USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні з'явиться професія «закупівельника»

12 Листопада 2018 13:29
Оскільки обов’язок зі здійснення закупівель наразі стає додатковим навантаженням на керівників комунальних підприємств, директорів шкіл чи головних лікарів лікарень, уряд має на меті поступово перетворити роботу закупівельника на професію.

Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов.

Він визнав, що не можна сказати, що порушень у системі «Prozorro» немає – порушення у закупівлях були, є і будуть. Так, навіть в ЄС останні дослідження показують втрати від порушень у публічних закупівлях у 7% бюджету. Отже, завдання полягає у зменшенні кількості порушень, доведення їх до такого рівня, коли боротися з ними стає економічно недоцільно (наприклад, у будь-якому з супермаркетів крадуть, але це не означає, що окуповуватиметься робота охоронця, який би слідкував за кожним без винятку покупцем).

«Prozorro – це не всевидячий монстр, який б’є вас струмом, якщо ви лише подумали про щось погане», - зауважує перший заступник міністра.

Максим Нефьодов відзначив, що професіоналізація закупівель, перетворення роботи закупівельника на професію – це дуже важливо. За відсутності професійних закупівельників, обов’язок зі здійснення закупівель просто стає додатковим навантаженням на директора школи чи, наприклад, головного лікаря лікарні.

Наприклад, голова компанії «Apple»Тім Кук - закупівельник за фахом, а в Україні досі немає такої професії. Тому, мовляв, іноді те, що виглядає як корупція під час закупівель, є звичайною дурістю. Люди, які займаються закупівлями, намагаються їх здійснювати так, аби було найлегше для себе, а не так, аби отримати найкращий результат.

Отже, здійснюють програму професіоналізації, яка, на жаль, не працює швидко. Створили сім онлайн-курсів, ввели професію «закупівельник» і в 12 вишах вже стартувало навчання за цією спеціальністю. Зважаючи, що студенту за цією спеціальністю потрібно навчатися 5 років, швидко отримати велику кількість професійних закупівельників неможливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВАся бізнес Показати IP 12 Листопада 2018 13:51
половина держанвних тих чинуш такі зарпати мають , тільки за рахунок бізнесменів живуть і ще роздувають штати і ще закупівельника треба щоб на ньго потім все "повісити"?! влад таку геть
совок Показати IP 12 Листопада 2018 14:32
и эти люди ржали с совка...) а теперь пытаются вернуть, но под другим соусом - из своих личных выгод
Анонім Показати IP 12 Листопада 2018 16:43
Ну і страшний він з тою бородою. Душман якийсь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus