USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Родина ніч спала просто неба: на місці демонтованого танка у Володимирі була хата

24 Травня 2022 06:37
Нещодавно у Володимирі на центральній площі демонтували стелу з радянською символікою, а на розі вулиць Устилузької й Драгоманова зняли з постаменту радянський танк Т-34.

Як пише Слово правди, танк на тому місці встановили у 1981 році, а раніше там була хата. Про це розповів науковий співробітник музею у Володимирі Богдан Янович.

«У далекому 1945 році мої дідусь і бабуся Іван Гись і Стефа Гись (Шийко) з донькою Лідою і прабабуся Ганна Гись, як і півмільйона інших українців, були примусово виселені з Холмщини – етнічних українських земель, які в результаті домовленостей тоталітарних політиків відійшли до Польщі. Спочатку вони жили у Володимирі, у районі річки Риловиця, де у 1946 році в хаті сім’ї Багницьких народилася моя мама. Згодом родина переїхала на вулицю Білобережну, а потім оселилися у невеликій хатині якраз на розі теперішніх вулиць Устилузької і Драгоманова»,– зазначив він.

У 1976 році тодішня міська влада вирішила знести хату, бо мали план поставити на цьому місці пам’ятник радянським танкістам – воїнам 41-ї танкової дивізії.

«Мама згадувала, що одну ніч вони спали під відкритим небом, бо дах хати вже зняли. Згодом їм дали квартиру в центрі міста. У 1981 році на місці колишнього будиночка встановили знаний всім нам пам’ятник танку. Мама ще довго згадувала про свої дитячі і юнацькі роки, які вона провела у тій хатині і з ностальгією розповідала мені», – зазначив Богдан Янович.
Участь у встановленні пам’ятника брав ветеран на прізвище Омеляненко, його листування з воїнами дивізії зберігається у фондах музею.

«На мою думку, на місці, де колись стояв танк, не слід будувати кафе чи супермаркет. Було б доречно посадити там алею ялин, які є символом вічності – у пам’ять про героїв з Володимира і Володимирщини, які загинули в цій страшній війні, захищаючи Україну і нас з вами. Або посадити вербу і калину, без яких, як відомо, немає України. Чи поставити інформаційний стенд з написом «Стародавнє місто Володимир вітає гостей!» – зауважив науковець.

А демонтований танк він запропонував встановити десь на околиці міста, зробити там музей під відкритим небом, зібрати відповідні експонати – як вчинили у Прибалтиці й інших європейських державах.

Як ми писали, у Володимирі на вулиці Устилузькій демонтували пам’ятник воїнам-танкістам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правда Показати IP 24 Травня 2022 06:48
Тільки дурнуватий "совіт"міг ставити памятники танкам і гарматам...який продовжує недоімперія...
Лучанин Показати IP 24 Травня 2022 10:19
Давайте все таки не будемо пропагандистами, а об"єктивними людьми: заголовок не відповідає дійсності, точніше не відображає суті. Так, знесли стареньку хатинку, так людина ночувала на вулиці, але ж отримала житло в центрі міста. Тому історія з щасливим закінченням.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus