USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Робітники, які мають ремонтувати дорогу на Волині, заявлені одночасно в тендерах усієї України

31 Липня 2020 11:45
Фірма, яка ремонтує більше третини всіх шляхів країни, виграла на Волині тендер на суму понад 130 мільйонів гривень. У заявлених документах є й перелік робітників, які тут працюватимуть. Проте, згідно з документами, ці ж робітники практично одночасно мають ремонтувати дороги чи не на всій території України – від Донеччини до Волині.

Левова частка тендерних грошей

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2020р. № 36 «Деякі питання дорожнього господарства» з Державного дорожнього фонду на фінансування робіт з реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автошляхів державного значення, якими опікується Служба автомобільних доріг у Волинській області, передбачено 307,7 млн. грн. Відповідно до даних відкритих реєстрів, з початку року Служба уклала 46 угод на загальну суму 260 мільйонів гривень.
За цей період 4 тендери на загальну суму 218,7 мільйона гривень виграло одеське ТОВ "Автомагістраль-Південь".
Найбільший тендер, де переможцем визначили згадану компанію, завершився буквально днями і сторони мають намір підписати договір. Сума, яку мають виплатити переможцю після виконання робіт, становить 133 мільйони гривень. Йдеться про тендер на роботи з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове (на м. Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на м. Бухарест) на ділянці км 98+576 – км 104+796, Волинська область (45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація).

Хто переможець

Станом на червень 2020 року, згідно з даними «Наших грошей», фірма «Автомагістраль-Південь» мала 36% всіх дорожних підрядів. На той момент загальна сума виграних торгів становила 5,2 мільярда гривень. До кінця липня підприємство наростило цю суму майже вдвічі і нині це майже 9 мільярдів.
Підприємство входить до складу Національної асоціації дорожників України, члени якої загалом виграли 75% підрядів в Україні.

Формально «Автомагістраль-Південь» зі статутним капіталом 40 тисяч гривень належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. В публічному просторі фірму представляє Микола Тимофеєв, член правління Національної асоціації дорожників України, яка і об’єднала кілька найбільших підрядників Укравтодору.

Як пише «Олігарх», учасники дорожнього ринку тривалий час відносили це підприємство до оточення скандально відомого мера Одеси Геннадія Труханова.

Зокрема, власником «Автомагістралі-Південь» вважали бізнесмена Олександра Жукова – колишнього тестя Романа Абрамовича. Жуков, зокрема, вважається одним із найвпливовіших представників угруповання, що контролює Одесу через мера Труханова. До сфери впливу Жукова також відносять компанію «Ростдорстрой» Юрія Шумахера.

Цей зв’язок виявили завдяки конфузу: у лютому 2018 року під час тендеру КП «Київбудреконструкція» на реконструкцію дамб мулових полів Бортничівської станції аерації «ростдорстроївська» фірма подала на тендер документи «автомагістралівців» замість своїх, переплутавши файли формально різних компаній.

А самі фірми «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-Південь» регулярно розігрують тендери та наймають одна одну на підряди.

Разом з тим, за даними «Олігарха», справжнім власником «Автомагістралі-Південь» може бути Олександр Бойко – офіційний засновник ТОВ «Шляховик-97» (директором є його брат Юрій Бойко, також відомий як менеджер «Автомагістралі-Півдня»).

Що не так з переможцем волинського тендеру

Тендер майже на 145 мільйонів гривень стартував 19 березня, а 15 червня визначали переможця. На торги подали документи чотири підрядники: ОАО «ДСТ № 4 г.Брест», ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс», ТОВ «ПБС» та ТОВ «Автомагістраль-Південь». Після зниження ціни залишилося двоє учасників: ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» з пропозицією 132 мільйони гривень та ТОВ «Автомагістраль-Південь» з пропозицією 133 мільйони. Проте пропозицію білоруського підприємства відхилили. Відмову тендерний комітет мотивував тим, що учасник не відповідає критеріям технічної документації.

Скаргу на умови тендеру подавало місцеве ТзОВ «Луцькавтодор-сервіс». У своїй скарзі до Антимонопольного комітету підприємство зазначило, що вважає тендерні умови дискримінаційними. Скаржилось на тендерний комітет і білоруське підприємство.

Сама закупівля перебуває вже на завершальній стадії, а період розгляду скарг уже минув. Тож на черзі – підписання договору.

Ми ж проаналізували заявлені людські ресурси, які подало підприємство на згаданий тендер, і порівняли їх з іншими закупівлями, які виграло ТОВ «Автомагістраль-Південь». Як виявилося, працівники, подані як виконавці робіт на Волині, практично в той же період, коли мають працювати тут, повинні виконувати роботи ще як мінімум в п’яти регіонах.

Так ми порівнювали наступні закупівлі

Волинська область: Роботи з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове (на м. Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на м. Бухарест) на ділянці км 98+576 – км 104+796, Волинська область (45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація). Сума договору 133 010 000 грн.

Львівська область: «Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О141003 Мостиська – Краковець», Львівської області. Сума договору 146 499 999

Харківська область: Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-21-11 Чугуїв – Печеніги – Великий Бурлук на ділянці км 1+200 – км 27+321 (окремими ділянками) у Харківській області (з розробкою проєктної документації) (45233142-6 Ремонт доріг). Сума договору 491 999 999 грн.

Донецька область: Капітальний ремонт автомобільної дороги державного значення Н-32 Покровськ – Бахмут – Михайлівка, км 59+500- км 71+200. Сума договору 390 999 998 грн.

Запорізька область: Поточний середній ремонт автомобільної дороги Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя на ділянці км 272+849 – км 282+880. Сума договору 191 500 000 грн.

Договори за цими торгами підписані у травні-липні 2020 року, а термін завершення робіт – 30 листопада або 31 грудня 2020 року.

Для робіт на Волині подали список з 84 працівників. Як виявилося, ті ж самі люди на тій самій техніці практично одночасно за кілька місяців мають будувати дороги у всіх куточках країни. Одні й ті самі машиністи асфальтоукладача мають укладати асфальт на Волині й на Донеччині, дорожні робітники мають працювати і в Запорізькій, і в Харківській області, і у Волинській. Фактично більшість робітників мають в поті чола працювати в п’яти областях. А на виконання робіт залишається менше ніж пів року.
Можна було б сказати, що ці люди встигнуть попрацювати скрізь, адже проаналізовані лише п’ять тендерів і працівники будуть їздити у відрядження в різні області по черзі. Якби не одне «але»: така ж ситуація і на решті об’єктів. Так, «Наші гроші» і «Ліга антитрасту» проаналізували 50 закупівель ТОВ «Автомагістраль-Південь» на 12,06 млрд грн. Ця фірма обійшлась переліком з 330 робітників.

До прикладу, машиніста фрези Звенігородського заявили у 37 з 50 підрядів, у тому числі на Волині, Донеччині, Львівщині, Харківщині та Запорізькій області.

Те ж саме й з технікою: ТОВ «Автомагістраль-Південь» оприлюднило в «Прозорро» дані про техніку для ремонту лише у 26 з 50 закупівель.

Наприклад, дорожній каток HAMM з номером 17414 ВН записали аж в 21 тендер, а власний каток 25503 ВН – у 24 з відомих 26. Тобто, впродовж цього і наступного років ці катки мають попрацювати на десятках доріг у Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській та Львівській областях. Аналогічно і з технікою, заявленою для Волині: три катки, які мають працювати тут, заявлені і для Харківської області.
Що каже Міністерство і переможці тендеру

Як пише Бізнес. Цензор, у методологію Укравтодору включені вимоги з досвіду, наявності певного об’єму техніки, що закріплює монополію великих гравців і виключає потрапляння на ринок дрібніших. Фактично усім вимогам відповідають лише одиниці.

В інтерв’ю виданню міністр інфраструктури Владислав Криклій прокоментував інформацію, яку озвучують конкуренти великих гравців дорожнього ринку: мовляв, ці дорожники набрали собі вже стільки замовлень, що у них не вистачає техніки і людей для виконання всіх робіт. У результаті «Велике будівництво» може опинитися під загрозою зриву.

У відповідь Криклій відповів наступне: «Цим питанням саме займаємось. Обов’язково це перевіримо. Якщо це дійсно так, будемо приймати рішення».

Представники компаній, що працюють на «Великому будівництві», закиди у створенні «картелю» заперечують та наголошують, що цей ринок наразі конкурентний.

«Якщо ми говоримо за конкуренцію на дорожньому ринку, то важко уявити собі, як можуть конкурувати, наприклад, на автомобільному ринку Mercedes-Benz та Запорожець. Так виглядає ситуація й у дорожньому будівництві. Справді, на серйозних та відповідальних об’єктах мали би, без образ, конкурувати та працювати компанії однакових вагових категорій, якщо ми дійсно хочемо якісно побудованих доріг», – повідомив президент Національної асоціації дорожників України Микола Березовський у коментарі hromadske.

А гендиректор ТОВ «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв в коментарі для Уніан у травні цього року переконував: підприємство випереджає графіки.

«Ремонтні та будівельні роботи проводимо на 32 об’єктах у 10 областях країни: Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Сумській та Харківській. На деяких об’єктах працюємо майже цілодобово! Задіяна вся наша велика команда – майже 3 тисячі співробітників та понад 1500 одиниць дорожньо-будівельної техніки. Майже на повну потужність працюють 18 виробничих баз – 13 асфальтобетонних заводів та 5 установок з виготовлення укріплених в’яжучим щебеневих сумішей. І ми вже готові відзвітувати про значні результати – «Автомагістраль-Південь» встановила перший у цьому році рекорд. За два місяці наші заводи випустили понад 320 тисяч тонн асфальтобетонних сумішей – більше, ніж будь-коли у період березень-квітень. Також вироблено 150 тисяч тонн укріплених щебеневих сумішей», – запевняв він.

Зазначимо, проєктом «Велике будівництво» заплановано відремонтувати та збудувати у 2020 році понад 3650 кілометрів доріг. Залишилося уже не так багато часу, аби з’ясувати, чи виконають цей план до зими.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 31 Липня 2020 11:58
Чесно вже очі болять читати про ті Донецькі фірми!!! І що що Донецькі??? Аби зробили вчасно та якісно!!!
123 до Лучанин Показати IP 31 Липня 2020 15:25
То кінець епохи корупції! Свинарчуки вам всім покажуться невинними овечками, в порівнянні з теперішніми.
Конюх Їван із Свинюх Показати IP 31 Липня 2020 14:10
Та заспокойтеся, панове ! Робити в кожній області буде місцевий облавтодор на субпідряді по окремих договорах у цього ж, так званого, переможця. Правда, за третину ціни і ше буде, при цьому, ручки цілувати. А різниця в ціні у дві третіх вартості по тендеру прилипне у великих будівничих "Великого будівництва " , яких на будові і вдень з вогнем не знайдете . А за одну третю тих мізерних грошей місцевий автодор нічого путнього не збудує та і якість буде %єрова, але тут уже по всій строгості закону буде відповідати : хто - обласний автодор ! Буде замало - свої гроші заплатить ! То не країна чудес, то навіть не країна дурнів - то %єр знає шо !
!!! до Конюх Їван із Свинюх Показати IP 31 Липня 2020 15:26
Якаякість, чоловіче? Авторам "великого будівництва" скоро на ростов. Тому вся "якість" осяде в карманах авторів цього будівництва.
123 до Конюх Їван із Свинюх Показати IP 1 Серпня 2020 12:57
Перше ніж ляпати що попало, думайте! Звідки у вас така інформація? Яким боком ви до того великого будівництва чи місцевого автодора? Не треба паніку нагнітати і вводити людей в оману. Все буде добре з нашими дорогами. Доречі одними з кращих у регіоні.
О! Показати IP 31 Липня 2020 15:27
Будуть у нас дороги з г**на і палок.
1819 до О! Показати IP 1 Серпня 2020 07:38
Життя твоє з гамна і палок
123 Показати IP 3 Серпня 2020 21:30
Як підказує досвід будь яке "розслідування" може мати дуже конкретних замовників. Не треба вестись на негатив. Робота йде? Йде. Коли таке було, щоб за бюджетні гроші дороги робили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus