досягнення тактичної переваги і деморалізації ЗСУ. Мета застосування – отруєння військовослужбовців ЗСУ та виштовхування їх з укріплених позицій», – повідомив Карасевич.

Посол зазначив, що станом на 1 березня 2024 року розслідуються 1060 випадків застосування хімічних речовин окупантами – вже підтверджено 72 факти такого використання. Зазвичай ворог здійснює такі атаки за допомогою БПЛА, скидаючи з них газові гранати типу К-51.

Читати ще: Окупанти почали використовувати проти ЗСУ хімічну зброю, яка вбиває за 5 хвилин

«Станом на лютий 2024 року – 946 випадків надання медичної допомоги українським військовослужбовцям у зв’язку з отруєнням невідомою речовиною, що сталися в районах бойових дій, зареєстровані в закладах охорони здоров’я України», – констатував Карасевич.

У середині січня 2024 року Генштаб ЗСУ повідомляв, що російські окупаційні війська здійснили в Україні 626 атак із застосуванням боєприпасів, споряджених отруйними хімічними речовинами. При чому 51 з них – за перших два тижні січня.

Вже наприкінці січня стало відомо, що росіяни застосували проти ЗСУ заборонену хімічну речовину у гранатах. Ворог використав газові гранати РГ-ВО, які містять заборонену речовину хлорацетофенон.

Пізніше повідомлялося також про те, що на Таврійському напрямку окупанти застосували проти ЗСУ хімічну зброю. Ймовірно – гранати К-51 з хлорпікрином.

Застосування хімічної зброї заборонене Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення від 13 січня 1993 року. Згідно з нею, використовувати як засіб ведення війни не можна також хімічні засоби боротьби із заворушеннями (наприклад, сльозогінний газ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 11 Березня 2024 04:35
до біса конвенцію ! оон нагадує дівку низької соціальної відповідальності з пісенькою: "за щокою сніжинка тане"..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus